Schlagerfest - Findus (3/5) - om Bengtzing själv får välja?

Startat av Andreas, 2008-02-29 13:02

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Kycklingfilé med ris och sparris i Alsacesås smaksatt med vitt vin

Fest var det, ser det här ut som fest, går Linda igång på detta? Nä så lågt sjunker hon aldrig trots att hon varit singel i två år. Den beiga pölen med dränkt kyckling ser inte alls festlig ut och mina tankar går mest till skolrisotto när jag ser vitt ris huller om buller med grönsaker.

I innehållsförteckningen står det "jästextrakt" vad nu det har för funktion, när jag hör jäst tänker jag på bröd men nåt sånt hittar jag inte.

Kycklingen är torr men mör och har en burdus smak av pressad vitlök. Riset är klibbigt och något överkokt. De gula morötterna är på vanligt Findusmaner tämligen smaklösa, sparrisen smakar något mer. Såsen är inget under av harmoni men dock inte så tokig och gör det hela fullt ätbart.

Julen är slut och det var länge sen jag åt pepparkakor så denna gång blir det ofiltrerat klarspråk: Att kalla denna röra för schlagerfest är en skymf mot alla schlagerentusiaster och ett hån mot alla fester. Jag hoppas alla låtar som Findusfolket inte gillar går vidare i schlagerfestivalen och att det blir sändningsavbrott om nåt bra spelas. Det var väl en schlagerförbannelse som hette duga? :)

¤ Utseende 2/5
¤ Konsistens 3/5
¤ Smak 3/5
¤ Helhetsbetyg 3/5
Den som inte frågar får inga svar.

Shanta

Ganska högt betyg ändå för så mycket kritik. Men usch, såna här saker är ju banne mig äckliga, som den där "jultallriken"..

Tobias

Note to self: Festa inte med Findus.

Jästextrakt är en vanlig ingrediens i buljonger, har jag för mig. Kanske är såsen som har det. Jag undrar också vad den har för funktion.

Andreas

Shanta jo fast betyget ska ju ses i förhållande till hur annan färdigmat smakar och då är det (tyvärr) ganska ordinärt. Vad som gör denna rätt extra fånig är att Findus försöker låtsas som att det är nåt slags festmat och det är egentligen det jag mest reagerar mot.

Tobias: "Festa inte med Findus" haha det var en riktigt bra sammanfattning.

Ang. jästextrakt så när jag tänker på ordet "extrakt" så tänker jag på smak men det kan väl inte vara smaken av jäst de vill ha fram?
Den som inte frågar får inga svar.

Tobias

En snabb googling tyder på att det är en smakförstärkare. Blir det jästextrakt som tar över efter glutamatet?

Andreas

Tobias: Ja du har rätt det är en smakförstärkare, det verkar inte bättre än att det faktiskt ÄR glutamat.

Jag tittade i E-nummerboken* och där på s. 249 står "Framställs från jästsvampar och har ett högt innehåll av glutamat E621 och puriner** E626." Vidare står att jästextrakt klassas som livsmedel och inte tillsats och då är det inte samma dokumentationskrav och tillverkaren slipper sätta ut E-nummer. Jästextrakt är alltså glutamat i förklädnad dvs. en riktig fulingrediens.

*) Se tråden "Bokrean - dina bästa tips" http://matforum.nu/index.php?topic=1424.0

**) Puriner låter bekant, söker i Matforum får en träff i mitt eget inlägg om Quorntillverkning http://matforum.nu/index.php?topic=1088.msg9522#msg9522 - "en käveföreing som kan bilda urinsyra som i sin tur gan ge gikt".
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Spännande det här! - Lunchlåda från Findus - jästextrakt, glutamat i förklädnad - melodifestival. Som ett Kinderägg!  ;)

--

Men jästextrakt står det på massor av grejer?? Ojoj. Mycket nu. Dax för oss (läs Andreas ;)) att börja en ny tråd - Saker man inte skall äta - ? Jag har tappat räkningen efter all glutamat mm.

Andreas

OT här: "Saker man inte skall äta", jag vet inte riktigt vad man skulle ha med där? Jag håller ögonen på glutamat och jästextrakt men ingen av dessa tillsatser är bevisat farlig, för mig handlar det mer om att det känns som att tillverkarna använder dem som en genväg att få saker att smaka "gott" istället för att använda i grunden välsmakande ingredienser och kryddor. Men starta gärna en tråd, det finns säkert flera uppslag i E-nummerboken. ;)

Glöm nu inte att köpa en schlagerfest till andra chansen ikväll förresten!
Den som inte frågar får inga svar.


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal