Grön kikärt

Startat av Tobias, 2008-03-01 11:47

Föregående ämne - Nästa ämne

Tobias

Jag håller på koka kikärter nu, men när jag slog över dom i kastrullen upptäckte jag att 2-3 stycken var gröna eller hade antydan till det.

De hade stått blötlagda lite mer än 24 timmar i kylskåp, för jag hade inte möjlighet att koka dom efter de 10 timmar som vanligtvis rekommenderas.

Men vad jag undrar är - vad är det som gör dom gröna? Det känns inte som att man bör äta dom. Kan det vara solanin precis som på potatisar? Det är samma typ av gröna ton på ärten, men de har ju inte utsatts för ljus särskilt mycket.

kurt

Potatisar som utsätts för ljus kan bilda både klorofyll (grönt) och solanin (färglöst), det finns alltså inget samband mellan solanin och klorofyll. Det brukar finnas några få kikärtor som är mörka oh som inte suger upp vatten och sväller, de brukar jag plocka bort.

Tobias

Aha. Kan det vara så att de har utvecklat klorofyll då?

annamaria

Jag hittar ofta gröna ärtor i de gula ärtorna också. Samma sak där då?

kurt

När det gäller ärtorna så finns det ju andra sorters ärtor som är gröna, så det kan vara sorten som inte är ren. Kän på dem, har de bara svällt som de skall under blötläggningen så är de OK.

I Sverige har vi oftast gula ärtor till ärtsoppan, i de andra nordiska länderna oftast torkade gröna ärtor.

annamaria

Hur smakar de torkade gröna ärtorna då? Liknar dem gula?

Kari

Tobias: Vad ska Du göra med kikärtorna? *nyfiken* Ett recept rentav?  ;)

Vi gillar kikärtor och kidneybönor. Förut köpte vi färdiga på burk och tetra men nu köper vi torra och blötlägger för att sen koka och frysa. Kanon bra och gott. Och mycket blir det i varje sats! Antagligen brutalt billigt också.  ;D

Tobias

Det blev en enkel kikärtscurry bara. Jag gjorde precis som du - kokade ganska mycket och frös in ungefär hälften.

Jag tror jag måste koka dom längre nästa gång. Kokade lite över en timme som det står på förpackningen, men jag tycker ändå de var lite smuliga och inte lika krämiga som de man köper färdigkokta.

Kari

Vilket märke köper Du? Vi kör med Laroc 900g som nu finns nästan i alla affärer. Kostar knappa 15kr.

Vad tror Du händer om man sjuder/små kokar 90min istället?

Tobias

Dessa var från Saltå Kvarn.

Jag vet inte, borde väl inte hända så mycket om man man sjuder istället för att koka. Det tar nog bara längre tid, helt enkelt.

kurt

Man kan nog aldrig ha en bestämd koktid för torkade bönor/ärtor, man får provsmaka efter ett tag. Koktiden kan variera en del.

Jag har inte märkt någon smakskillnad på gula och gröna ärtor, och ärtsoppa på torkade gröna ärtor blir ju inte så grön som t ex ärtpuré på färska gröna ärtor!

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal