Mögelostar!

Startat av kryddburken, 2008-03-09 20:08

Föregående ämne - Nästa ämne

kryddburken

2008-03-09 20:08 Last Edit: 2008-03-09 20:21 by kryddburken
Jag är sjukt förälskad i alla sorters mögelostar utom de danska, jag vet inte vad det är som gör det men smaken på de danska sorterna är inte alls tilltalande, de smakar "avgrund", "mögel" och har nån sliskig sötma jag inte kan med alls!

Spelar ingen roll om det är en pastöriserad komjölksbas som de försöker efterlikna som en roquefort, eller den vanliga danablue,... danskarna får inte till "min" smak alls tyvärr!

Italiens Gorgonzola, Frankrikes Roquefort, Engelska Stilton & ja.. Svenska Kvibille i värsta fall, det är såå ljuvligt goda allihop!

På min förstaplats finns den äkta Roquefortosten, helt solklart, den är krämig, inte smulig, har hög sälta & stora hål! Kvibille går an men är inte ens i närheten, den passar bäst till enbart pastasåser tycker jag!

En kopia på den äkta roqueforten är St Agur, inte alls tokig, riktigt god, billigare än orginalet, godare än Kvibille. Den är tillverkad i Frankrike på pastöriserad komjölk och har Roquefort-pencillin som tillsats!! Väldigt lik orginalet om man nu inte skulle hitta den äkta i affären vid tillfälle!

Dessa ostar äter vi här hemma till ostbricka, marmelader, på hårt bröd/kex, eller till såser (kött), pastasåser och inbakade fyllningar! Helt ljuvliga!

Vilka är era favoriter?
Och vad använder ni dom till?

jelvis

Jag är mest förtjust i kittostar (det räknas väl också som mögelostar?) och vitmögelostar. Vitmögelostar och kittostar äter jag som de är, gärna till något gott bröd eller knäckebröd.

Vitmögelsfavoriter: Brie de Meaux (gärna den tryffelspäckade), Rustique och en Calvadosmarinerad variant som jag just nu inte kommer ihåg vad den heter

Rödkittsfavoriter: Epoisse, Münster (även Altesse från ICA går ned om det är kris)

Blåmögelostar använder jag mest i mat, gärna i ostsåser till kött eller i en hemmagjord hamburgare.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal