Frysa potatis?

Startat av bryggens, 2008-03-23 13:29

Föregående ämne - Nästa ämne

bryggens

Eftersom vinterpotatissäsongen snart går mot sitt slut undrar jag om någon vet hur det blir om man t.ex förkokar potatisklyftor, och sen fryser in dom.
Eller om man gör egna pommes frites och fryser in efter att ha gjort 1:a friteringen.Tar upp och kör den andra friteringen i fryst eller upptinat skick.
Funkar detta? Någon som testat?

Cohen

Har inte testat själv, men har hört och läst att kokt potatis ska vara ganska svårt att frysa. Att industrin lyckas har tydligen att göra med att dess infrysningsteknik är annorlunda än den man har hemma.

Pommes frites vet jag inte hur det är med, kanhända att friteringen påkerkar.

Men testa du och se hur det går!

jelvis

Hm... Man kan ju köpa frysta pommes så det borde ju gå, tycker jag.

Fast försök aldrig att frysa potatismos om ni får den idén. Det blev alldeles enastående vidrigt när jag gjorde det för några år sedan.

Cohen

Citat från: jelvis skrivet 2008-03-23 22:36
Hm... Man kan ju köpa frysta pommes så det borde ju gå, tycker jag.


Jo, visst kan man det, men industrin har ju som sagt speciella infrysningsmetoder. Det gåt ju att köpa fryst färskpotatis också, om man nu känner för det. Tror inte det skulle bli bra med hemfrusna pommes.

Andreas

Jelvis: jag brukar frysa mos ibland och tycker inte det blir speciellt vidrigt... på vilket sätt vidrigt tyckte du?

Vet inte annars om industrin har så jättespeciella metoder, djupfrysningsbyråns råd är att blanchera potatisen innan frysningen och att sen tillaga den direkt från fryst tillstånd då den ska användas. http://www.djupfrysningsbyran.se/om_djupfryst/hantering_potatis.html
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Enda skillnaden som industrin har när man fryser pommes eller annan pot är tunnelfrysning vilket är att roterande rör som potatisen passerar under infrysning och det hela går mycket snabbt. Du kan själv prova att blanschera pommesen därefter fritera i hög temp max 1-2 min därefter sprider du ut dom på ett bakpapper och låter dom frysa. När du nu ska använda dom igen så friterar du dom på fullt ös direkt från frysen och du har en krispig fin pommes. Samma sak kan du göra med färskpära, bara ge dom ett uppkok frys,när du ska använda ta ut från frysen direkt kokas i vapeur.
Smarrigt med smör och marinerad böckllingfilé,grovt rågbröd och så en kall.  :D

/rolf
Matforum är bäst

jelvis

Citat från: Andreas skrivet 2008-03-25 13:09
Jelvis: jag brukar frysa mos ibland och tycker inte det blir speciellt vidrigt... på vilket sätt vidrigt tyckte du?


Vätskan separerade från potatisen och det blev en grå, grynig och smaklös blandning kvar. Har du någon hemlighet?

Thore

Jag har ätit färskpotatis på julafton.Eftersom jag har utbildat kockar i det militära i Boden kan jag tipsa er,potatisen frös under kalla vinterövningar.Koka upp vatten lägg i den frysta potasen direkt ur frysen i det kokande vattnet.då hinner inte potatisen reagera för den process som som den normalt gör när den varit fryst.(kokplattan på högsta grad)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal