Var kommer hålen i osten ifrån?

Startat av Andreas, 2007-05-15 16:12

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Såg denna häromdagen när jag var ute och gick (klicka på bilden för att förstora)
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

2007-05-15 16:18 #1 Last Edit: 2007-05-15 16:25 by crlhrv
Indirekt svar nummer 2. Bakterier. Dessa tillsätts och producerar koldioxid när de omvandlar laktos till mjölksyra. Koldioxiden "blåser" sedan hål i osten.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

Jag som trodde att det var nån Schweizisk sugrörsgubbe som blåste in luft i osten...
Så det var bakterier... suck... Helt plödsligt så blir man varse att man gått o burit på en lögn sen barnsben  :'(

Anne

Fast bakterierna tillsätts inte alltid, utan bildas också naturligt. Vi gjorde emmenthaler häromdagen (jo, faktiskt - jag var i Schweiz) och där tillsätter man inget.. bara mjölk, och löpe...
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Det där är intressant med naturlig bakterietillväxt, har aldrig förstått hur man får bara "rätt" bakterier att växa..?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

Man ger bakterierna det som de vill äta ser till att de har rätt temperatur.
Saknas rätt mat dör (oönskade) bakterier, samma sak med värme och kyla. Det hela är rätt enkelt, ungefär som under vinjäsningprocessen då man med hjälp av värme/kyla och socker ser till att rätt svampar växer i rätt takt. Där tillsätter man också de jästsvampar som man vill använda sig av.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Är alltså ostbakterierna är så specialiserade både vad gäller födo- och temperaturkrav att det inte finns några "elaka" bakterier som kan växa under deras betingelser? Eller händer det att det går snett för osttillverkare men att de märker det på smak och lukt och då kasserar ett parti?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Det låter inte helt osanolikt..
Men ibland så kan det skapas nya sorters ostar av misstag också..
Vid en annan sorts temperatur kan en helt annan karaktär skapas (tror jag)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal