Är långjäst bröd med torrjäst, öl och vinäger gott?

Startat av agnetasch, 2008-03-27 21:16

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

Jag visste inte att man kunde långjäsa med torrjäst. Du vill inte dela med dig av receptet?

annamaria

agnetasch: jag skulle kunna lägga en länk till receptet - risken finns att jag då blir utesluten ur detta forum  ;). Receptet finns på ett annat forum. Kanske jag blir förlåten om jag förklarar hur jag hamnade där. Jag fick en kommentar på min blogg - kolla in denna sajt. Så nyfiken som jag är så gör jag ju det - det hette ju matboken och mat fångar som bekant mitt intresse. FÖRLÅT mitt förräderi  :-[ men receptet låter spännande. Det kommer här:
http://matboken.se/index.php?option=com_rapidrecipe&page=viewrecipe&recipe_id=39&Itemid=39

Men varför dessa grytor och pannor?  ;D


agnetasch


annamaria

Jag hoppas du menar gör...kalasbra! Meddela hur det blir.

agnetasch

Jag undrar vad jag menade  ???
Vad jag verkligen menar är TACK FÖR RECEPTET o jag ska göra det när inspirationen rinner på.


Andreas

Citat från: annamaria skrivet 2008-03-28 19:39
agnetasch: jag skulle kunna lägga en länk till receptet - risken finns att jag då blir utesluten ur detta forum  ;). Receptet finns på ett annat forum.


Det där är hemskt allvarliga saker AnnaMaria, jag hoppas att du förstår att jag inte hade nåt annat väl än att degradera dig till köksförrädare? ;)

Ang. receptet så undrar jag just vad 0,5 dl mjöl och 1 msk vinäger kan göra för skillnad, har faktiskt aldrig bakat med de ingredienserna.
Den som inte frågar får inga svar.

justrom

He, det var riktigt kul. Jag längtar tills jag får mina kockstjärnor.  :)

annamaria

Andreas: hahahaha - jag bara väntade på detta - jag förstår och jag ska aldrig göra det igen, förlåt  :-[. Jag funderade också på vinägern - vill man kanske åt den syrliga smaken som ett surdegsbröd har kanske? Jag bakade Thebröd häromdagen som det var creme fraiche i - just för syrligheten. Eller finns det annan anledning - någon som  vet?

Andreas

Att fela är mänskligt, att förlåta är gudomligt. :)

Ah du tänkte att vinägern alltså är ett slags genväg till surdegssmak..? Det var en tanke förstås, undrar just hur likt det blir. Och apropå vinäger så finns det ju nåt som heter vinjäst, kan man jäsa bröd med sån?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Nu är det köksförräderi på hög nivå!  ;) Nu är degen gjord (receptet på förrädarsidan menar jag). Jag kan meddela att doften av jäst, öl och vinäger är speciell. Jag hade ingen torrjäst så det fick bli färsk - vi får se hur det blir. Nu står degen ovanför kylen och så ska den bakas i morgon.

Andreas

Det här är så spännande att det fick bli en egen tråd, jag ser verkligen fram emot din rapport! :)
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Brödet är nu gräddat. Ett vackert litet bröd får jag nog lov och säga. Ganska hård yta. Ska nu köpa batterier till kameran som förstås var slut. Inte skårat brdöet än. Doftar gott gör det. Ingen läskig doft av vinäger och öl precis. Det känns som det här brödet passar Rolfs tips med getost...har jag för mig det var.

annamaria

Nu glömde jag förstås batterierna, så troligen blir det ingen bild. Jag har bara en kommentar: BAKA DET HÄR BRÖDET!!!!!!!!!!!!! Det är otroligt gott. Jag var tvungen att dricka lite gott rödvin från Portugal till. Bara extrasaltat bregott på brödet. Brödet är kanska tätt men däremellan ganska stora hål. Ganska salt bröd. Ärligt talat så känns det lite som ett tyskt surdegsbröd utan att vara ett klassiskt surdegsbröd. Passar nog till det mesta egentligen, till ostar, till en god sallad - då kanske smaksätta med lite oliver, till frukost. Mycket användbart - det här gör jag igen.

Men är det verkligen ingen som har en bra teori varför man har vinäger i bröd?? Varför bakar man det i stekgrytan?

bryggens

Det gick med andra ord bra med vanlig jäst, hur mycket använde du?
Blandade du ut jästen i öl, vinäger och vatten eller?

Andreas

Annamaria: Var verkligen brödet gott eller är det säkert att du inte blev överentusiastisk av det Portugisiska rödvinet? :) Eller ska du kanske gifta dig med Matboks-Staffan som har ett så otroligt gott brödrecept och lämna oss Matforum-Stackare med våra dåliga bröd i sticket? *förorättad ton* :(

Vad använde du för sorts öl i brödet?

Den förvärmda tjockbottnade stekgrytan används med största sannolikhet dels som ett bakstenssubstitut och dels för att få en snygg rund form på brödet.
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

bryggens: jag blandade ut jästen i vattnet och tillsatte resten sedan. Jag tog knappt ett halvt paket jäst.

Andreas: aldrig skulle jag väl lämna dig eller er!!! Men receptet var bra. Om jag vore registrerad på matboken så skulle jag välkomna honom hit faktiskt men det går inte när man är så oändligt trogen sitt kära matforum vet du. Så om jag fortfarande får vara kvar så är jag väldigt tacksam... ;)
Jag tog makens starköl - det var svensk starköl tror jag. Jag gav honom resten i alla fall. Jag upptäckte att det är lite likt ciabatta i konsistensen - lite segt med frasig yta. Nu är det slut. Men det där med att använda först en stekpanna - det struntade jag i. Jag lade den direkt i stekgrytan och lyfte ur den när grytan skulle in i ugnen. Jag får nog lov att prova något annat brdörecept i gryta. Särskilt när jag nu inte har någon baksten eller bakugn. Stöd nu Staffan och baka lite Andreas  ;). Vi har ännu inte fått ett svar på vinägerfrågan.

Andreas

Finns det ingen mejladress till Staffan på hemsidan där då så du kan bjuda in honom i vår vackra gemenskap? :)

Det där med att jäsa brödet i stekpanna vid andra jäsningen låter ju heltossigt men jag har en liten teori om det också - kanske inbillar man sig att den ska fungera som en kylare för att bromsa ned jäsningsprocessen? Eller är det kanske bara ett översättningsfel - såg att Staffan hittat receptet i Cook's Illustrated, hade varit kul att se hur orginalet såg ut...

Men menar du alltså att du inte ens hade stekgrytan i ugnen, du gräddade alltså brödet på en plåt? ??? I så fall måste du ju nästan baka om brödet!

Ang. vinägern så - förutom att den kanske ger syrlig smak så finns det ju dem som anser vinäger som väldigt nyttigt. Men det bästa sättet att ta reda på i vilken mån vinägern påverkar smaken vore ju om du gjorde en sats med vinäger och en utan och avger rapport!
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Det används ju tex ättika i en del bröd för att det ska smula mindre när man skär upp det i vart fall rågbröd,kan det var av den orsaken?

/rolf
Matforum är bäst

annamaria

Självklart så jäste jag brödet i min stekgryta och sedan bara på en tallrik medan grytan stod 30 min i ugnen innan degen lades tillbaka i grytan igen.

Roffe: Din teori tror jag på. Brödet smulade inget alls. Jag ska nog googla lite på vinäger i bröd nu. Jag frågade förresten min far som är bagare - han visste inte heller. Återkommer i frågan.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal