Komplett god och näringsriktig middag för 10 kronor, klarar du det?

Startat av Andreas, 2008-04-08 08:53

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Tisdagen den 22 april avgörs SkolmatsGastro på GastroNord. "10 kronor är maxbeloppet per rätt där även sallad, bröd, matfett och dryck måste ingå. Finalisterna ska servera tre rätter - soppa, vegetarisk rätt och en varmrätt på fisk, fågel eller kött. De tävlande lagen ska inte bara laga god mat de ska också klara närings- och kostberäkning samt tillaga allt på tid..." http://www.pirab.se/MIMA/standard/getPIRWebb.asp?x=A392348A

Klarar ni av att laga en god och näringsriktig middag hemma för 10 kronor per portion? Vad lagar ni i så fall?
Den som inte frågar får inga svar.

Filippacrlhrv

Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Jomael

Citat från: crlhrv skrivet 2008-04-08 09:39
Det är väl inte så svårt, bara att göra skitsmå portioner ;D


Eller att ha ruskigt bra inköpare som kan handla råvaror göööörbilligt :D

kurt

Får man plocka nässlor eller annat från naturen, så går det nog.

Kari

Hur många portioner handlar det om? Tveksamt med en tia i vanliga hushåll.. Ärtsoppa? Egenfiskad fisk?

Jonas

Är det med eller utan moms ?
Har man försvarets avtal med tex Servera så är det ingen omöjlighet att klara enstaka måltider under tian.

Hasse

Det går nog att komma under tian, men frågan är hur pass gott och näringsriktigt det blir. Korv kan man ju hitta löjligt billigt, men då är den också av lägre kvalitet.

Korv med potatismos:

125 g korv à 30 kr/kg  3,75 kr
200 g potatis à 6 kr/kg  1,20 kr

Då får vi 5,05 kr över till matfett, mjölk, sallad, senap, ketchup och bröd.

kurt

Potatis är ju inte speciellt billigt, den billigaste kolhydraterna är nog ris? Skall man sedan ha billigt protein, så är nog blodpudding eller strömming billigast.

roffekock

Att tillaga en maträtt för en tia är väl ingen konst men att göra det 300 dagar om året och maten ska vara omväxlande näringsrik och vällagad är en konst som kräver erfarenhet.
Eller hur agneta?

/rolf
Matforum är bäst


Andreas

Filippa: Men är potatissoppa med ostknäckemacka och ett ynkligt salladsblad tillräckligt näringsriktigt? Fast jag tvivlar väl inte på att man kan göra god vegetarisk mat för de pengarna, ska det vara kött, fisk eller fågel blir det svårare.

Millan: Vad brukar din mat kosta per portion, så jättesvårt kan det väl inte vara?

Calle: Det här med portionsstorlek är är intressant, Hasse räknar med 125 gram korv och 200 gram potatis, blir man mätt på det?

Jomael: Bra poäng, visst har storköken bra inköpare och storköksrabatt, SkolmatsGastro går ju ut på att laga för minst 100 personer.

Jonas: Bra fråga, jag kollade upp det och det är 10 kronor utan moms dvs. 12,50 för en privatperson. Ska man även kompensera för storköksrabatt så blir det säkert 15 kronor. OK vi ändrar till Komplett god och näringsriktig middag för 15 kronor, klarar du det?

Elka: det handlar om att en person ska bli mätt för 15 kronor. Är det två som ska äta får middagen alltså kosta 30 kronor.

Kurt: Hur räknar du när du kommer fram till att ris är billigare kolhydrater än potatis?

Rolf: Vad skulle du laga för gott och näringsriktigt för 10 eller förlåt 15 kronor per portion då?

Agneta är diskad från den här tråden. ;)
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Andreas: Jo, det förstår jag men jag skrev lite slarvigt där..  :) Ooops.

--

Vänder lite frågan, 100 port mot 500 eller 1000, inköpspriset bör väl bli lägre men å andra sidan behövs mer logistik och kockar.. Summa blir...? Någon? Eller är inte personal mm inräknat i priset per portion, i det verkliga livet?

crlhrv

andreas: jag vette tusan om jag blir mätt på 325 gram mat, men om man räknar in sallad så tja kanske. dessutom äter kanske skolbarn mindre än vuxna (om dom inte är i tonåren vill säga).
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

kurt

Kilopriset för ris är ca 6 kr? och då har man en vattenhalt på 10-15%? Medan kiolopriset för potatis är 3-5 kr? Med en vattenhhalt på ca 75%?

Filippa

Jag har faktiskt ingen aning om näringsriktigheten i potatissoppa, det är ju inte GI förstås :-) Men 15kr, funkar det ? Kanske det ? Jag har aldrig provat men tänker mig att man inte får tänka i för stora portioner. Fick för mig att Mat-Niklas gjorde nåt med budget men det var tiden visade sig. Max 15 minuter eller så. Det kan jag klara :-)

Jonas

Citat från: elka skrivet 2008-04-09 13:55

Vänder lite frågan, 100 port mot 500 eller 1000, inköpspriset bör väl bli lägre men å andra sidan behövs mer logistik och kockar.. Summa blir...? Någon? Eller är inte personal mm inräknat i priset per portion, i det verkliga livet?


Där jag jobbar så räknar vi inte med personalkostnader, reparationer av tex diskmaskin, non food och rengöringsmedel i portionspriset.

Andreas

Elka: trådens 15 kronor handlar ju om råvarukostnad, sen tillkommer förstås personal- lokal- och reparationskostnader som Jonas skriver om. Totalkostnaden för skolmat dvs. för allt var mellan 14 och 55 kronor per måltid år 2006 och snittet var 24 kronor, läs mer här: http://matforum.nu/index.php?topic=852.msg14132#msg14132

Kurt: Ja det låter ju rimligt, vad har förresten torkad pasta för vattenhalt?

Filippa: Jag kan faktiskt inte förstå hur det skulle kunna vara det minsta svårt att laga en god middag åt en person för 15 kronor, letar man råvaror till bra pris och köper hyfsat stor förpackning får man för den summan en klart mättande mängd av både kyckling, grytkött, köttfärs, rotsaker, ris, pasta, potatis osv.
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Vinnare av skolmatsgastro blev Team Österåker och för 10 riksdaler per portion snickrade de ihop följande:
"- Morotssoppa med chorizopytt och tortillachips
- Tomatbrässerad gylld paprika med matkornsotto med quinia, spenat och blekselleri
- Fläskkarré med äpple, lök och potatisragu med senap, persiljabuljong."
http://www.pirab.se/MIMA/standard/getPIRWebb.asp?x=A398748A

Låter väl inte så tokigt?
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal