Ostfusk? Fuskost är inte ost

Startat av crlhrv, 2008-04-10 07:54

Föregående ämne - Nästa ämne

crlhrv

GP skriver om hur färdigriven ost med namn som TexMex Ost och Gratängmix i själva verket inte alls är ost. Istället är det en produkt baserad på vegetabiliska fetter och tillverkarna kallar denna produkt för "analog ost" - (då undrar jag vad motsvarigheten är, digital ost? Är det när hårddisken smälter?).

Informationen är i alla fall ny för mig, jag har allltid trott att Gratängmixen är ost, bara av lite sämre kvalitet. Lurad!
Vi har ju alla hört talas om fulöl. Fulost är något nytt.

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=413299
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

Så trött man blir! Är det bara fulmat vi äter? >:(
Precis när konsumenterna blivit uppmärksammade på köttfusk o fiskutrotning då slår livsmedelsindustrin till med fulost. Finns det ingen som kan ta dom i örat? Är alla kontroll- o tillsynsmyndigheter; Livsmedelsverket o Socialstyrelsen,köpta av livsmedelsindustrin? (Sitter dom med skygglappar o mumsar på en årsförbrukning Tex-Mex-mix?)

Kari

Hoppsan! Det hade jag inte en susning om! Tack Crlhrv!

--

Denna finns hemma just nu, ibland är man lite lat och köper just färdigriven ost..  8)

Är detta ost? "Boxholm Ost - Inte vilken ost som helst" Lagrad 2-6mån.

Innehåller:
Mjölk, ostlöpe, salt, vitlök, E509, konserveringsmedel: E202 och E251 samt klumpförebyggande medel (potatisstärkelse).

kurt

Beteckningen "analog ost" var ny för mig, ordet "analog" är ju intressant i sig!

"Det ser ut som riven ost - men det är en blandprodukt gjord på billig fettråvara."

"Produkterna med de fantasifulla namnen framställs till största delen av vegetabiliskt fett. På så vis får man fram råvaran "analog ost", som tillverkarna kallar det. Den analoga osten blandas sedan upp med traditionell mild ost av typen gouda eller edamer. Förhållandet mellan analog och traditionell ost är 70/30, det vill säga 70 procent icke-ost och resten ost."

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=857&a=413299

Även Arla och andra mejerier har hängt på och tillverkar egen "analog ost"

http://no.wikipedia.org/wiki/Analog_ost

Så vi kan ju snart vänta oss "analog köttfärs" (späder man ut med soja så blir det i alla fall fortfarande näringsrikt), "analog mjölk" (vatten + krita), "analog glass" har vi ju redan - så det är ju ingen nyhet.

Sedan står det att den "analoga osten"  framställs "till största delen av vegetabiliskt fett", men det måste väl finnas något som ger en struktur  och suger upp fettet också?

bryggens

Innebär detta att den vanliga osten är digital, alltså bara består av ettor och nollor?

justrom

Jo det verkar ju vara ost. Annars hade de kallat det gratängmix eller något liknande.

Men lite väl lat va? Över min döda kropp att jag skulle köpa färdigriven ost. Hushållsost skulle jag för övrigt heller aldrig köpa. Det brukar bli den ost jag har hemma till gratänger.  Annars är Svecia bra eller (ej färdigriven) parmesan om jag vill lyxa till det.


Rookie-T

Jepp. 001100011000001101000100

vid alla grönsvansade isbjörnar bra synd att vi inte kan få käka riktig mat. Framför allt eftersom vi blir smakhandikappade och tror att det är "såhär riktigt ost ska smaka!" nej fy "bubblan"

Kan inte vi skapa lite striktare lagar om märkning av mat snart?! Senna skitost får heta "Ost-substitut" eller nått.
53 55 47 20 4d 49 4e 20 52 c3 96 56 21

Andreas

Visst är det kul med liknelsen analog-digital men analog betyder egentligen likartad så egentligen menar man "nåt som liknar ost".

Elka: Jag som trodde du var en snål kille, är inte sån där färdigriven ost bra mycket dyrare per kilo?

Har någon av dessa ostliknande produkter ordet "ost" med i produktnamnet eller står där "ost" nånstans på påsen? Jag tycker inte det verkar så, Calle skrev "TexMex Ost" i första inlägget men i GP står där ""Texmex-mix". Så länge de inte kallas ost är väl detta inte mer häpnadsväckande än den choklad med väldigt låg kakaohalt som inte får kallas choklad utan säljs som "block", se denna tråd: http://matforum.nu/index.php?topic=1250.0

Vad finns det för regler för vad som får kallas för "ost"?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Just dessa påsar var riktigt billiga, kort datum - 10spänn för båda..  ;D

Annars är det ju inte värst mycket jobb att riva riktig ost som dessutom går utmärkt att frysa i lagom satser. Kryddburkens pizza är ju nästan varje-vecka-mat nu..  ;D

/Elka, med licens att vara både snål & lat!  ;)

ps. Lat.. Jag har köpt(!) strömming idag, böckling suget blev för stort!  :-[

kurt

I Norge och Danmark uppmärksammades detta redan 2006, då bloggade Arlas dåvarande pressechef om det:

http://www.arla.dk/weblog/revet-ost-er-ikke-altid-ost.html

"Uagtet at historien er denne: For fem år siden blev vores revede oste voldsomt trængte på markedet af billige analoge oste, der produceres af kasein (mælkeprotein) eller andet pulver, som røres op med vegetabilsk fedt. Som modtræk lancerede vi for fem år siden en analog ost, som produceres akkurat som revet ost, blot med den forskel, at mælkefedtet erstattes af palmeolie (med en teknik, som gør, at den faktisk indeholder mindre mættet fedt end rigtig revet ost).

I Danmark sælges vores analoge ost eksempelvis under navnet Majlyst eller i SuperBests eget mærke. Men om godt en måned er det slut. Supermarkederne skifter den ud med de billigere analoge oste, som produceres af kasein eller andet pulver."

Man undrar ju då hur detta "kasein (mælkeprotein) eller andet pulver" framställs när det tydligen är så mycket billigare än vanligt mjölkprotein?

crlhrv

OT:
elka: jag trodde du odlade egen strömming! (idet är bara folk som bor på fel ställe som säger sill ;))
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Stellan

Den analoga osten har funnits länge i bland annat Norge och på kontinenten, och görs av vegetabiliska oljor istället för mjölk. Samma princip som margarin kontra smör, egentligen.
Skillnaden är också densamma: den analoga osten smakar skit (precis som margarin).
Den analoga osten är dock såpass eländig att den inte går att sälja som den är, utan måste blandas med lite riktig ost. Runt 30 procent brukar det vara.
Jag skulle tro att anledningen till att denna fuskost nu hittat till Sverige är att mjölkpriserna stigit. Jag skulle inte slå vad om att det är riktig ost på pizzeriornas pizzor idag, men i just denna bransch har nog den analoga osten florerat ett tag. Många pizzeriaögare åker ju till Tyskland och köper råvaror.

Att den kallas analog beror på att det är en produkt som försöker efterlikna vanlig ost. En analogi, helt enkelt.
========================
Stellan Löfving, Chefredaktör Foodwire
Kolla in min blogg på http://www.salt.se

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal