Umeå: Angelini

Startat av Andreas, 2007-05-17 20:00

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Igår besökte jag restaurang Angelini i Umeå. http://www.angelini.se/ Det är en relativt nyöppnad restaurang som ligger där Blå Avenys pub låg förut.

Menyn är italiensk och amerikanskinspirerad. Inredingen är prydlig och modern. I restaurangen finns krokar för ytterkläder i närheten av borden så man slipper garderobsavgift.

På borden låg något slags snyggare variant av pappersdukar som byttes mellan gästerna. I högtalarna spelades italiensk jazz-bossa. Servispersonalen gick omkring i något slags vita amiralsuniformer.

Restaurangen var full till 25%. Jag satt vid ett av de stora skyltfönstrena mot gatan och det var kanske inte det mysigaste läget.

Vid ankomsten serverades vatten i stora plastglas, men det var grums i mitt. Fick ett nytt omgående.

Dessutom bjöds bröd ur en brödkorg, tyvärr lite trist skurna fyrkantiga rutor, men gott bröd. Till brödet ställdes fram en flaska olivolja som man skulle duscha på brödet. Olyckligtvis var flaskan oljig och det blev fläckar på bordsduken överallt där flaskan stått.

Till varmrätt åt jag Agnello Angelini, dvs örtmarinerade lammracks med honungs- & apelsinskysås á 195:-. Till allt från grillen kunde man välja mellan friterad klyftpotatis, bakad potatis, risotto eller haricot verts-pommes. Jag valde friterad klyftpotatis.

Varmrätten var mycket god, underbart mört rosa lammkött  med sparris, ruccola, tomat, rödlök, färsk oregano och en fyllig citrussås med lagom citrusbeska tillsammans med krispig välsaltad potatis.

Men servisen frågade aldrig hur maten smakade förän den var uppäten.

Till efterrätt beställdes Tiramisú á 69:-. Servitören sa "klassisk Italiensk när han ställde ner den" och det stämde väl inget vidare. Sockerkaka istället för savoyardikex, alldels för lite mandellikör och dessutom en massa helt onödigt fruktpynt (hallonkräm, björnbär, physalis och citronmeliss) som inte passade något vidare till. Dessutom lite för mycket citronsmak på mascarponekrämen. Det blev något slags svensk överarbetad och överlastad frukttårte-variant av det hela med för många smaker. Visst var det gott men långt ifrån den höjdare som riktig genuin vällagad Tiramisú är.

Kaffet ackompanjerades både av vanliga sockerbitar och bruna råsockerbitar, det såg trevligt ut.

Efterrätten var generös. Varmrätterna kunde ha varit lite större.

(Klicka på bilderna nedan för att förstora.)
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Lammracksen såg väldigt goda ut må jag säga!.
Du ska ha en eloge för dina jättefina bilder och för en bra recension!

Andreas

I lördags var jag återigen på Angelini, nu ditlockad av en slarvigt korrekturläst annons i lokaltidningen om Panchetta al forno con salsiccia "confitbakad grissida, vår egen salciccia serverat med jorärtskockspuré, rödvinssås, brödkrisp samt stött potatis" tillagad av köksfolk som arbetat hos Viktor och Ulrikas i New York.

Angelini har nu anammat det här med små aptitretare, i väntan på varmrätten serveras en delikat munsbit grisrilett (nåt slags hård sylta) med päronmarmelad. Fortfarande i väntan på varmrätten kommer sen en brödkorg med mumsig nybakt ljummen foccacia och en liten skål läcker olivcremé att bre på.

När varmrätten anländer har det gått över 40 minuter sen beställning trots gäster vid bara 7 bord. Anrättningen ser stabbig ut och den ÄR ganska kraftig men också väldigt väldigt god. Speciellt grissidan är en riktig fettbomb med knaperstekt yta, underbart mört grisskött och massor med just fett. Till det en god köttig hemlagad salsiccia, en söt härlig smörig jordärtskockspuré och en väldigt välkryddad potatisbakelse på ett fat vid sidan av krönt av ett frasigt kex. En mycket vällagad och god kombination med många goda smaker att kombinera på olika sätt i munnen. Mycket väl använda 175:-.

Desserten Peach de lux kostar 95:-, serveras i en konservburk av glas och består av vaniljkokt persika med vaniljkräm och ett mandelrån. Precis lagom sött och även detta väldigt gott, helt enkelt en perfekt efterrätt.

Det var länge sen jag var på restaurang och var nöjd med precis alla smaker, eller nja förresten, den kokosdoppade marshmallow på tandpetare som följde med notan var lite tam men det är förstås en petitess i sammanhanget, betyget kan givetvis bara bli 5.

(Tyvärr blev bilderna ordentligt risiga och grådassiga och gör inte alls maten rättvisa men nåt slags uppfattning om hur det såg ut ger de i alla fall.)
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Angelini har under januari månad något de kallar "Prix fixe" vilket innebär att man får välja en förrätt, en varmrätt och en efterrätt från menyn till det fasta priset 395 kronor. Enkelt och bra låter det, och det är alltid kul med jippon. Men det viktiga är ju trots allt hur maten smakar. Jag har förstås provat.

Innan förrätten bjuds en minibit italiensk sylta med en klick senap. God sylta, men senap och grissmak känns tyvärr för mycket som jul när julen precis passerat och man är less på julkinka och senap. Dåligt tajmat i januari alltså.

Till förrätt äter jag "Risotto verde con cozze  135 kr ... Rucolarisotto, halstrad pilgrimsmussla och rostade pinjenötter". En fyllig krämig risotto med spänstigt risottoris. Perfekta pilgrimsmusslor. Grillade körsbärstomater med mycket smak. Är helnöjd.

Huvudrätt blir "Big rib eye bbq-plate  285 kr / 335 kr / 385 kr ... Välj mellan 200, 300, 400 gram grillad entrecotê. Till den serveras BBQ-blues sauce, bearnaisesås, vitlökssmör, liten sallad och pommes frites". I "Prix fixe" får man bara välja den minsta och det räcker gott för mig när det är en del av en trerätters. Entrecoten är bra tillagad rare enligt önskemål, men ändå trist eftersom där knappt är något inprängt fett. På och runt köttbiten har man hällt en rejäl omgång mustig reduktion, men det skulle man inte ha gjort, det blir för mycket med både den och tillbehören. En bra entrecote (vilket det här i och för sig inte riktigt är) klarar sig finfint med salt och peppar. Reduktionen är så kraftig att den tar udden av det andra, speciellt bearnaisen knappt smakar något alls. Ja även vitlökssmöret (som gärna fått vara kallare) känns lite tamt i reduktionens sällskap. Det som kallas BBQ-blues sauce klarar sig bäst av tillbehören, det är en rökig grillsås typ Ikeas. Den "lilla salladen" är en oinspirerad historia med några salladsblad, rädisskivor och körsbärstomathalvor. Stripsen är bra och välsaltade. Helheten ligger på gränsen till översalt, och då är jag ändå den som gillar när det är salt. Ja det är reduktionen som ställer till det här också.

Missförstå mig nu inte, allt är egentligen bra tillagat och det är inget som är direkt dåligt, hade jag ätit denna rätt för nån dryg hundring på nån vägsylta efter E4an hade jag varit helnöjd, men detta är är inte vad jag väntar mig för 285 kronor på Angelini.

Men nu dags för efterrätt. Eller först en liten extramunsbit förresten, innan efterräten bjuds en liten smaskig minivaniljpannacotta med, jag tror det är, hallonpulver på.

Till efterrätt väljer jag "Cloudberry heaven  95 kr ... Hjortrongelé, vaniljsemifreddo, rommarinerade hjortron och björnbärssorbet". Låt mig först beskriva vad vi ser på bild: I mitten ligger underst en några mm skiva hjortrongele, på den en skopa lila björnbärssorbet, en avlång stav vaniljsemifreddo (skymtar fram till höger precis bakom chokladflarnet). De tre duttarna runt omkring antar jag skall vara de rommarinerade hjortronen. De är nog bland de mer skumma saker jag stött på på en efterättstallrik, ja de inte bara ser skumma ut, de är skumma, det smakade och kändes som någon pressat saften ur hjortron, dvs mest bara torra knastriga hjortronkärnor. Hade någon kanske av misstag råkat lägga upp resterna av de hjortron som användes för att laga hjortrongelen istället för rommarinerade hjortron? Men resten: gelen, semifreddon, björnbärssorbeten och chokladflaggan var både uppfriskande och toppengott.

Betyget denna gång blir en ytterst svag 4:a, huvudrätt och hjortron är förstås det som drar ner.
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal