Varför flera sorters konserveringsmedel?

Startat av Andreas, 2008-05-18 11:45

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Nåt jag aldrig förstått mig på är varför en och samma produkt ibland innehåller flera olika sorters konserveringsmedel, i mitt kylskåp finns numera en billig ost från Coop forum som innehåller fyra sorter: E509, E251, E202 & E235.

Varför räcker det inte med en sort?
Den som inte frågar får inga svar.

kurt

E509 Kalciumklorid är väl knappast konserveringsmedel. Annars är ju ost ett livsmedel som skall lagras ganska länge, och där kan både svamp och bakterier växa. Jag antar att nitatet skall förhindra sporbildande bakterier som bildar gas i ostar och förstör dem under lagringen. 235 Natamycin brukar finns i vaxet på ytan, för attt förhindra mögelsvampar.

Men du bör NATURLIGTVIS fråga tillverkaren, varför de finns där. Hur är det med andra ostar, är det här något som de alla tillsätter?

Rookie-T

Googla lite snabbt!

Vad är salpeter?
Salpeter eller natriumnitrat (E251) är ett konserveringsmedel som sätts till ystmjölken för att förhindra kvalitetsfel som kan uppstå vid tillväxt av vissa bakterier som kan finnas i ystmjölken. Nitrat förhindrar bland annat sporgroning av så kallade klostridier (smörsyrabakterier) som annars kan växa till och orsaka jäsning (texturfel) och smakfel i osten. I stället för natriumnitrat får man även använda kaliumnitrat (E252) som har samma effekt.

http://www.ostframjandet.se/index.html?pages/fragor.asp

53 55 47 20 4d 49 4e 20 52 c3 96 56 21

Susanna.S

Det är olika sorterna konserveringsmedel för att de verkar på olika mikroorganismer. Vissa medel används för jäst och mögel och andra för bakterier. Vilka medel som används beror på vilka mikroorganismer som vanligen tillväxer i produkten.

Andreas

Tack de hjälpsamma svaren! (Fast skumt att det bara är jag som har ost med konserveringsmedel hemma.)

Kurt: Är inte kalciumklorid ett salt, det borde väl ha nåt slags konserverande effekt eller vad används det annars till?

Är alla konserveringsmedel nödvändiga eller tillsätts de ibland i onödan? Och hur är det, är de garanterat 100% nyttiga att få i sig? Rent sponant låter salpeter ganska ofarligt, men natamycin mer obekant suspekt.
Den som inte frågar får inga svar.

kurt

Jo mjölksyrabakterier tål normalt ganska höga halter salt, medan många andra bakteriers tillväxt förhindras av salt.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal