Råmjölk

Startat av crlhrv, 2007-05-21 08:03

Föregående ämne - Nästa ämne

crlhrv

2007-05-21 08:03 Last Edit: 2007-05-21 08:20 by crlhrv
Förlåt en stadsbo, men vad är det med råmjölk som är så annorlunda?
Att den inte är pastöriserad och så fattar jag.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

kryddburken

Råmjölk är den första mjölken som bildas hos en ko som nyss kalvat, den är mer gul & genomskinlig, innehåller massor med proteiner & fler näringsämnen än den mjölken som kommer sen efter ett par dar. För kalven är detta gynnsamt då den får i sig en stor portion "immunförsvar" genom denna råmjölks-kick! Likadant fungerar det för oss mammor när vi fått barn, därför är det så viktigt för de barn som föds för tidigt att de verkligen får den där första råmjölken!

Den går heller inte att köpa över disk, så ska du göra kalvdans gå till en snäll bonde å be o få mjölka ur den nykalvade kon! *S* Sen kan man göra "falsk" kalvdans, men de är INTE gott, det ska vara riktig råmjölk!

Andreas

Intressant. Jag kollade lite mer på det här med råmjölk på nätet.

"3 till 8 gånger mer protein och mineraler samt A- och E-vitamin, än vad den senare bröstmjölken gör, men har lägre halt av fett och laktos...  även högre halter av infektionshämmande proteiner än i mogen mjölk. Den innehåller även mer tillväxtfaktorer och hormoner"
(http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A5mj%C3%B6lk)

"Råmjölk är de första dryga 50 litrarna som kon mjölkar efter kalvning. Av dessa behöver kalven drygt 14 liter. Resten kan man utan problem för kalven ta tillvara för att använda i olika typer av produkter. "

"Hos människan överförs nämligen antikroppar till fostret genom moderkakan, medan kalvar föds utan antikroppar som skydd mot infektioner. Utan råmjölken skulle kalven därför riskera att dö av infektioner. "
(http://webnews.textalk.com/se/article.php?id=183231)

Lägre halt av fett lät märkligt!?

Och hormoner? Kan man dopa sig med råmjölk månne?

Och sen är vi plötsligt lite inne på hälsokost också ang. det här med antikroppar.
Den som inte frågar får inga svar.

Karin

Jag är född och uppvuxen på en lantgård. Varje gång en ko hade kalvat serverades det kalvdans med socker och kanel. Men nej, det hade jag svårt att äta på grund av kalvdansens konsistens. Ungefär som brylépudding, fast gulvit.

Stellan

Jag håller med Karin. Jag är också uppvuxen (dock inte född) på en bondgård. Och jag fixar INTE kalvdans. Eww. Däremot vet jag att råmjölken, som även kallas kolostrum, är späckad med nyttigheter. Så späckad att Cloetta haft långt framskridna planer på att lansera någon form av hälsochoklad, gjord på råmjölk.
========================
Stellan Löfving, Chefredaktör Foodwire
Kolla in min blogg på http://www.salt.se

Urban

Det låter inte som en helt odum idé!. Hur stor skillnad i fetthalt är det mellan råmjölk och den andra mjölken?

Stellan

Fetthalten är faktiskt lägre i råmjölken. Så även laktoshalten. Men däremot kryllar det av vitaminer, mineraler och såklart proteiner, som är det den växande kroppen behöver mest av allt.
========================
Stellan Löfving, Chefredaktör Foodwire
Kolla in min blogg på http://www.salt.se

Urban

Ok!. Då har man återigen fått lära sig något nytt  :).
Mölken skulle kanske funka som bantningsdryck.. En naturligare variant av pulverdryckerna..

Pite-Långnäs

Råmjölk kan även användas när man gör ungspannkaka.
Den blir gulare och minimerar äggåtgången.
Har ej gjort den själv men smakat pannkakan och även kalvdans.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal