Hur kokar man sina nypotatis bäst?

Startat av roffekock, 2008-06-24 12:53

Föregående ämne - Nästa ämne

roffekock

Att koka färskpära måste göras med förstånd då den är mycket känslig för att bli överkokt precis som andra mjälla förska grönsaker. Enligt mej är det ultimata att ångkoka i någon form av wapör el ångkokare. Och bör göras med omsorg med det menar jag exakt koktid och gärna lite mindre än för mycket för överkokta färskpotatis är något av det värsta som finns. Att koka dem i vatten är förkastligt möjligtvis kan man ha en liten botteskyla vid kokning om man inte har en ångkokare till hands men detta bör finnas i ett kök speciellt nu vid denna tid när vi har alla färska mjälla grönsaker då den är oundviklig.

Men nu är ju detta min syn på det. Skulle vara trevligt att höra hur du kokar din nypära.

/rolf
Matforum är bäst

Tobias

Varför är det förkastligt att koka dom i vatten?

mani75

Efter de är skrubbade så i en gryta med kallt vatten, salt och färsk dill. Plattan på max till det börjar koka sedan låta dem småkoka tills de är typ al dente. Går de längre så brukar de bli blaskiga...Häller av vattnet samt ångar av dem. Klart! Lika bra varje gång :)
Det är lättare att laga god mat än tvärtom!

Tobias

Ger dillen verkligen någon smak till potatisen?

Andreas

Jag brukar skölja dem lite lätt och koka dem försiktigt i en gryta med vatten och salt tills jag upplever att de är bra när man sticker dem med gaffeln, det brukar gå på neråt en kvart mot normalt tjugo för vinterpotatis. Är det mandelpotatis handlar det snarare om att sjuda än att koka och då gäller det verkligen att passa den på slutet. Skalet äter jag oftast upp om det inte hunnit bli för tjockt eller skorvigt. Lite dill är väl mer ögonfägnad än smak, möjligen att det doftar lite också.

Det här mer ångkokning tycker jag verkar intressant men jag har faktiskt aldrig kommit in på den banan i mitt hemmakök, det kanske är värt det?
Den som inte frågar får inga svar.

kg

Koka nypotatis så här:
Skrubba nypotatisen och lägg dem  i en stor kastrull med lite vatten. Får inte täcka potatisen bara någon/några dl. tillsätt  1 dl vitt vin en stor smörklick och dillkvist. Koka upp och stäng av värmen helt och låt grytan stå kvar på plattan ock kokas på eftervärmen.
Ta upp potatisen och ät de gudagoda knölarna.... finns inget godare.

Helge

Jag kokar alltid upp vattnet först och saltar innan jag lägger i potatisen. Det har jag lärt mig av min gamla mamma och det brukar bli så bra så .....
Dillen är nog med främst för att det luktar så gott!
/Helge

Christina

Ångkokning är verkligen något jag kan rekommendera. Har man möjlighet så kan man installera en ångugn med eller utan varmluft. Ångkokning kokar maten så mycket försiktigare än vanlig vattenkokning. Smak, färg, konsistens och näring bibehålls på ett mycket bättre sätt. Potatis t.ex blir lagad rätt igenom mycket jämt utan att bli det minsta överkokt på ytan. Broccoli och andra grönsaker smakar mycket mer. Det tar lite längre tid än på spisen men det är det värt. Jag har skrivit en del om det i min blogg
http://slowfood-tinna.blogspot.com

Jan-Erik Wahlström

SÅ HÄR LYCKAS DU :
Ta en stor kastrull, koka upp vatten, lägg ner din potatis. OBS! det skall vara minst 5 cm vatten över potatisen.
Låt det koka till den kommer upp till ytan, där låter du den simma kvar i ca 1 minut, lyft av den med tex. hålslev över till ett kärl med lock. Ta gärna en handuk i botten upp över kanten.
Fortsätt på samma sätt tills alla potatis kommer upp. Garanterat bästa sätt att få samma kokegenskaper för denna primör.
Smaklig måltid.
PS. Glöm inte tillbehören, salt, dill.
Jan-Erik Wahlström
Långås Potatis & Rotfrukter AB

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal