Har du flamberat? Vad ska jag flambera och hur?

Startat av Andreas, 2008-08-19 09:12

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Jag har aldrig flamberat nåt men jag vill gärna prova!

Har du flamberat nåt och vad och blev det bra?

Hur gör man enklast? Vilken maträtt vinner mest på flambering?
Den som inte frågar får inga svar.

bryggens

Jag har flamberat en gång, hästbiff med Kaptenlöjtnant.
Stod dock lite fel så mina ögonbryn hann bli lite svedda,
detta hände för kanske 30 år sedan, så minnet över hur det smakade är nog utplånat.
Har för mig att det blev bra.

PerG

Bananer!... Denna 80-talsrätt var jag sugen på att prova en gång och det blev faktiskt riktigt gott med glass till...

Milla

Jag har flamberat crêpes, men det var ett tag sen, fast det var tillsammans med mina nior i grundskolan. Vi värmde dem i en stekpanna och hällde på dryck med alkohol i och sen tände vi eld på det. Man får ju absolut inte ha fläkten på, men jag minns inte om man även måste stänga av spisen.
Sen har jag flamberat för gästerna på en restaurang när jag gick på restaurangskolan, lärarens föräldrar av alla människor, men då var det kött. Fast då hade vi en speciell vagn som vi drog ut till gästernas bord, tror vi hade kopparpanna då.
Har för mig att båda smakade gott. Men jag vet inte vilken rätt som vinner mest på att flamberas.

Andreas

Det lät som en spännande upplevelse Bryggens. :)

Vad flamberade du bananerna med för sprit PerG?

Milla: Kopparpanna säger du, spelar det någon roll vilket slags panna man flamberar i?

Hur mycket sprit ska man hälla på, brinner det längre och blir bränt om man häller på för mycket?
Den som inte frågar får inga svar.

bjerkenlov

Kan rekomendera cognacsflamberade ishavsräkor.
Som du hettar upp i en bädd av havs salt. Det är verkligen supergott.
Serveras med aioli såklart!
Det viktiga här är att ha rikligt, och då menar jag rikligt, med havssalt i stekpannan när du steker räkorna. Räkorna måste ochså vara frysta, annars blir de bara sega. Hetta upp på hög värme i ca 5-7 min och slå sedan över cognacen och flambera. Servera omedelbart för bästa smakupplevelse.

Sedan kan du ju prova lite efterrätter
Bananer flamberade i rom
Kiwi flamberad i konjak
Jordgubbar flamberade i cointreau

Här har du två läsvärda länkar med info/tips om hur du går tillväga när du flamberar
http://www.whiskyguiden.se/meny_val/Njuta/MAT/flambering.html
http://www.webelton.se/mat/matlagning_flambering.asp

/Madeleine



Citat från: Andreas skrivet 2008-08-19 09:12
Jag har aldrig flamberat nåt men jag vill gärna prova!

Har du flamberat nåt och vad och blev det bra?

Hur gör man enklast? Vilken maträtt vinner mest på flambering?

agnetasch

Cognacsflamberade ishavsräkor låter jättegott! Du har inte en lite närmare beskrivning; storlek på stekpanna, mängd räkor o mängd salt?

PerG

Jag använde cognac (hade en flaska Hennesey hemma som hade stått lite för länge och som jag nog aldrig skulle ha druckit upp ändå)...

Citat från: Andreas skrivet 2008-08-20 09:51
Det lät som en spännande upplevelse Bryggens. :)

Vad flamberade du bananerna med för sprit PerG?

Milla: Kopparpanna säger du, spelar det någon roll vilket slags panna man flamberar i?

Hur mycket sprit ska man hälla på, brinner det längre och blir bränt om man häller på för mycket?

Milla

Jag läste just på internetsidorna om flambering och där står det ju att det inte spelar någon roll vilken panna man har på den ena och att man inte ska ha teflon på den andra. Jag trodde att man skulle ha gjutjärn eller kopparpanna för att de håller värmen bättre. Kopparpanna får du oftast upp värmen snabbare i på en vanlig spis, då jag antar att det leder värme bättre och oftast har en tunnare botten. Det är ju viktigt att det är varmt om det ska brinna.

Andreas

(Bjerkenlov, PerG försök att inte citera i onödan är ni snälla, se: http://matforum.nu/index.php?topic=180.msg8131#msg8131)

Tack för länkarna Bjerkenlov!

Milla: Jag har precis också läst Bjerkenlovs sidor. På whiskysidan står det att man inte ska använda teflon och att pannan ska vara varm, kanske tänker de så att pannan ska vara så varm att teflonet kan ta stryk..? På Webeltonsidan däremot står det att pannan ska vara så sval att spriten inte kokar (vad nu det spelar för roll - vad gör det om den kokar?).

Ingen som vet vilken minimitemperatur som faktiskt krävs för att flamberingssprit ska brinna?
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Ren sprit brinner vid rumstemperatur. Sprit avsedd för förtäring är ju mer eller mindre utspädd, men jag tror inte att den behöver vara speciellt varm för att man ska kunna tända eld på den. Kokpunkten är 78 °C och då bör det ju brinna om inte spriten är väldigt utspädd.

Andreas

Men värms spriten ändå inte upp av att man tänder på den? Precis där tändstickan tar i blir den ju garanterat en bra bit över 78 grader och sen borde väl mer och mer sprit antändas av den sprit som redan brinner i en kedjereaktion? ???
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Nej, spriten värms inte nämnvärt när den brinner. Det är alkoholångorna som brinner, inte vätskan i sig. Det går utmärkt att ta lite sprit i handen och tända på utan att man bränner sig. Don't try this at home, kids!

Milla

Jag tror att spriten inte bör koka för då försvinner alkoholen och det är den som ska brinna.

Hasse

Jag är tveksam till om man känner någon skillnad i smak. Antingen låter man alkoholångorna brinna upp, eller så låter man dem försvinna genom köksfläkten. Alkoholen försvinner i båda fallen.

Milla

Jag instämmer med dig, men jag menade att om man låter det koka för mkt så finns det ingen sprit att tända eld på och det är ju det som är det häftiga med flambering - att det brinner synligt. Men jag tror att det är bättre att det är lite för varmt i pannan så spriten kanske hinner koka en aning än att det är för kallt, för då brinner det ju inte heller.
På 2tube kan man se en tjej flambera, för att få en uppfattninga av hur länge det brinner. Men jag antar att det brinner längre ju mer sprit man har. Verkar som det varierar mellan 3cl till över 10cl, men det måste väl även bero på hur många portioner man tillagar.
Hittade ett recept på pepparbiffar som de flamberat med rökig whisky - det lät gott.

crlhrv

jag kanderade äppleskivor i smör och socker som jag flamberade i whiskey på en campingplats utanför Dresden i somras. det hade blivit jättegott om inte t-röden hade läckt ut i stekpannan innan och gjorde att allting smakade 110% oätligt.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Ah ångorna som brinner och inte spriten, det låter bekant på nåt vis, kanske är det nåt jag lärt mig i skolan men glömt. :) Tack Hasse då är jag med.

Igår kväll provade jag så att flambera för första gången. Tog fasta på PerGs banantips och letade lite efter bananrecept på nätet och fastnade för Flamberade bananer med romrussin. Ett mycket bra beskrivet recept men det blev lite extra arbetssamt då jag inte hade flagad mandel hemma, fick skära upp hela mandlar för hand med vass kniv innan rostningen.

Jag hällde hällde romrussin och rom (en billig rom jag haft ståendes) direkt över de karamelliserade bananerna i den varma teflonpannan (hade inte nån annan panna ren just då och den tog inte skada) och tände på, den brann i 30 sekunder innan den slocknade. Det hela blev riktigt gott. Och ganska spritigt.

Citat från: Milla skrivet 2008-08-22 18:56
Jag tror att spriten inte bör koka för då försvinner alkoholen och det är den som ska brinna.


Citat från: Hasse skrivet 2008-08-22 19:08
Jag är tveksam till om man känner någon skillnad i smak. Antingen låter man alkoholångorna brinna upp, eller så låter man dem försvinna genom köksfläkten. Alkoholen försvinner i båda fallen.


Om källan i denna tråd Va? Försvinner inte all alkohol när man kokar eller flamberar? är korrekt rätt försvinner det inte så mycket alkohol hur man än gör. Där framgår att 85% av spriten är kvar om man häller den direkt i kokande vätska som man tar av plattan (40% efter 15 minuters kokning) och att 75% av spriten är kvar efter flambering och det stämmer nog rätt bra med mina bananer. :)

Men det är en intressant fråga Hasse tar upp om själva flamberingen egentligen tillför något smakmässigt,  handlar det bara om att det är ett effektfullt sätt att minska alkoholhalten en aning eller blir där kanske nån liten smakkomponent kvar av de förbrända spritångorna? Mina bananer smakade då så mycket av både socker och sprit och banan och russin och rostad mandel att det knappast går att avgöra med hjälp av det receptet....

Citat från: crlhrv skrivet 2008-08-22 22:24
jag kanderade äppleskivor i smör och socker som jag flamberade i whiskey på en campingplats utanför Dresden i somras.


Äppelskivor lät gott, nån speciell typ av whisky som är extra passande till det?
Den som inte frågar får inga svar.

Rcin

Citat från: Andreas skrivet 2008-08-19 09:12
Jag har aldrig flamberat nåt men jag vill gärna prova!

Har du flamberat nåt och vad och blev det bra?

Hur gör man enklast? Vilken maträtt vinner mest på flambering?


Jag kanske är sent ute nu. Jag har gått en 3 årig kockutbildning. Jag brukar flambera i Grönstedts och 2 klassiska rätter jag brukar flambera är redningen i en hummersoppa där du flamberar hummerskalen, peppar och rotfrukter och där efter lägger du i vitt vin som skall koka ihop. En annan är grönpepparsås. Du lyfter fram mkt smak där genom flambering. Håll beredskap med ett lock om det skulle bli en överdriven låga, Stå inte under fläkten och försök hålla nere kastrullen eller pannan när du flamberar om du nu skulle ha lägre i tak. Akta hår och ansikte ;)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal