Hur lagar man anka?

Startat av annamaria, 2008-08-20 19:36

Föregående ämne - Nästa ämne

annamaria

Jag har idag inhandlat mig två ankbröst. De ligger i förpackning och är frysta men jag tror att de har skinn kvar. De pratar franska  ;D. Hur tillagar jag dessa på bästa sätt? Steka, i ugn? Medium eller well done? Eller är de som kyckling - Camphylobacter?

Tacksam för alla tips jag kan få.

Anne

Bryn och stek i ugn med skinnsidan upp så det blir riktigt riktigt krispigt. Ankkött kan vara lite rosa, har jag för mig. Urgott med nåt sött och syrligt till, gärna nån frukt. Det är grymt fett så fräscha tillbehör är fint :)
Anne's Food - min matblogg

bjerkenlov

Hej Annamaria!
Anka är inte som kyckling, alltså rosa/medium!
Tina dom, gör snitt/rutmönster i skinnet, gnid in dom med salt och peppar.
Bryn i stekpanna, in i ugnen och efterstek på 125 grader (100 om du har varmluft) ca 15 min.
Har du en stektermometer så är 55 grader perfekt.
Låt brösten vila lite (alltså ankans  ::)) innan du skär upp, så rinner safterna inte ut direkt du sätter kniven i det.
/Madeleine

annamaria

Tack vad snabba ni är! Såsen då (och andra tillbehör) - för sås måste man ju ha! Vad är godast?

Gilius

Hej,

Lägg dem med skinnsidan ned i ett kallt stekjärn och låt dem vara medan det värms upp, ca. 4-5 minuter innan du vänder dem. Detta gör att skinnet blir krispigt samtidigt som du smälter ut enhel del av fettet. Jag brukar sedan steka dem färdigt i stekjärn, hälla ut fettet och deglacera pannan med sherry eller portvin, sedan häller jag i soya och en bra skvätt med lönnsirap och låter detta reducera, en klick smör gör detta lagom tjockt och blankt. Servera med stekta päron och äppleklyftor.

/gilius

annamaria

Det låter ljuvligt! Varför just lönnsirap? Funkar det med flytande honung tror du?

Gilius

Det borde göra det, men lönnsirap har en god litet bränd smak.

/gilius

Andreas

Annamaria: Har du provat laga till ankbrösten än, hur gick det? I vilken butik hittade du dem och hur mycket kostade de?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Hej Andreas!

Jag ska tillaga dem helgen den 19/9 tänkte jag. Jag hittade ett recept i nya Matmagasinet - men jag vet inte om jag vågar.  ;) jag köpte dem på City Gross, kostade 149 kr/kg, vilket jag tyckte var rätt billigt med tanke på kött-priserna som bara stiger nu.

Gilius

Hej,

Om man letar litet på nätet finns det att ladda ned följande serie Cook Like A Chef bla. med kocken Elizabeth Manville som gör ett avsnitt som bara handlar om anka. Detta är mycket lärorikt att se.

/gilius

annamaria

Tack jag ska leta lite. Har googlat en hel del men inte sett just det.

Sophie

Anka lät spännande, det har jag aldrig ätit... Kanske kan övertala familjen?

annamaria

Man måste inte alltid tala om allt innan.... ;D

webguide

För er som inte testat Pekinganka kan jag starkt rekommendera det.
Man kan göra en variant hemma (det kruxiga är själva ankan) genom att hårdsteka brösten så att de blir knapriga på skinnsidan.
Gör kinesiska pannkakor, enkelt recept:
275 gram vetemjöl
2,5 dl kokande vatten
Blanda ihop till en ganska fast deg, (tillsätt mer mjöl eller vatten, degen skall inte vara för kladdig).
Låt vila i kyl i 30 minuter.
Dela degen i 18 lika stora bitar, platta till 2 bitar åt gången, pensla ena sidan med sesamolja, lägg på den andra biten och kavla ut till en tunn rund kaka (så tunn du kan få den utan att den går söner) värm dem på låg temperatur på båda sidor i en torr stekpanna tills de torkat på båda sidorna. Lägg dem på ett galler när de är kalla nog att hantera drar du försiktigt isär dem (det är ju 2 pannkakor).
Servera det hela med pannkakorna i en skål på bordet, ankan i en egen skål, finstrimlad vårlök och Hoisinsås.

Att äta:
Placera en pannkaka på tallriken, läg på lite anka + vårlök och ringla över hoisinsås och rulla ihop, ät...

annamaria


snurresprätt

Anka bör definitivt vara medium till medium well stekt. Börja med att snitta fettsidan på ankbröstet med en vass kniv, har du ingen så funkar ett rakblad från färgaffären alldeles utmärkt (dock oanvänt såklart). Snitta försöktigt  ett rutmönster så att du nästan går igenom fettlagret. Sedan kan du krydda köttet med salt och peppar runtom. Sätt en panna på spisen och lägg i ankbrösten helt utan fett på medelvärme. Låt ankbrösten bryna länge, tanken är att man ska låta fettet steka "ur" ordentligt så att det blir ordentligt krispigt, tänk dansk fleskesteg så förstår du vad jag menar. När det är ordentligt knaprigt (ej bränt, flytta av pannan och sänk värmen om det verkar bli för varmt) så kan du vända brösten och bryna till dem på andra sidan någon minut.

Lägg sedan in de i ugnen ca 120 grader. Använd en termometer och låt de nå en innetemperatur av 54 grader, lite mer om du inte är så glad i för rött kött. Ta ut brösten och låt de vila.

Värm en stekpanna en gång till och precis innan du tänker servera så bryner du till fettet en gång till, nu räcker det med någon minut, fettat har nämligen mjuknat lite i ugnen, lyft ur pannan och tranchera så kan du servera en knaprig saftig anka med goda tillbehör som du fixat sedan innan förstås.

Själv tycker jag att asiatiska tillbehör som kål, soja, chili, wokade grönsaker passar perfekt, men varför inte lite gammelfranskt med champinjoner, smålök, rödvinssky och et riktigt lyxigt potatismos. Hur som helst lycka till, det är ju alltid roligt att prova något nytt.

Mvh Fred
http://matgalen.blogspot.com/

annamaria

Tack vilken perfekt beskrivning! Den franska varianten får det nog bli först.

sverigeuturhisingen


annamaria

Okej - att fräsa ur pannan med då eller och göra sås av?

annamaria

I morgon är det äntligen dags. Vår lika matgalne vän som ville vara med och laga och äta kunde inte komma förrän nu - den som väntar på något gott....hoppas jag i alla fall.  ;)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal