Äta rätt

Startat av helfgren, 2008-09-18 16:11

Föregående ämne - Nästa ämne

helfgren

Hej alla matglada !

Jag har en fundering på vad äta rätt är . Får olika tips och ideer men ingen som igentligen vet vad det är.
Så nu vänder jag mej till er , så ni kan komma med förslag på hur man äter rätt .

MVH// Henrik
Carpe diem

Tobias

Frågan är omöjlig att svara på som den är ställd.

helfgren

Hur ska den vara ställd??
Vad behöver man veta ? eller vad vill ni veta .

MVH// Henrik
Carpe diem

Anne

Det finns väl ingen definition på vad som är "rätt". Frågan blir ungefär lika meningsfull som "hur långt är ett snöre?"

Rätt för vem då? JAG tycker att mat ska vara vällagad, god och göra gott. Jag vill inte ha konstiga tillsatser, och undviker gärna halvfabrikat eller snabbmat - för det mesta. Jag vill bli glad av att äta. Det är vad som är rätt mat för mig.
Anne's Food - min matblogg

kryddburken

Äta rätt för att?

För att må bra (vissa sjukdomar, diabetes, njursvikt, högt blodtryck etc.?
För att gå ner i vikt?
För att gå upp i vikt?
För att vara miljömedveten?
För att leva sunt?

Finns hur många sätt som helst att äta rätt på för en viss orsak!
Att äta "rätt" är nog väldigt definierbart beroende på vem du frågar!
Hur menar DU, när DU säger äta rätt?
Precisera gärna!

kryddburken

ett litet tillägg...

Svaren är nog väldigt personliga, säkert också därför du får så många olika svar! Men hur du själv mår, lever & vilken hälsa du har spelar ju in personligen på just dig! Därför finns nog inget "rätt" ätande för alla individer!

Personligen håller jag mycket med Anne, vällagad, god & nyttig mat & undvika tillsatser & halvfabrikat! Vid sidan om detta får man ju anpassa sin motion efter den livsnjutare man nu är! ;-)

helfgren

Det jag funderar på är : Ska man äta tallriks modellen , ska man äta lite och ofta , mycket och sällan . Mitt eget mål är att gå NER i vikt och sedan kunna hålla den  ;). Jag ska försöka motionera så mycket det går , men jag har ett jobb där jag får röra mej ganska mycket. Sedan funderar jag på dem olika dieter man kan läsa om där den ena ska vara bara med grönsaker och den andra bara kött och fett och allt vad det nu kan vara. Man måste ju kunna äta som vanligt , men mindre och oftare , eller bara strikt hålla sej till frukost, lunch och middag . Kan tillägga att jag aldrig äter kakor eller andra desserer. Inte gott . 
Tack för dem svar jag fått
Carpe diem

ena

jag är av den åsikten att man ska äta enligt tallriksmetoden *ler* det mår hela kroppen bra av i det långa loppet. Sen väljer man en tallrik som är något mindre om man vill gå ner i vikt... tror på att äta lite fler gånger än 3 men bara något lätt om man äter efter 18.

man kan prova allt -minst en gång!!;)

Anne

För att gå ner i vikt tycker jag att det är sunt förnuft som gäller. Ät så ofta du behöver för att inte gå hungrig, ha koll på det totala energiintaget och se till att du gör av med mer energi än du äter. Det är inte svårare än så. Och inte enklare heller, tyvärr. :)
Anne's Food - min matblogg

agnetasch

Citat från: helfgren skrivet 2008-09-18 20:22
jag har ett jobb där jag får röra mej ganska mycket
DET ska du vara glad för; en motionsform som är gratis, regelbunden o inte tar upp dyrbar kvällstid (som man ska ägna åt matlagning) ;D

Citat från: helfgren skrivet 2008-09-18 20:22
den andra bara kött och fett och allt vad det nu kan vara
Är det LCHF du menar (lite kolhydrater, mycket fett) ska du nog tänka dig för. Många diabetiker o gravt överviktiga män har funnit den välgörande men den har också nackdelar som gör den jobbig i längden.

Jag tror det är rätt viktigt NÄR man äter. Många överviktiga har ofta fel på hunger- o mättnadskänslorna; äter varken frukost eller lunch (jätteduktig) tappar huvudet på kvällen o glufsar i sig (synd om, tar en portion till) Genom att först lära sig att äta regelbundet o sen dra ner på portionerna tror jag man kommer en bit på vägen till "mitt sätt att äta rätt"

Tobias

Det finns ett sätt att gå ner i vikt och det är att förbruka mer energi än du stoppar i dig. Det gäller oavsett vad du äter eller när du äter. Grejen är att hålla sig mätt hela dagen.

Därför spelar det egentligen ingen roll vilken diet du väljer, så länge du inte äter för mycket. Jag som älskar mat skulle aldrig kunna skippa någonting bara för att gå ner i vikt. Därför tycker jag den bästa dieten är att äta lagom mycket av allt och att hitta en motionsform man tycker är kul.

Om du är en person som vill äta ofta (eller ofta och mycket) kan det vara bra att äta mycket grönsaker eftersom det fyller ut väldigt bra utan att ge särskilt mycket energi (men vädligt mycket mineraler och vitaminer).

GI-låg kost är bra av den anledningen att du får en längre mättnadskänsla. Protein ger också längre mättnadskänsla.

Finns också studier på att frukost gör det lättare att hålla sig på en jämn blodsockernivå under dagen.

agnetasch

Citat från: Tobias skrivet 2008-09-19 18:35
Det finns ett sätt att gå ner i vikt och det är att förbruka mer energi än du stoppar i dig.

Jag vet inte om den sanningen stämmer längre. Många LCHF:are hävdar att dom drar i sig stora mängder kalorier om dan o ändå minskar dom i vikt; det är inte bara input o output, det är hormoner som är med i leken också.
Känt är ju att drar man ner på maten slår kroppen över på sparlåga o det tar 100 år innan du minskar i vikt. Det gäller att lura systemet lite; inte låta det gå för många timmar mellan måltiderna (då börjar kroppen ana oråd) o inte vara rädd för protein o fett i måttliga mängder (som mättar) o måttligt med kolhydrater (som kan trigga igång hunger o godissug hos känsliga personer)

På tal om övervikt läste jag en intressant artikel på forskning.se om varför amerikaner är fetare än fransmän(30% mot 10%) Det beror på flera olikheter:

-När amerikanerna talar om mat talar de om näringsvärde  och hälsa; det är bara fett, proteiner och kalorier. När fransmännen talar om mat, talar de om smak och kvalitet. De återkommer ofta till glädjen i att sitta till bords och dela en god måltid med vänner eller familjen. Amerikanerna säger inte ett ord om att det finns något nöje med att äta.

-I USA intas en stor del av måltiderna individuellt och på språng, medan fransmännen håller hårt på sin måltidsordning med frukost, lunch och middag. Nio fransmän av tio äter fortfarande på detta sätt o åtta av tio äter sin middag med familjen.

-Portionsstorlekar; i genomsnitt är amerikanska portioner 25 procent större än franska på restauranger, i kokböcker o snabbköpens matförpackningar.

-Barnuppfostran; i USA får barnen bestämma mycket själva vad de ska äta o maten används gärna som mutor och tröst. I Frankrike ser man barndomen som en period av inskolning i goda matvanor, då inskärps vikten (ibland med auktoritära metoder) av att kunna äta en varierad kost, att småätande är förkastligt och att en måltid ska bestå av flera rätter i måttliga portioner och ätas på en bestämd tid.

Läs hela artikeln: http://www.forskning.se/temaninteraktivt/teman/globalfetma/varforaramerikanerfetareanfransman.4.61c03dad1180e26cb8780005658.htmlAnne

Fast de flesta som äter LCHF äter ändå färre kalorier än på vanlig kost, eftersom de blir så mycket mättare på fett. Så jag skulle nog säga att den "gamla regeln" håller bra ändå :)
Anne's Food - min matblogg

agnetasch

Citat från: Anne skrivet 2008-09-21 10:00Fast de flesta som äter LCHF äter ändå färre kalorier än på vanlig kost

Ja inte vet jag, men dieten är ju populär för att man inte behöver räkna kalorier utan man kan lassa in rejält med kött o fett.
De gånger jag tillämpat den har jag gått ner i vikt, trots högt koloriinnehåll, så nåt skumt är det med den 8)

helfgren

Kul med alla svar , dem tackar vi för.
Jag har dragit igång med att försöka gå ner lite i vikt och få lite kondition.
Jag kommer att äta som vanligt fast mindre portioner och utesluta pasta,ris och potatis . Dem ersätter jag med grönsaker vilket jag tycker är gott. Frukosten kommer att bestå av havregrynsgröt med lite lingon sylt. sedan lunch och middag som vanligt , fast mindre portioner. Sedan ska jag försöka sitta på träningscykeln 30 minuter varje kväll för konditionen .
Kom gärna med åsikter om vad ni tror eller tycker .
Carpe diem

Anne

Låter som en bra plan, lycka till! :)
Anne's Food - min matblogg

agnetasch

Det där kommer du att klara galant! Vi får väl återkommande rapporter?

helfgren

Rapport bör jag kunna lämna , om det är positiva förstås  ;) .
Blir ju svårt då jag var in på kryddburkens sida och hittade ett recept på banankaka med nötter och choklad . Suck men man får prova den senare.
Carpe diem

agnetasch

Ta en kopp kaffe o ett par bitar riktigt god, mörk choklad. Du kan kosta på dig fiiin choklad när du äter så litet av den ;)

Andreas

Citat från: helfgren skrivet 2008-09-22 21:12
Jag kommer att äta som vanligt fast mindre portioner och utesluta pasta,ris och potatis . Dem ersätter jag med grönsaker vilket jag tycker är gott.


Jag tror det är dumt att plocka bort pasta, ris och potatis, det känns som en alltför viktig del av måltiden och är en stor del av variationen. Däremot tror jag på att ändra proportioner och portionsstorlekar en aning, inte backa och avstå från fikabröd, efterrätter, snask, läsk och andra sötade drycker samt öl, vin och sprit alla dagar utom kanske en dag i veckan (och då vara någorlunda måttlig).

Blir en kosthållning för trist håller den aldrig i längden.
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal