Milda Mat, Milda Mini Mat o dyl.

Startat av kryddburken, 2007-05-28 20:42

Föregående ämne - Nästa ämne

kryddburken

kopierat från mildas hemsida :

Milda Mat
15% fetthalt, lyfter fram den goda
smaken i maträtter,
går att koka och kan användas
i t ex såser, grytor, soppor,
gratänger och andra frestelser.

Milda Mini Mat
Milda Mini Mat innehåller bara 7% fett. Den kan användas som
matlagningsgrädde vid tillagning av
t ex såser, grytor, gratänger
och andra ugnsrätter.

Det är en ngt mer tjockflytande konsistens, inte alls som tunn grädde så jag tycker den funkar jättebra i såna här rätter & som ersättare till grädde!

Andreas

Men vad är innehållet? Vanliga milda består väl av vegetabiliska oljor, är det samma sak här? Och hur får de fram gräddkonsistens från det?
Den som inte frågar får inga svar.

Jonas

Tycker inte att produkter som innehåller lite fett har en chans att ersätta riktig grädde.
Tom mellangrädde är riktigt dålig. Exempel  det går inte att reducera ihop mellangrädde i tex vitvinssås för den skär sig. Vilket går med vanlig grädde.
Sen finns en tendens att ju fettsnålare produkt man använder ju mer häller man i för att få en bra sås eller nåt annat.

Andreas

Jonas: Men om man nu absolut vill undvika vanlig grädde, det är ju trots allt 40% fett, kan man inte reducera det övriga i såsen först och sen tillsätta gräddprodukten mer mot slutet?

Har du själv provat någon av de här milda-produkterna? (Om inte, kan du inte köpa hem ett paket och prova laga till något lämpligt? Hade varit skoj att höra vad du tycker.)
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

2007-05-29 11:28 #4 Last Edit: 2007-05-29 11:34 by crlhrv
Jag använder i stort alltid någon av Mildas eller Becels lättalternativ framför riktig grädde. Att produkterna hjälper till att få en riktigt hyfsad konsistens stämmer, trots att vissa av dem bara innehåller 4 % fett (tror det är någon av Becels). Självklart är resultatet också att man förlorar smak. De här produkterna är inte jämförbara med grädde då riktig grädde ger så oerhört mycket smak av sig själv, något som lättprodukterna absolut inte gör.

Kanske är jag för nojig, men jag kan inte tänka mig att använda 40 % grädde eller vanlig creme fraiche 34 % i matlagningen då jag tycker att det är alldeles för fett. Kanske att jag någon gång på sommaren äter egenplockade jordgubbar med glass och vispgrädde men aldrig annars. Det fetaste jag använder i matlagning är mellangrädde 15 %, men inte heller det speciellt ofta. Man får helt enkelt vänja sig vid en viss smakförsämring när man använder lättprodukter och i det långa loppet märker man ändå ingen skillnad samtidigt som kroppen inte tar lika mycket stryk.

Sen tycker jag att det riktigt larvigt att Arla lanserat en grädde som ska framstå som någon form av hälsoalternativ då den bara innehåller 36 % fett mot vanliga 40 %. Skärpning!
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

Det är inte bara frågan om lite eller mycket fett.Vilken sorts fett är det?På min diet undviker jag fleromättade fetter som i margarinprodukter.Jag äter bara smör (ev Bregott) o grädde.(Innan någon börjar skrika kan jag meddela att jag fått ner blodtryck,kolesterolhalt o triglyceridhalt sedan jag började med det mättade fettet)Jag är inte ens särskilt sparsam med det!Jag tycker det smakar bra,doktorn är nöjd,vad mer kan man begära?

crlhrv

2007-05-29 15:59 #6 Last Edit: 2007-05-29 16:06 by crlhrv
Oavsett fettyp kan det omöjligt vara bra för kroppen att sätta i sig produkter med 40 % fett i någon större utsträckning. Trots att fleromättade fetter är nyttigare (läs: mindre onyttiga) än t ex mättade fetter kan det inte vara bra att använda olivolja i de mängder som Jamie Oliver gör.Kan man i vardagsmatlagningen undvika höga fetthalter är det givetvis det bästa. Men att till nyårssupén göra en gräddsås (på riktig grädde) kommer man inte att dö av. Själv har jag gått ned runt 25 kg genom att, bl a, byta ut creme fraiche, grädde och smör mot lättalternativ. Och jag är övertygad om att kolesterol och allt i kroppen också tackade för det.

Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Citat från: crlhrv skrivet 2007-05-29 15:59Själv har jag gått ned runt 25 kg genom att, bl a, byta ut creme fraiche, grädde och smör mot lättalternativ. Och jag är övertygad om att kolesterol och allt i kroppen också tackade för det.


Jo men vad är det du byter ut fetterna mot? Vad är innehåller Milda Mini Mat som är så mycket nyttigare än grädde?

Citat från: agnetasch skrivet 2007-05-29 14:57
Jag äter bara smör (ev Bregott) o grädde.(Innan någon börjar skrika kan jag meddela att jag fått ner blodtryck,kolesterolhalt o triglyceridhalt sedan jag började med det mättade fettet)Jag är inte ens särskilt sparsam med det!Jag tycker det smakar bra,doktorn är nöjd,vad mer kan man begära?


Men du och Calle säger precis motsatta saker, hur går det ihop?!
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Ska det vara så ska det vara riktig grädde o inget annat för mig.
Använder iofs. inte grädde så ofta i maten... Men när jag gör det så blir det bara äkta vara!.
Jag har testat för skojj skull att använda lättare produkter, men finner dom ofuktionella för mina syften.
Testade en gång att använda mellangrädde till steksill, men det blev bara klumpar av grädden..Jag tror att den skar sig helt enkelt!.
Dock kan jag ibland använda Cremé Fraishé 15% till tex.kalla dippsåser.

crlhrv

2007-05-29 22:13 #9 Last Edit: 2007-05-29 22:18 by crlhrv
Citat från: Andreas skrivet 2007-05-29 19:30
Jo men vad är det du byter ut fetterna mot? Vad är innehåller Milda Mini Mat som är så mycket nyttigare än grädde?
Men du och Calle säger precis motsatta saker, hur går det ihop?!


För lite info om mättade och omättade fetter:
http://www.suntliv.nu/AFATemplates/Page.aspx?id=955
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14545&epslanguage=SV

Sammanfattning:
Mättat fett (choklad, grädde, smör, Bregott osv) ökar mängden kolesterol i blodet vilket i sin tur kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom. Enkel-/flerOmättat fett (fet fisk, olivolja, nötter m.m.) däremot sänker kolesterolet i blodet och kan på så sätt minska risken för dessa sjukdomar.


Jag byter inte ut fetterna mot något speciellt, jag minskar bara mängden fett.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2007-05-29 19:30

Men du och Calle säger precis motsatta saker, hur går det ihop?!

Jag har intresserat mig för nya forskningresultat där det varken har betydelse för vilken sort fett du äter o i vilka mängder.Då övergav jag alla 1%-iga margarin-o gräddersättningar som ändå aldrig gav de smaksensationer som jag förväntade mig.Nu använder jag bara så "obearbetade" mejeriprodukter som möjligt.Respekten för grädde o smör sitter fortfarande i ryggmärgen så antagligen underdoserar jag undermedvetet.På det sättet dras kalorierna ner så klart.
Hemsnickrade teorier,men faktum är att jag gått ner 7 kg på 7 mån utan att precis ha bantat o som sagt sänkt blodtryck o blodfettet (inget hemsnickrat utan övervakat o vidimerat av en "hjärtprofessor" på forskningslab.Östra Sjukhuset)
Vad jag menar är att alla blir saliga på sin tro o att det inte är förrän vi träffas i himlen (?) vi ser vem som "vann"

crlhrv

Huvudsaken är väl att man själv är nöjd med det man sätter i sig och någon tävling om vem som äter minst onyttigt kan vi väl inte ha? Själv försöker jag balansera upp ett stort energiintag i form av öl med lättare mejeriprodukter. Det kanske går plus minus noll ändå ;D
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Citat från: crlhrv skrivet 2007-05-30 10:51
Huvudsaken är väl att man själv är nöjd med det man sätter i sig och någon tävling om vem som äter minst onyttigt kan vi väl inte ha?


Nej någon tävling är det inte.

Men vad som är mycket intressant är ju vilken "lära" som egentligen är vettigast. Det kan inte vara så att smör och grädde både är nyttigast och onyttigast samtidigt.  ???

Såg imorse en snutt av gomorgon sverige där en nutrionist på livsmedelsverket debatterade nyckelhålsmärkning med en förespråkare för "modernare forskning" (missade tyvärr om hon representerade någon organisation). Den sistnämnda var hur som helst inne på precis samma bana som Agneta med mättade fetter medan livsmedelsverket propagerade hårt för vegetabiliska oljor.

Citat från: agnetasch skrivet 2007-05-30 10:38
Jag har intresserat mig för nya forskningresultat där det varken har betydelse för vilken sort fett du äter o i vilka mängder.


Var hittar man de forskningsresultaten?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Det var säkert Susanna Ehdin du såg på TV,Årets Förvillare 2000. Förknippa inte mig med henne, hon är fanatisk.Till skillnad från henne äter jag både mättat o fleromättat fett + att jag låter andra äta vad dom vill utan att fördöma dem.Men hon säljer böcker o har en firma som säljer hälsotjänster, då gäller det att ha profilera sig.
Forskning om mängden fett:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=587172
Forskning om fördelarna med mättat fett vill jag inte hänvisa till,då hamnar ni i ett fanatikerträsk. Men en liten mittemellan-betraktelse kan jag bjuda på:
http://www.halso.info/maettat-fett.html

crlhrv

2007-05-30 12:27 #14 Last Edit: 2007-05-30 12:34 by crlhrv
Citat från ovan nämnda halso.info-länk:

"I Frankrike och Finland äter folk ungefär lika mycket mättat fett och kolesterol. Trots det dör fler finländare än fransmän i hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar." Kan det bero på alkohol? Visst fransmännen dricker också men inte starksprit i samma utstäckning som finländarna. Att ta ett sånt där exempel och försöka "bevisa" något är jättekonstigt.

Enligt livsmedelsverket behöver en kvinna 70 gram fett om dagen och en man 90 gram. Jag tror att jag måste räkna hur mycket jag får i mig under en dag för 90 gram tycker jag verkar vara väldigt mycket.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

Det är ju så att mättat-fett-ätare o omättat-fett-ätare hela tiden använder olika studier o rapporter för att slå varann i huvudet med.Tillförlitligheten ältas i evigheter,man svartmålar varandra så det står härliga till.
Man kan nog inte helhjärtat tro på något nu för tiden,man får prova sig fram medan de stora elefanterna slåss.

Andreas

Citat från: agnetasch skrivet 2007-05-30 12:13
Det var säkert Susanna Ehdin du såg på TV


Jo det var det allt!

Citat från: agnetasch skrivet 2007-05-30 12:13
Forskning om mängden fett:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=587172


Tittade på den, men är de verkligen säkra på att det är själva de snabba kolhydraterna som är orsaken och inte det att de som äter snabba kolhydrater för en ohälsosam livsstil i övrigt?

Citat från: agnetasch skrivet 2007-05-30 12:13
Forskning om fördelarna med mättat fett vill jag inte hänvisa till,då hamnar ni i ett fanatikerträsk.


Men nog måste det finnas opartisk forskning om detta? På Susanna Ehdin lät det ju som om det fanns otaliga nya fina forskningsresultat. :)

Citat från: crlhrv skrivet 2007-05-30 12:27Jag tror att jag måste räkna hur mycket jag får i mig under en dag för 90 gram tycker jag verkar vara väldigt mycket.


Har du räknat än?

Hittade innehållsförteckningen på milda mini mat: "Vatten, låglaktos skummjölk, vegetabiliskt fett, vegetabilisk olja, förtjockningsmedel (E 1442 tapiokabaserat), kärnmjölkpulver, stabiliseringsmedel (E 461 och E 415), emulgeringsmedel (E 435), socker, arom, färgämne (betakaroten). Innehåller inte transfett."
http://www.milda.com/SE-New/DCA_ingredienser.html
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Vad är det i alla dom där "E" produkterna?

Andreas

E415 = Xantangummi
"Druvsocker (glukos) ur majs jäses genom odling av bakterien Xanthomonas campestris. Därefter rening med isopropylalkohol, torkning och malning till pulver." (http://www.shenet.se/ravaror/xantangummi.html)

E435 = Polyoxietylensorbitanmonopalmitat
Tillverkas av fett "kan ha animaliskt ursprung men även vara tillverkade av vegetabilier eller på syntetisk väg"
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14049&epslanguage=SV

E461 = Metylcellulosa
"Derivat av cellulosa. Förkortas MC."
http://www.abrlundberg.com/lundberg/html/sv_html/produkter-info/metylcellulosa.htm

E1442 = Hydroxipropyldistärkelsefosfat
modifierad stärkelse

Alltså inga konstigheter egentligen -  lite omjoxad majs, fett, cellulosa och stärkelse bara.
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal