Kycklingfärs

Startat av agnetasch, 2008-10-13 17:18

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

Jag tycker det börjar dyka upp fler o fler recept med kycklingfärs. Men jag är inte människa till att hitta någon kycklingfärs någonstans. Jag har förstås bara letat i frysdiskarna, det finns kanske bland de färska kycklingarna. Någon som vet?

annamaria

Den finns bara färsk inte fryst, tror det är kronfågel. Den är kul som alternativ. jag gjorde följande recept:

http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2008/06/grilla-kycklingfrs.html

Mumsigt var det!

agnetasch

Haha, det var bl.a ditt recept som gjorde mig nyfiken på kycklingfärsen ;D
Färskkycklinghyllan nästa alltså. Är den dyr?

Kari

Undra vad kycklingfärs innehåller?

Hur är koncistensen Annamaria? Hur menar Du med att biffarna ska grillas på alu-folie, hur länge - som motsvarande pannbiffar?

Ny blir ju jag sugen å! :)


crlhrv

Kör ett gäng filéer i mixern så blir det perfekt. Så brukar jag göra t.ex. kycklingburgare.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

annamaria

Visst går det att köra filé i maskinen men det går fortare att köpa färdig färs  ;).
Konsistensen är mjukare än fläskfärs. Vi grillade dem på folie för att de inte skulle fastna. Nu när jag har ställt in grillen så steker jag dem i vanlig panna - funkar fint det också. Steker/grillar nog något längre än vanliga biffar - just för att vara på säkra sidan.
Färsen är nog ganska dyr skulle gissa runt 70kr/kg - men å andra sidan så kostar fläskfärs 60 kr/kg här. Det är dyrt!

Andreas

Calle: filé är ju inte precis den godaste biten på kycklingen... snarare tvärsom, borde det inte bli godare färs av lår?

Instämmer i Elkas fråga: vad görs den färdiga kycklingfärsen av för delar?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Citat från: annamaria skrivet 2008-10-13 18:35
Konsistensen är mjukare än fläskfärs.


Hmm, kycklingmos? ;) Men det tilltalar mig lite ändå. Faktiskt.

Crlhrv: Mixar Du med nått fett? Bacon? Olja? Jag tänkte så här, kycklinglever behöver sitt bacon när jag gör en sån gryta.. Kycklingburgare a la Crlhrv låter gott! När ska vi komma? ;D

Andreas: Vi kanske inte vill veta? ;) Jo, det vill vi - eller hur MatSverker?

crlhrv

annamaria: om kycklingfärs är dyrt, är kycklingfilé i mixern desto billigare ;)

andreas: kycklingfilén är för mig den godaste biten, men torr om man inte gör rätt och det är lite pilligt att ta loss kött från kycklinglår. eller kör du ner hela lår :D

elka: näe inga konstigheter, bara färs, ägg, lök, salt och peppar ner i mixern. forma sedan burgaren och vänd snabbt i ströbröd innan den smörsteks. givetvis skulle man kunna röra ner bacon i smeten, det låter inte dumt. kanske ska man steka baconen först och hacka den innan man blandar i? för att slippa allt baconfett alltså.

om man kör kycklingfiléerna lite för länge i mixern (som jag gjorde sist) blir konsistensen puréaktig. det smakar fortfarande lika gott, men den är lite svårare att hantera.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

annamaria

På Kronfågels hemsida så står det att färsen kan ha olika produktsammansättning. Så man får läsa innehållsförteckningen på förpackningen.
???
http://www.kronfagel.se/main/default.asp?id=13&langid=1&subid=2&subsub=Styckad%20fågel&viewproduct=7678&StorageType=K

Andreas

Olika lät spännande, hoppas nån av oss kommer ihåg att läsa på förpackningen nästa gång nån ser den i butik. Rimligtvis borde det vara precis som med vanlig färs att den görs på "osäljbara" bitar typ slamsor från produktionen av annat.

Calle: Jag kan förstås inte säga emot när du skriver godast för dig. Och jo du har rätt i att mixade benpipor är svårtuggade och att det förstås är enklast att göra sin egen färs på filé men jag är inte övertygad om att filéfärs är det godaste för mig. ;)
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: crlhrv skrivet 2008-10-14 07:14
kanske ska man steka baconen först och hacka den innan man blandar i? för att slippa allt baconfett alltså
Min tanke med kycklingfärsen är den motsatta; att den är så mager att i kombination med fläskfärs skulle den dra till sig o behålla fettet som annars gärna rinner ur fläskfärsrätter. Det är LCHF på gång igen ;D

Andreas

Nja undar just över det där med baconflott, kycklingfilé innehåller som bekant mest bara vatten och vatten och fett brukar inte hålla ihop något vidare. Fast nu ser jag att Calles recept även innehåller ägg som i sin tur innehåller naturligt emulgeringsmedel E322 lecitin så det fungerar nog ändå. :)

Går det förresten att mixa in kycklingskinn i sin kycklingfärs? Då borde det bli åtminstone lite fetare och godare än med bara den magra filén. Det praktiseras ju redan i chicken nuggets hos Burger King och McDonalds och i produkter från Sörensens fågelchark som säljs hos bl a Willys och Hemköp (då under betckningen "bindväv"). http://www.expressen.se/halsa/1.658332/har-ater-de-fagelskinn Men industrin har ju sina knep och rejäla fina maskiner, frågan är hur det blir om man försöker mixa i skinn själv?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Varför inte göra kycklingfärsbiffar och linda in dem i bacon i stället? eller kanske lite god italiensk eller spansk lufttorkad skinka. Spickeskinka är inte heller dumt.

jelvis

Citat från: crlhrv skrivet 2008-10-14 07:14
andreas: kycklingfilén är för mig den godaste biten, men torr om man inte gör rätt och det är lite pilligt att ta loss kött från kycklinglår. eller kör du ner hela lår :D


Kalcium ger starka ben!

Men är det bara jag som köper kycklinglårfilé när jag hittar det? Precis som Andreas så tycker jag att det har mer smak och ifall de är urbenade från början så är det inte mer jobb heller.

Tackar för kycklingfärsreceptet, jag ska definitivt prova. När jag var på matlagningskurs i Kambodja så gjorde vi en slags bananbladsinlindade knyten med kycklingfärs som sedan ångkoktes. I det faller färserade vi med kniv och hade ingefära och färsk koriander i hacket, IIRC. Det var riktigt gott.

agnetasch

Citat från: jelvis skrivet 2008-10-14 18:41
Men är det bara jag som köper kycklinglårfilé när jag hittar det?
Jag brukar också köpa när det är extrapris; jättegott men jättedyrt.

Jag som på gamla dar blivit förtjust i kycklinglever hittade den här kycklingpatén hos Kronfågel. Två flugor i en smäll; kycklinglever + kycklingfärs. Fast några färdiga kycklingstrimlor köper jag inte, jag har kniv ;D
http://www.kronfagel.se/main/default.asp?id=15&subid=9&langID=1&Show=6ADFD15CF507BDC2C12574B0003BFD3C

Hasse

I de butiker jag brukar handla lyser kycklingfärsen med sin frånvaro. Men de hade extrapris på färsk kycklingfilé, så jag köpte ett paket (800 g) och malde detta tillsammans med ett paket bacon (140 g).

I smeten hade jag sedan ett ägg, salt och peppar. Smeten blev ganska lös, så jag tillsatte också en matsked vetemjöl för att binda ihop det hela. Sedan formade jag till biffar, panerade i ströbröd och stekte.

Det blev, tja, okej. Kycklingfilé är ju torrt i sig och jag tror att dubbelt så mycket bacon inte hade skadat. Eller så kan man kanske blanda med fläskfärs.

Kul att testa något nytt, men jag föredrar nog traditionell pannbiff.

annamaria

Hasse: jag vill inte heller byta ut min fläskfärs mot kyckling i pannbiffarna. Däremot krydda med helt andra kryddor - tex lime och få en helt annan rätt. Det är lite roligt!

Hasse

Det var dumt av mig att jämföra med pannbiff. Jag bröt mot min egen, privata regel, att inte skriva när man är stressad.  :)

Det jag ville ha sagt var, att det var kul att prova kycklingbiffar men det blev lite torrt. Smaken var det inget fel på och jag kan mycket väl tänka mig att lite örter och lime eller citron kan lyfta smaken ytterligare.

agnetasch

Kan man göra frikadeller på kycklingfärs månntro? Då kan man ha den gamla husmansgodingen frikadeller med currysås o ris nån dag. Eller skulle dom bli för torra?

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal