Vad äter ni på/med

Startat av Patrik H, 2008-10-23 22:09

Föregående ämne - Nästa ämne

Patrik H

Hej,

Det pratas mycket om mat, redskap, maskiner och all möjlig utrustning här i matforum vilket är mk trevligt men jag saknar lite tankar kring det runt omkring. Är väldigt nyfiken och road av hur man som matintresserad tänker där. Hur viktigt är glaset, tallriken, besticken, upplägget, stil...det dukade bordet helt enkelt!

//patrik

Kari

2008-10-23 22:53 #1 Last Edit: 2008-10-23 22:57 by Elka
Kort svar här.. Alltid varma tallrikar i micron. Glas olika - olika dryck. Bestick - samma, alltid. Upplägg & stil? Hmm, alltid servett och ljus. Å musik såklart. ;)

Fast rätt ofta blir det ju framför tv:n. :-X


webguide

På glassidan kör vi Difference från Orrefors och på tallrikssidan så kör jag ofta med kakelplattor, de är trevlig att jobba med. Bestick är dock en fullständigt underutvecklad del i köket, har inte hittat några som jag verkigen gillar.

Patrik H

Kul med lite inlägg i denna tråd! Difference är rikitgt nice även om jag gillar när glasen är något mer öppna. Stora rätt tunna vinlgas tillhör mina favoriter V&B La Divina t.ex och även Luigi Bormioli har några fina. Kakelplattor låter inovativt, skall testas, hur funkar det i disk etc...? Olika tallrikar för olika rätter känns också frächt - tror vi kommit ifrån "servis" upplägget från mormors tid en hel del. Har ett antal snygga dessertglas som är utmärkta att servera en lite soppa ur som en "liten" starter. Bestick kör jag med mina Levantina från Mepra rakt igenom men har börjat tröttna på dom nu. Några förslag? Tallrikar blir klassiska vit runda 32 cm och en del rektangulära fat i olika storlekar från diverse märken.

/ Patrik

ena

Eftersom det är vita tallrikar som gäller på jobbet vill jag ha färg hemma, inom rimliga gränser...
Fyndar tallrikar o glas på loppis och det är inte alls nödvändligt att det är 4, 6 eller 10 likadana...dukar gärna med udda porslin o glas (det är väl för att komma så långt som möjligt från jobbet :))
Servetter, enkla pappers till vardags o gamlamormors linneservetter när det är fest, lite terapiarbete att tvätta,mangla och vika dagarna efter festen :)
Bestick...är svårt...kör udda där med men favoriten är femtiotalsvarianten med svarta bakelitskaft, vet inte vad de heter...
Förrättssoppa kan med fördel serveras i kaffekopp :)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

webguide

Kakel funkar alldeles utmärkt i diskmaskin, kör flera olika färger och former, beroende på rätt. Ofta åker vi och köper nya plattor när vi skall ha middag. På så sätt kan man anpassa porslinet efter maten, dessutom blir det svårt att få tag på billigare porslin som är kul att servera på.

agnetasch

Hemma hos oss är det provinens som gäller; skåpen är proppfulla med porslin o glas som dom bara kan bli efter år av reseshopping, arv, gåvor o planerade/oplanerade köp.
Favorittallrikarna är vita i alla upptänkliga storlekar o former beroende på att jag är väldigt känslig för om matens färg skär sig mot porslinet (katterna däremot äter på Gustavsbergs Vinranka eller Lila Fasan)
Glas finns också för alla upptänkliga drycker (fast jag har bara remmare med grön fot) Favoriten är dock en ölkupa från Älghult, bra både till öl o ett rustikt rödvin, tillverkas naturligtvis inte längre :'(
Favoritbesticken är något från 70-talet med svarta skaft o nitar o grejer. De börjar vittra (!) sönder så jag letar efter nya men hittar inga bra. Lustigt nog är dom som ligger bäst till i provningskarusellen någon slags bokklubbspremiebestick som vi fått ?-ifrån, urfula men urbra.
Uppläggningsfat o skålar vill jag ha stora o rejäla; inget fjutt så det rinner över kanterna.
Gardiner får bli dukar eftersom vårt matbord är för brett för ordinarie dukar :(

Patrik H

Rätt varierande stil m.a.o. Kul! Älghult har gjort en hel del snyggt, även en del riktigt fina vinkaraffer. Vinkaraff eller vin från flaska föresten, vad säger ni? En välagad god middag men ingen snitts på det dukade bordet tar lite udden av all tid som lagts ned bakom spisen. Jag anser att många underskattar tallriken, besticken och det runt omkring, det gäller även rätt många krögare där ute också....oxfilé för 2-300 spänn och så nått från Ikea att äta med........undrar just vart oxfilén är köpt då??? Nå, det var ett sidospår kanske men det är viktigt att det ser nice ut när man sätter sig ned, sen behöver det inte vara svindyra grejor för det. Ikväll blir det pastar och självklart äter jag ur riktiga djupa 30 cm vita pastatallrikar och ett glas rött i mina burgundi kupor 68 cl. Ingen duk iofs men jag gillar när det är lite rent.

Ha en go kväll!!
Patrik

agnetasch

Citat från: Patrik H skrivet 2008-10-24 19:42
Vinkaraff eller vin från flaska

Har vi ett finare vin serveras det ur flaskan så att ingen ska misstänka att det är taget från en BiB för 50:- ;D

Andreas

Citat från: Elka skrivet 2008-10-23 22:53
Alltid varma tallrikar i micron.


Kan man verkligen värma tallrikar i mikron? ???

Citat från: webguide skrivet 2008-10-24 10:42på tallrikssidan så kör jag ofta med kakelplattor, de är trevlig att jobba med. Bestick är dock en fullständigt underutvecklad del i köket, har inte hittat några som jag verkigen gillar.


Instämmer med Patrik om att kakelplattor låter spännande, men det kan väl inte fungera vidare bra med sånt som kan rinna av, har du några exempel på vad du brukar lägga upp på kakel?

Jag har varit på jakt efter bestick i flera år men inte heller hittat några jag riktigt gillar, nån som vet om det finns nån specialbutik för bestick?
Den som inte frågar får inga svar.

webguide

Citat från: Andreas skrivet 2008-10-25 12:02
Kan man verkligen värma tallrikar i mikron? ???


Japp, det går bra brukar jag också göra.
Citera
Instämmer med Patrik om att kakelplattor låter spännande, men det kan väl inte fungera vidare bra med sånt som kan rinna av, har du några exempel på vad du brukar lägga upp på kakel?

Jag har varit på jakt efter bestick i flera år men inte heller hittat några jag riktigt gillar, nån som vet om det finns nån specialbutik för bestick?


Jo, avrinningsfaktorn är ett problem, inte så lätt att servera heller, 2 nackdelar. Men jag brukar lösa avrinningsfaktorn genom att helt enkelt servera med lite sås,sky eller vad det nu är som kan rinna av. Sen får gästen mer direkt på tallriken om denne så önskar.
Om jag kör glass eller liknande så kyler jag plattan först, så minskar man risken för omkringflygande glasstorn. Så lite meck är det, men det är värt det, för det blir snyggt och ser proffsigt ut, dessutom behöver man ju inte vara så rädd om plattorna. Andra finurligheter jag kör är att klistra fast maräng på plattan med glukos eller klistra fast lite hala köttbitar etc med en klick sås, smör eller dyligt.

Jomael

Lät verkligen jätteintressant med kakelplattor, webguide! Har du några bilder att fresta oss med?

När det gäller bestick, har jag hittat drömmen. Länge har jag letat, och tillslut hittade jag den snygga och oerhört ergonomiska serien Vivianna från Georg Jensen. För smakprov se http://www.danskdesign.nu/georg-jensen-bestickset-vivianna-3st-pi-419.html?image=0&osCsid=75f9ce46e27c7040ea57e66df42bbf80.

Mat-tallrikar använder jag Grey Pearl från Villeroy & Boch. De vita med grått.

Dock letar jag efter optimala frukostskålar/soppskålar. Tips någon?

Patrik H

Jag har varit på jakt efter bestick i flera år men inte heller hittat några jag riktigt gillar, nån som vet om det finns nån specialbutik för bestick?
[/quote]

Leta efter någon mindre grossist inom restaurang utrustning på den ort där du bor och kolla om vad dom har och om du får handla. Har du tur finns det säkert en hel del olika kvalitétsbestick i varierande prisklass som du inte hittar i dom vanliga konsumentbutikerna. Det mesta är oftast 18/10 stål och säljs förmodligen i dussin. Alt är du hittat ett bestick eller ett märke som du gillar, italien är hyggligt stora, kolla med producenten vilka som är agent/åf i sverige och gå den vägen. Man får kämpa lite men det kan det vara värt. Bestick är ju nämligen inget att underskatta........*s*.

/patrik

Patrik H

Dock letar jag efter optimala frukostskålar/soppskålar. Tips någon?
[/quote]

Till Jomael,

Har haft både muggar och skålar från cult design, dom hade en frukost serie förra året som var hur cool som helst. Cult har specialiserat sig på designade krukor och finns oftas inom blomsethandeln men även en del present/design butiker för deras sortiment. Vet inte hemsidan, men googla dom!

//patrik

agnetasch

Citat från: Patrik H skrivet 2008-10-25 16:59
Det mesta är oftast 18/10 stål och säljs förmodligen i dussin
Ett otyg att behöva köpa ett dussin! Jag hittade bestick på Martin Olsson som jag tyckte verkade bra. Plötsligt var det extrapris o jag köpte ett dussin. MEN dom var inte trevliga att äta med, tunga o trubbiga. Så ett dussin Ambassadör från RIAB ligger nu undanstoppade i en låda.
När jag tittade efter på MO:s hemsida vad det olycksaliga besticket hette hittade jag ett bestick jag gillar; Gourmet från Exxent. Är det någon som vet var man kan köpa Exxentbestick styckvis?

Patrik H

Hej,

Exxent sälja bara via restaurang grossister och alltid i dussin. Men det är ett relativt billigt bestick så det kanske funkar ändå.

webguide

Citat från: Patrik H skrivet 2008-10-25 20:47
Hej,

Exxent sälja bara via restaurang grossister och alltid i dussin. Men det är ett relativt billigt bestick så det kanske funkar ändå.


Säljer inte Citygross Exxent?

agnetasch

Citat från: Patrik H skrivet 2008-10-25 20:47
Men det är ett relativt billigt bestick

Du har väldigt rätt; det är billigt, strax under 15:- styck (på DeliPac) Det anser jag vara ett bra pris; då får man ju ett dussin gafflar till priset av en gaffel köpt i butik.
Undrar vad Citygross tar?

Andreas

Citat från: webguide skrivet 2008-10-25 12:49
Jo, avrinningsfaktorn är ett problem, inte så lätt att servera heller, 2 nackdelar. Men jag brukar lösa avrinningsfaktorn genom att helt enkelt servera med lite sås,sky eller vad det nu är som kan rinna av. Sen får gästen mer direkt på tallriken om denne så önskar.
Om jag kör glass eller liknande så kyler jag plattan först, så minskar man risken för omkringflygande glasstorn. Så lite meck är det, men det är värt det, för det blir snyggt och ser proffsigt ut, dessutom behöver man ju inte vara så rädd om plattorna. Andra finurligheter jag kör är att klistra fast maräng på plattan med glukos eller klistra fast lite hala köttbitar etc med en klick sås, smör eller dyligt.


Många bra tips där! En tanke: skulle man inte kunna tillverka nåt slags såsvallar av nåt ätbart som tallrikskantssubstitut när man serverar på kakel?
Den som inte frågar får inga svar.

webguide

Citat från: Andreas skrivet 2008-10-27 09:39
Många bra tips där! En tanke: skulle man inte kunna tillverka nåt slags såsvallar av nåt ätbart som tallrikskantssubstitut när man serverar på kakel?


Jo, det kan man. Men det är inte så komplicerat... BAra man är försiktig så är det lugnt.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal