Vanilj - hur stor skillnad är det egentligen på alla sorter?

Startat av Andreas, 2008-11-02 12:08

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Att det är stor skillnad på äkta vanilj och industrivanilj/vanilin - industriellt framställda vaniljmolekyler, visste jag. Men att det sen finns speciellt många olika vaniljarter har jag inte reflekterat över förän jag såg Skånemejeriers pressrelease rubricerad "Ny yoghurt med äkta vanilj från fyra världsdelar" - "I vår rena vaniljyoghurt har vi valt vaniljstång från Tahiti. Den har en mjukt blommig arom och len sötma, med spännande inslag av anis och kola. I kombination med hallon valde vi i stället vanilj från Indonesien. Denna har en rökig och något kärv ton som passar utmärkt till de söta hallonen. I vanilj-äppleyoghurten valde vi en äkta bourbonvanilj från Madagaskar som med sin söta smak av plommon, russin och rom bryter av på ett fint sätt mot de gröna äpplenas fräscha syrlighet. Från vaniljens ursprungsland Mexiko kommer den sort som passar bäst till vår vaniljyoghurt med choklad. Med sin raffinerat kryddiga smak passar den perfekt till kakaobönans lite bittra karaktär. http://www.newsdesk.se/pressroom/skanemejerier/pressrelease/view/ny-yoghurt-med-aekta-vanilj-fraan-fyra-vaerldsdelar-249710

Jag brukar ibland köpa vaniljstång på burk, tror det är Santa Maria, vilken sort är det man får då?

Är det någon som provat en eller flera vaniljsorter, är det så stor skillnad som Skånemejerier vill göra gällande?

Går alla dessa olika vaniljsorter att köpa i Sverige?
Den som inte frågar får inga svar.

Tommy

Det är ju en orkidé vars frukter ger vanilj. Det finns otaliga kloner av denna, rena, orkidéart och den odlas numera på ställen den inte fanns på
från början. Orkidéer växer inte i jord utan man har olika odlingssubstrat där rötterna tar fäste. Orkidén har själv hjälp av ett svampmycel som
så fint heter "Mykorrhiza". Detta tar upp näring ur odlingssubstratet eller de grenar den klänger fast på.

En vanlij växer som en ranka och kan bli hur hög som helst.

Vid skörd jäser man och torkar fruktkapslarna. Det blir många möjligheter till variationer på slutprodukt när man tänker på det.

I Göteborg har vi ett ställe som är fantastiskt vad gäller både utbud och priser. ICA Fokus har flera sorter.

Det finns flera butiker på nätet som säljer t.ex. http://borgebykryddgard.jetshop.se/default.aspx

Jag har odlat orkidéer sen början på 80-talet och var även orförande i orkidésällskapet i Västra Sverige på 80-talet.
Därav mina kunskaper.

/Tommy

Tommy

En liten rättelse bara.

Orkidéer är inte parasiter utan vad man kallar "Epifyter". De växer på och inte av värdväxten, vilket det såg ut som i min föregående text.
Orkidéns hjälpsvamtrådar tar upp den lilla näring som passerar med regnvattnet, vilket gör odlingen lite vansklig.
För mycket näring och den dör. För lite och den dör.

/Tommy

Andreas

Tack Tommy det var bra information. Kan man alltså odla sin egen vanilj?
Den som inte frågar får inga svar.

Gilius

Köpte 4 kg vanilj från Bali, 2 kg planifolia och 2 kg tahitensis.
tahitensis var mer "murrig" kraftig i smaken, planifolia var blommigare lättare. Klart märkbar skillnad om man hade dem bredvid varandra, men enskilda skulle man inte märka vilken som var vilken. Man kan dock säga att kvaliteten på det som säljs i sveriga är ganska standard, denna vanilj var superbra smakmässigt, prismässigt skall vi inte bara prata om, vanilj i de volumerna kostar väldigt litet i förhållande till vad priset är i affären. Det mest hårresande exemplet var på Dalby Frukt i Lund, de skulle ha 57:- för en vaniljstång, men då ingick ett coolt provrör :-)

Jag har mailat min kontakt på Bali, det kanske få bli gruppköp av både vanilj och saffran.


/gilius

CII

Jag läste någonstans att man ska se upp för vanilj från Mexico, då den vanligtvis är väldigt besprutad.

annamaria

Jag har en ekologiskt odlad vaniljstång från Sri Lanka i skåpet. Hur är Sri Lanka vanilj i förhållande till annan vanilj? Den var hiskeligt dyr också....maken köpte den till mig på chokladfestivalen i S-holm.  ;D

Mickan

Den bästa vaniljen jag använt var från Zanzibar och inhandlades för ett par kronor per stång (20 cm lång och nära 1 cm i diameter) på marknad i Mombasa, Kenya. Vill få fram min poäng att de vi hittar i våra butiker ofta är mycket torra och tråkiga. Mina var saftiga och köttiga och bar en helt suverän doft och smak. 
Video meliora proboque deteriora sequor

PerG

Citat från: Mickan skrivet 2009-01-06 12:49
Den bästa vaniljen jag använt var från Zanzibar och inhandlades för ett par kronor per stång (20 cm lång och nära 1 cm i diameter) på marknad i Mombasa, Kenya. Vill få fram min poäng att de vi hittar i våra butiker ofta är mycket torra och tråkiga. Mina var saftiga och köttiga och bar en helt suverän doft och smak. 


Högt kilopris bara om man räknar in flygresan också.. ;)... Annars är det nog så med många råvaror att de är bättre på plats än det som importeras hit.

Mickan

Citat från: Gilius skrivet 2008-12-08 18:44
Jag har mailat min kontakt på Bali, det kanske få bli gruppköp av både vanilj och saffran./gilius


Jag är intresserad! Något köp på gång?

Video meliora proboque deteriora sequor

Gilius

Alla investeringar i lyxvaror som inte betalas i SEK ligger på is så länge, tyvärr.

/gilius

Mickan

Netto hade 2 st i glasrör för 15 kr. Riktigt fina! Ja, inte tjocka som cigarrer men god doft och relativt mjuka.
Video meliora proboque deteriora sequor


kayaker

/F

webguide

Jag beställde 20 korta vaniljstänger (ekologisk Bourbonvanilj från Madagaskar) i förrgår, de kom med posten igår och de kostade mig 79 kronor.
Jag har inte provlagat med dem än, men jag öppnade vakuumförpackningen och av doften att dömma är det bra grejer!
De importerar direkt, det är det som gör att de kan sälja till de låga priserna. Bara att rekomendera!!

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal