Vad är skillnaden på dressing och sås?

Startat av hanney, 2008-11-13 08:42

Föregående ämne - Nästa ämne

hanney

Igår var vi ett gäng som var ut och käkade. Ena killen beställde en burgare med hemmagjorda pommes. På tallriken fanns också en klick "sås". Vi frågade vad det var för något och han trodde att det var hamburgedressing, fast i såsform.... Då började disskutionerna!  :)

Vad är det egentligen som skiljer en dressing från en sås?
Någon trodde att det berodde på vad det serverades till, nån annan att en sås oftast grundas på en redning. Ja, idéerna var många, men vi kom inte fram till något bra!

Har någon av er ett bra svar på detta!?

//Hanna.

agnetasch

Dressing o sås är inte två olika saker.
Sås är väl praktiskt taget allt som rinner; sånt som du häller över/bredvid andra livsmedel för att maten inte ska bli för torr.Sås kan vara varm, kall eller ljummen.Den kan vara redd eller klar,salt eller söt, ja precis vad du vill.
Dressing är en variant av sås, vanligast kall o heter på svenska salladssås.
Han med hamburgarens tolkning blir alltså: "Hamburgersås i såsform" ;D

Andreas

Lutar också åt att dressing har med sallad att göra. Kanske heter det kanske hamburgerdressing och kebabdressing (finns fler -dressing-ord?) just därför att både burgare och kebab innehåller sallad som man häller dressingen över?

Ytterligare ett såsnamn som jag tycker kommer mer och mer är topping, den benämningen bygger väl på att den hälls på toppen av nåt?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Neeej, kalla inte topping ett såsnamn. Det betyder ju bara att man lägger/häller något ovanpå. Kolla här:
http://www.alltommat.se/recept?recipeid=8813
blöt soppa som man lagt torra majskorn o purjo på.

Vi kanske ska sluta med såna där trendnamn, till slut kommer vi inte veta vad vi äter eller så blir det bara larvigt; kebabdressingsåstopping på kebabtallriken t.ex. Ni ska väl ha kaneltopping på tomtegröten ;D

Andreas

:) Men topping måste väl ändå vara det perfekta ordet, fungerar för allt som hälls över maten inklusive alla typer av sås, dressing, sky, spad och sylt..? Nog är det väl bättre med ett ord som beskriver allt än en massa olika? Här kan ni förresten köpa er en toppingdispenser: http://www.alrp.se/Maskiner/extras/toppingdisp/Overvtd/tdprodsid.htm

Kommer ordet dressing av engelskans "dress", dvs. att man så att säga klär på salladen med dressingen? Sås antar jag kommer från franskans sauce?
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal