Naturlig sötma

Startat av Tobias, 2008-11-14 12:18

Föregående ämne - Nästa ämne

Tobias

Såg på Gomorron Sverige i morse och Paul Svensson var där och lagade en hälsosam frukost.

Han framhävde att hans smoothie inte innehöll något tillsatt socker, utan han baserade den på rostad banan för att få sötma på det sättet. Han menar att det är lite nyttigare.

Men är det inte socker som socker? Spelar väl ingen roll om det är "inbyggt" eller tillsatt?

agnetasch

Socker är socker vare sig det finns i livsmedlen eller man strör det på maten.Han kanske menade att det skulle vara någon "nyttigare" sockerart i bananer jämfört med vanligt strösocker,men då är lite efter sin tid; bananer innehåller mer av den nu impopulära sockerarten fruktos :o

Jag tittade på hans "hälso-smoothie" o tror inte han ens hade behövt fundera på extra socker:

Banan 5 st
Yoghurt(gärna ekologisk) 5 dl
Havremjölk 5 dl
Passionsfrukt 5 st
Färskpressad apelsin 2 st

Hela anrättningen är en sockerbomb. Det är socker i både frukterna o mjölkprodukterna, snällt räknat 150 g (jag är öppen för kontrollräkning någon, det låter osannolikt mycket) Tänkt i sockerbitar är det 50 st sockerbitar. Jättehälosamt ;D

Vad var det för fel på en apelsin o ett glas mjölk ??? 

Andreas

Fast Paul Svenssons 50-bitars sockerbombsrecept är väl inte direkt avsett för en person? ;) Och hur många sockerbitar innehåller apelsinen och mjölkglaset?

Frasen "utan tillsatt socker" är hur som helst dum, dels för att själva frasen i sig är alltför lurig (lätt att få för sig att det betyder inget socker alls) och dels för att den missbrukas:
¤ http://www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx?id=21616&epslanguage=SV
¤ http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/utantillssocker2.htm
Den som inte frågar får inga svar.

Yoghurt

Jag är personligen väldigt emot att omvandla kolhydrater till sockerbitar eftersom det inte stämmer att räkna alla kolhydrater som socker. Men visst blir det en lättbegriplig jämförelse.
Sen menar väl Paul sötma när han rostar bananen, dvs att smaken upplevs sötare utan att för den skull behöva tillsätta mer socker.

agnetasch

Paul Svenssons sockerbomb är säkert avsedd för 4 portioner, vilken tur, bara 12½ sockerbitar per skalle! Apelsin o mjölk ger 6 sockerbitar, lite bättre men inte bra.
Skulle man äta smoothin ihop med Paul Svenssons "hälsogröt" (korngrynsgröt kokt på mjölk o serverad med sockrad fruktsås o mjölk) skulle man väl hamna i sockerkoma o raskt återvända till sängen. Morgonstund har socker i mund ;D
Yoghurt, jag har förvandlat kolhydraternas komponent sockerarter,totalt till sockerbitar. Är det också fel?

Yoghurt

agnetasch, ja jag tycker inte det fungerar riktigt eftersom sockerarter kan vara allt från glukos till kostfiber som består av sockerkedjor som kan innehålla flera tusen enheter.
Det blir ju lite snett när laktos är inblandat eftersom laktosmolekylen måste ta vägen via levern för att brytas ned så laktos beter sig inte likadant som glukos gör.

Mest är det väl min personliga inställning som gör att jag tycker det är fel, jag är helt med på vad du vill visa på genom att räkna om det till socker. Fortsätt du med det så ska jag försöka bli lite mer öppensinnad ;)

agnetasch

Lugn, jag har räknat på socker (glukos, fruktos, laktos, maltos och sackaros) inte på några kostfibrer.
Citat från: Yoghurt skrivet 2008-11-16 17:25
kostfiber som består av sockerkedjor som kan innehålla flera tusen enheter
Flera tusen enheter vadå?
Citat från: Yoghurt skrivet 2008-11-16 17:25
Det blir ju lite snett när laktos är inblandat
Är det bättre eller sämre när laktos är inblandat?

Yoghurt

Citat från: agnetasch skrivet 2008-11-16 18:19
Flera tusen enheter vadå?

Monosackarider dvs glukos, galaktos, fruktos, mannos mfl. Hade kanske varit mer begripligt om jag skrivit ut det.

Citat från: agnetasch skrivet 2008-11-16 18:19
Är det bättre eller sämre när laktos är inblandat?


Ofta brukar det vara bättre eftersom laktosen måste brytas ner till glukos o galaktos först vilket ger ett långsammare tillförsel till blodet och även ett jämnare flöde.


agnetasch

Yoghurt, kompletterar man din mening blir den så här:

"Sockerarter kan vara allt från glukos till kostfiber som består av sockerkedjor som kan innehålla flera tusen enheter monosackarider dvs glukos, galaktos, fruktos, mannos mfl."

Blir inte begripligare för mig, men jag måste väl vara korkad ???

Sockerarter är väl:
Monosackarider (glukos, fruktos, galaktos m.fl)
Disackarider (sackaros ="socker", laktos, maltos m.fl)
Oligosackarider (maltodextrin m.fl)
Polysackarider (stärkelse, cellulosa, dextrin, inulin m.fl)

Kostfibrer = otillgängliga kolhydrater dvs bryts inte ned av kroppen.

Sockerkedjor är ett nypåfunnet ord som i LCHF-kretsar betyder kolhydrater.

Läs meningen igen:

"Sockerarter (mono - polysackarider) kan vara allt från glukos till kostfiber som består av sockerkedjor (kolhydrater) som kan innehålla flera tusen enheter monosackarider dvs glukos, galaktos, fruktos, mannos mfl."
Förstår DU?

Jag är tydligen inte bra på att räkna sockerbitar, jag gjorde så gott jag kunde men tydligen blir det fel; jag har räknat med mono- o disackarider, inte polysackarider (jag sa det var snällt räknat) o inte heller kostfibrer. VAD GÖR JAG FÖR FEL? HJÄLP :o

Yoghurt

Min mening blev ju inte särkilt begriplig där, speciellt när jag skrivit väldigt galet med sockerarter.
Du har helt rätt i ditt senaste inlägg!

Sockerbitar består ju av sackaros som är en disackarid som är uppbyggd av glukos och fruktos. Ska man räkna sockerbitar så bör man rimligtvis enbart räkna dom två monosackariderna och hårddrar man det så ska ju faktisk bara sackaros räknas.

Jag har väl aldrig påstått att du gör fel? Jag har däremot sagt att jag tycker hela jämförelsen är fel när man räknar om det till sockerbitar eftersom det väldigt ofta blir att jämföra äpplen med päron. Ta en burk messmör som exempel som ska innehålla ungefär 60 sockerbitar eller vad det nu var. Det finns inget socker i messmör, däremot laktos.

agnetasch

Jag förstår hur du menar; du tycker att sockerbitar bara ska få visa ett livsmedels sackarosinnehåll eftersom det är sackaros vi till vardags kallar "socker"
Jag tycker däremot att sockerbitarna ska få visa ett livsmedels sockerinnehåll dvs. även druvsocker, fruktsocker o mjölksocker; socker med ungefär samma beteende i kroppen o med samma energiinnehåll (vilket brukar vara det man vill visa upp med sockerbitarna)
Skulle man korrekt visa upp sockerinnehållet i ett livsmedel skulle man i en skål blanda sockerbitar, fruktströsocker, druvsockerbitar o laktospulver i en salig röra. Men det har inte samma pedagogiska värde som de välbekanta sockerbitarna. Ibland får målet helga medlen :D

Yoghurt

Jag är helt med på liknelsen och tycker faktiskt själv att den är bra ibland. Däremot tycker jag som sagt att den är principiellt fel och tyvärr har jag en lite lätt envis sida ibland ;)

Andreas

Men blir det inte knepigt att diskutera sockerinnehåll så där, mjöl innehåller också kolhydrater som bryts ner till socker av matsmältningen, hur många sockerbitar innehåller då ett kilo vetemjöl?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Ett kilo vetemjöl innehåller drygt en sockerbit.


Andreas

Jag har visserligen ingen koll alls på sånt här, men att det blir så lite socker av alla kolhydraterna i mjölet, det hade jag inte trott..?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Det gör du helt rätt i att inte tro, jag slarvläste o såg inte stärkelsen (mannen snor fortfarande runt knäna på mig o sliter i kablar) Då är vi uppe i 233 sockerbitar!!!

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal