Lutfisk

Startat av bryggens, 2008-11-15 18:15

Föregående ämne - Nästa ämne

bryggens

Så här med  alla förberedelser inför julen: Hur många av er lutar egen lutfisk?
Själv är jag uppvuxen med att äta hemlutad Sej. Den blev fast och fin i köttet ;D
Jag har aldrig lutat själv, det luktar rätt illa, men den köpta plasket är ju inte god. Den smakar inget!
Det skulle vara roligt att prova, har lite tid att fundera innan Anna-dagen.

agnetasch

Var köper man torkad lutfisk (heter det så)?

bryggens

Det brukade förr finnas i nästan varje mataffär, annars hos fiskhandlaren.
Nuförtiden har jag bara sett Långa och inte Sej, och bara hos någon enstaka affär.

bryggens

Nu har jag kollat lite, lokala fiskhandlaren får in lite fisk.
Då till frågor som jag hoppas någon kan svara på.
Kärlet måste vara av porslin, rostfritt, emaljerat eller  av etenplast.
Det måste ju rymma  10 -20 liter.
Sen används hushållssoda och släckt kalk.
Etenplast , är det sån som det står PE på typ murbrukshinkar? Såg att det stod PEHD, eller PELD.
Kan det funka? Var får jag tag på lite släckt kalk ( 250gr) ?

agnetasch

Är du redo med din lutfisk bryggens? På tisdag är det Anna-dagen!

bryggens

Har allting hemma , men kanske tjuvstartar med den i morgon.

agnetasch

Ska du använda murbrukshink? Var hittade du släckt kalk?

bryggens

Ingen murbrukshink, fick ingen klarhet om den var användbar, frågade min far vad han använde i alla dessa år som vi fick hemlutad fisk.
Fick då svaret : en galvad balja, och en sån har jag.
Sen hittade jag soda + kalk färdigpackat för lutning på COOP.

agnetasch

Ja du verkar ju rustad till tänderna ;D
Jag såg min pappa luta fisk i många år men la aldrig detaljerna på minnet. Kan du inte berätta lite om hur du gör?

annamaria

Jag skulle gärna äta hemlutad fisk på min namnsdag....med vit sås med smörklickar i åååhhhh.

bryggens

Dåså, nu har fisken kommit i blöt.Skall ligga i 5 - 6 dagar, vattenbyte varje dag.
Det var en hård rackare, fick lov att använda sticksågen för att få isär den.
Det är förresten en gråsej på ca 670 gram, kilopris 400kr.
ttt

agnetasch

Oj, 400:-/kg :o Hoppas den sväller duktigt.

bryggens

OK! Den svällde duktigt,blev riktigt bra.
Bifogad bild gör inte fisken rättvisa, den är mycket vitare i köttet.
ttt.

agnetasch

Den ser GOD ut, inte alls den där flockiga slemfisken som jag brukar köpa i en aluminiumlåda :-\
Vad hade du till den? Sedvanliga tillbehör eller nån liten överraskning?

bryggens

Blev ingen lutning förra året, men nu är fisken i blöt! På Anna dagen som brukligt är.

agnetasch

Gör du exakt likadant som förra gången eller har du kommit på något förbättringsknep?

bryggens

Jag gör som förra gången, det finns inget annat sätt, mig veterligt.
Och det blev riktigt bra.
Om man tänker lutfisk så dom som bara får uppleva dessa sladdriga stycken som finns i färdiga i butiken,  har missat något.

matlagarn

Jag köpte torkad lutfisk på Kobergs julmarknad. Skall bli mums att äta på nyårsafton!

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal