Hållbarhet öppnade förpackningar?

Startat av evaris, 2008-11-22 06:50

Föregående ämne - Nästa ämne

evaris

Hur vet man när hållbarheten går ut på öppnade förpackningar? En del skriver man t.ex håller två veckor efter öppnad förpackning men det är på få matvaror ???

agnetasch


Yoghurt

Det beror väldigt mycket på typ av livsmedel. 3-5 dagar är annars en gyllene standardregel om det inte står något annat och det är en kylvara. Har du kallt och rent i kylen så håller det längre.
Näsan är din bästa vän, lukta dig fram ;)

Andreas

Krögaren och restaurangläraren och fd landshövdingskocken Ann-Mari Williamsson håller med dig Yoghurt, hon tycker att man ska lita på sitt lukt- och smaksinne och om man är tveksam ska man ta hjälp av sin katt. "- Låt katten smaka om du är tveksam. Katter kan man lita på! De äter med god aptit om livsmedlet är nytt och fräscht!" http://www.blt.se/makarotti/planera-inkopen-och-lita-pa-din-nasa(977789).gm

Fast det där med katten lät tokigt, katter gillar väl knappast all mat vi människor äter?

Jag har annars inga problem med färskvaror som mjölk och kött osv. där märker man på lukt och smak. Vad jag däremot kan vara lite fundersam över ibland är kylkonserver eller sånt som ska in i kylen när det öppnats som exempelvis pesto, där är det lätt att man glömmer när man öppnat förpackningen och ibland undrar jag om det alltid är så lämpligt att smaka på nåt som kan ha stått bra länge, hur vet man att där inte finns farliga bakterier?
Den som inte frågar får inga svar.

ivanl

Viktigt också att man använder fräscha rena skedar att ta ur burkarna med och har rena händer när man jobbar i köket. Jag tror oftare man förstör råvarorna genom att tillföra otrevligheter än att de blir dåliga av sig själva.
Ta överst istället för att gräva i burken samt var noga att inte sätta gamla locket på nya burken är två tips till. Ta direkt ur kylen och minimera uppvärmningen är också bra.

Sen är det väldigt beroende på typ av produkt hur länge den står sig, många produkter är naturligt skyddade mot angrepp.
Peston du nämner torde skyddas av sin olja och kan möjligen härskna men knappast mögla.
Honung borde vara ett paradis för mikroorganismer men är i själva verket antiseptisk och håller länge i rumstemperatur.
Lingonsylten har liknande egenskaper.
osv.

En observation jag gjort är att många "hyllvärmare" får kastas inte pga mögelangrepp utan pga ofarliga försämringar av kvaliteten. Exempelvis inlagda rödbetor, som här hemma bara äts till pyttipanna, som i sin tur bara lagas då det blir något kvar på en söndagsstek, tycks bli urblekta och fadda av lagen efter några månader.

Kvasthilda

Citat från: ivanl skrivet 2008-12-28 03:25
Viktigt också att man använder fräscha rena skedar att ta ur burkarna med och har rena händer när man jobbar i köket. Jag tror oftare man förstör råvarorna genom att tillföra otrevligheter än att de blir dåliga av sig själva.


Där håller jag med. För vanlig youghurt i tetra möglar aldrig även om datumet gått ut medans däremot turkisk youghurt i hink (som man tar med sked) ibland hinner mögla innan datumet gått ut.
Det gör inget om det är enkelt.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal