Äta fettkanten på julskinkan?

Startat av Andreas, 2008-12-22 14:43

Föregående ämne - Nästa ämne

Äter du fettkanten på julskinkan?

Ja absolut!
Nej, huvva!
I lagom mängder!
Äter inte skinka.

Andreas

Läste precis i Restauratören om nån Facebook-enkät om att äta fettkanten på julskinkan. 90% av kvinnorna ratade där fettkanten i alla väder medan nästan 60% av männen äter den. http://www.restauratoren.se/zino.aspx?articleID=15017

Jag äter den, men inte hur mycket som helst, när jag var liten brukade jag sky den och skära bort den men nu är jag inte rädd för fettkant i lagoma mängder. Vad säger ni andra? Äta eller inte äta och varför?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Klart man äter fettkanten! Den hör ju till skinkan o där sitter ju griljeringen :D

bryggens

Jag brukar tunna ut fettkanten innan griljeringen.Sen äts allt.

Andreas

Jo tyngsta skälet är förstås att inte missa griljeringen. Sen ju de som går ett steg längre än du Bryggens och putsar bort hela kanten innan griljeringen. Hur många mm lämnar du?

Undrar vilket årtionde bruket att inte äta fettkanten kom, jag tänker våra förfäder måste ju ha tagit reda på allt ätbart och var inte fettet det finaste förr i tiden?
Den som inte frågar får inga svar.

bryggens

Jag brukar putsa bort svålen , sen är det inte så mycket fett kvar.

Mickan

Jag sparar ca 0,5 cm fett och det är kanske i snålaste laget. Ska våga mer nästa jul! Griljeringen däremot tycker jag är överskattad. Senapssmaken tar jag hellre bredvid och ströbröd från paket gör ingen lycklig. Visst är det den sorten de flesta använder? Borde göra som mormor och alltid torka gammalt bröd i underugnen och mala eget. Svårt med dagens inbyggnadsugnar...
Video meliora proboque deteriora sequor

roffekock

Det väl inga problem att torka i inbyggnadsugn. Frys dina bröd kanter tills du har en braspanna full när du sparat till en omgång kör på 70-90 grader
se till så du inte får bröd med socker tex vetebröd ;D

/rolf

Matforum är bäst

Kvasthilda

Jag brukar alltid glömma att köpa ströbröd till griljeringen (uppenbarligen så använder jag inte ströbröd särskilt ofta). Så då brukar jag stöta hårdbröd i morteln och sedan sikta detta genom en vanlig sil över skinkan sedan jag brett på ägg- och senapsgojjan. Funkar jättebra!

För övrigt gör jag som flera andra här, jag putsar bort en del av fettet innan griljering. Och har inga problem att äta fettkanten. Det är inte det man äter mellan jul och nyår som räknas utan det man äter mellan nyår och jul.
Det gör inget om det är enkelt.

lillamatbloggen

Jag tror att det är bra att äta kanten, tror mer att vi ska akta oss för de fetten som finns i lättmargarin och light produkter.
När jag ska ta ställning till vad som kan vara nyttigt och inte brukar jag tänka att det som finns naturligt är bra. Finns det i naturen och människan alltid har ätit det kan det ju inte bli farligt nu.

Morötter tex blir nyttigare om det äts med smör. Så så gäller det säkert julskinkan + fettkant också... :)
lillaMATbloggen

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal