Uppsala: Peppar Peppar

Startat av Shanta, 2009-01-03 23:24

Föregående ämne - Nästa ämne

Shanta

2009-01-03 23:24 Last Edit: 2009-01-03 23:27 by Shanta
I Suttungs gränd, alldeles vid resecentrum, slog krögaren Saffet Caglar, pappa till bl.a Saffets och Elaka måns, upp portarna till restaurang Peppar Peppar i början av 2008. Det är en fin, ljus lokal, även om den ligger lite avsides.

Menyn har en bra blandning av klassiker och lite ovanligare rätter, med lite franskt stuk. Priserna ligger på 70 - 130 för förrätter och 120 - 270 för varmrätter (och 465 för en avsmakningsmeny).
Till förrätt tar jag en chevre chaud, en gratinerad chevreost med bakade tomater, basilika och skottsallad. Det är en härlig inledning som är precis som en chevre chaud ska vara. Getosten är krämig, brödet den är gratinerad på är krispigt, och salladen blir ett fräscht tillskott. En välgjord klassiker.

Till huvudrätt blir det en konfiterad spädgris som vinner mitt intresse. Den severas med en bit karre (enligt menyn från en pata negra gris), surkål, karamelliserat äpple och västerbottenpuré. Det känns intressant eftersom man inte äter fläsk så ofta på restaurang (inte jag iallafall). Rätten visar sig vara en smärre smaksensation. Spädgrisen är så mör att den nästan smälter i munnen, karrebitens konsistens är raka motsatsen, fast på ett bra sätt, den är nästan lite krispig och bryter av mot spädgrisen perfekt. Purén är krämig, med en tydlig västerbottensmak, och surkålen bidrar med syra och äpplet sötma. Om jag desutom nämner att det hela severas med en liten sträng av något som jag skulle tippa var rödvinssås (det stod inte på menyn), så förstår ni att det här var en smakupplevelse utöver det vanliga. Likt ying och yang går smakerna ihop perfekt med varandra och skapar en underbar helhet. Jag skulle nog gå så långt som att säga att det var den godaste rätten med fläsk som jag ätit! :o

Jag kapitulerar. Jag kan inte göra annat. Peppar peppar har vunnit mitt hjärta. Det är en kvarterskrog med hjärta, där det känns som om de verkligen bryr sig om sina gäster. Det är livligt, trångt mellan borden, och stora leenden från personalen. Grymt prisvärt är bara förnamnet. De rejäla portionerna gör att alla kan äta sig ordentligt mätt. En liten rolig grej är att det kommer med en extra lapp med menyn, där det står varifrån råvarorna kommer för dagen, så att man kan se om köttet man ska äta kommer från Sverige eller Brasilien t.ex.

Om man ska anmärka på något, så skulle det vara att de har haft samma meny sen de öppnade, det är alltid roligare om menyn ändras efter säsongen.

Det här är definitivt en restaurang som tillhör krogtoppen i Uppsala (som inte är sådär jätteimponerande iof efter Guldkantens insomnande). I sin prisklass är det få som kan slå Peppar Peppar.

Ett besök här är definitivt en bra ide. :)

4,5/5

görel

Kan bara hålla med, har bara varit där en gång (strax före jul) men blev mycket nöjd. Jag och en till valde anka med chevregratäng -- den senare kunde ha varit lite mer smakrik, men ankan som presenterades som dels filé och dels lårkött var helt superbt. De andra två i sällskapet valde olika fiskrätter och var också mycket nöjda. Till efterrrätt valde vi creme brulee och en chokladdessert som vi delade på, båda mycket goda.

Servisen var mycket trevlig, och jag uppskattade knappen vid bordet som man kunde använda för att tillkalla personalen vid behov! Det behövdes dock inte, de var tillräckligt påpassliga.

Vi fick alla ett mycket bra helhetsintryck och var mycket nöjda!

Shanta

Citat från: görel skrivet 2009-01-04 12:48
Servisen var mycket trevlig, och jag uppskattade knappen vid bordet som man kunde använda för att tillkalla personalen vid behov!


Haha, ja, den knappen var lite rolig. Vågade inte heller trycka på den, men det vore kul att se vad som händer, börjar det plinga hos dem bakom kassan, eller vad?;)

Andreas

Personaltillkallningsknapp och råvaruursprungslapp var roliga detaljer, att inte fler restauranger kommer på såna saker, speciellt lappen är väl värd att ta efter.

Gillar verkligen dina recensioner Shanta, en eller annan bild nån gång är egentligen det enda jag saknar...
Den som inte frågar får inga svar.

Shanta

2009-01-15 15:43 #4 Last Edit: 2009-01-15 15:45 by Shanta
Citat från: Andreas skrivet 2009-01-15 10:24
Gillar verkligen dina recensioner Shanta, en eller annan bild nån gång är egentligen det enda jag saknar...

Kul att höra! Jag skulle själv tycka att det vore roligt att kunna knäppa lite bilder också, problemet är bara att den enda kameran jag har för tillfället är en redig Nikon D40, det är inte någon kamera man lite diskret drar fram mitt i ett restaurangbesök precis.. Men men, ska försöka skaffa mig en mobil med kamera snart, så med lite tur blir det bilder nästa gång!

Restaurangens hemsida föresten för den intresserade:
www.pepparpeppar.com

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal