Går det göra ostfyllda köttbullar utan att ost rinner ut?

Startat av Andreas, 2009-01-07 09:35

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Jag har ett recept på ostfyllda köttbullar jag brukar göra då och då, man tar en vanlig köttbullesmet, fast med bacon och persilja och sen rullar man in en osttärning i varje köttbulle och kör dem i ugnen. Gott. Men det läcker alltid ut massor av ost från dem, finns det nåt knep att få osten att stanna kvar i köttbullarna?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Kan man inte lägga i frysta osttärningar? Då hinner dom inte bli så varma att dom smälter.
Eller ta riktigt torra gamla ostkanter ;D

Andreas

Fy så svamligt, gammal ost ska man passa sig för. Men fryst lät inte alldeles tokigt, fast det blir nog svårt att anpassa temperaturen. Jag tänkte snarast ifall man kunde anpassa köttfärssmeten på nåt vis så att det inte läcker ur den. Eller om osten kanske kunde kapslas in i något passande..?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Små hela Babybel-ostar då? Utan att ta av det röda höljet ;D ;D

annamaria

Prova att stek dem i stekpannan runt om så de får färg och kör dem sen klara i ugnen. Då "stängs" bullarna lite bättre. Jag har gjort järpar på liknande sätt som du och de läckte också - men när jag stekte dem så funkade det bättre. Om du inte har ägg i smeten så tycker jag att det också binder ihop dem bättre.

roffekock

Matforum är bäst

bryggens

Det är ju också beroende på ostsort.
Provat mozzarella, saganaki, feta, halloumi?

Andreas

AnnaMaria: Jo bryner man dem kanske det kan fungera bättre, men det blir ju så mycket extrajobb, jag brukar göra en hel långpanna. Ägg är det i.

Roffekock: Har ingen standard jag följer men till just de här brukar jag ta 900 g köttfärs, några tsk salt, 2 dl ströbröd, 3 dl vatten och ett ägg.

Bryggens: Jo det där med ostsort kan förstås spela in men det ska ju vara en ost man gillar också, jag brukar ha västerbotten eller krutrök. Feta tror jag blir för salt och halloumi för gummiaktigt och mozarella för svagt i smaken. Saganaki hade jag aldrig hört förän du nämnde det men ser på Fontanas sida att det är en grekisk ost, men där står inget om konsistens / sälta?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Testa ett par kokta potatisar i köttbullesmeten det binder också. Du kan då ta bort ströbrödet. Minska vattenmängden.

Mickan

Tack Agnetasch för tipset om Babybel.  ;D Det kan alltså finnas ett syfte med deras existens?! Jag lyckas ganska bra om jag tar osten i tunna skivor och gör lite mer biff än bulle. Sen gäller det att centrera!
Video meliora proboque deteriora sequor

Andreas

AnnaMaria: Det kunde jag förstås pröva. Har du nån aning om vad det blir för skillnad på själva köttbullekonsistensen om man byter ströbröd/en del vatten mot potatis?

Mickan: Mer biff än bulle kanske kan vara något...

Men det känns fortfarande som man borde kunna sluta in osten i nånting, du pratar bindande potatis AnnaMaria, skulle det kunna hjälpa ifall man rullade osten i potatismjöl innan man stoppar in den i köttbullen? Nåt annat jag tänkte på är faktiskt ett jättetunt lager smördeg, men det kanske blir väl pillrigt och frågan är om smördegen blir tillräckligt bakad i en köttbulle.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Kan man inte rulla osttärningarna i krossade ostbågar? Smakar inte illa o kanske bildar skorpa.

kurt

Fritering borde väl ge snabbare tillagning, ev med frysta köttbullar.

annamaria

Möjligtvis potatismjöl i smeten, om man rullar osten i det så tror jag du kan få en geléig konsistens runt osten när du ska äta. Smördegen blir nog som sagt degig och i så fall är det nog enklare att steke bullarna i pannan först i stället för att pilla med smördeg. Du kan väl göra en smördegsinbakad ostfylld köttbulle?  ;D

Gotish

Jag brukar ha ost i mina hamburgare som jag gör själv. För att inte osten att rinna ut river jag den på mellanstorlek på ett rivjärn och rör runt i kötffärsblandningen. Funkar kanon.


Andreas

Kurt: Snabbare tillagning med fritering lät som en bra idé. Men jag tror nog mer på Agnetas frysa osten än att frysa hela köttbullarna.

AnnaMaria: Smördegsinbakad ostfylld köttbulle lät ju riktigt gott?!

Gotish: Ost delvis blandad i färsen kanske inte heller är nån dum idé... hmm.

Vad kul med alla bra förslag! Jag kommer definitivt att återkomma till ämnet nästa gång jag gör ostköttbullar. Än är nog inte det sista sagt i frågan...
Den som inte frågar får inga svar.

Gotish


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal