Sutare och Braxen

Startat av Gotish, 2009-01-14 13:34

Föregående ämne - Nästa ämne

Gotish

Sutare är en vanlig insjöfisk. Här i Sverige rynkar man på näsan åt den. Har aldrig hört någon som ätit den och fisken ser bra slemmig ut. Däremot så vet jag att i Polen anses den som en delikatess och äts här i Sveriga av många invandrande polacker. Då jag har mitt eget lilla mat moto: Provsmacka eller håll käft är jag lite nyfiken att pröva på denna gastronamiska upplevelse. Dessutom har jag mina misstankar om att anledningen till att fisken inte har blivit någon sensation i Sverige är att det återfinns enbart i insjöar vilket gör att den är ointressant ur kommerciell synpungt. Däför finns den inte hos fiskhandlar = Går inte att få tag på. Jag har däremot inte en aning om var jag ska börja smak mässigt eller hur den skall tillagas. Någon som har några erfarenheter eller kanske rent av tillagat sutare?

Braxen. Är en annan fiskart som jag är nyfiken på. Vad jag förstått så var den populär i dom gammelsvenska hushållen men minskade när det kommerciella fisket tog fart. Skulle vara kul att provsmaka. Någon som har några erfarenhetr här på området?

//Mattias


Nilsson

Jag har ätit brax och är inte imponerad. Sutare har jag inte provat men jag har lyckats ge bort en till en äldre Svensk dam. Dock är de inte alls lätta att få tag på i "min" sjö och därför har det inte blivit av att prova. Tyvärr har damen gått bort nu så jag kan inte tigga recept men poängen var att hon var av äldre modell Närke, varför det rimligvis borde finnas gammal Svensk kultur av att äta Sutare.
Älgfilé tillagas gott och enkelt genom att man slår på spisen, ställer dit pannan och visar pannan för filén innan den tunnskivas och äts.

dePaul

Jag har ätit båda sorterna och ingen av dem är någon höjdare. Sutare smakar lite som pangasius, dvs den har den där sumpiga smaken och lös/sladdriga köttet. Påminner om en uppblött dagstidning i konsistensen.

Braxen är mer lik karp i smaken men med fastare kött. Den lämpar sig bäst för inkokning och bildar då mycket gelé. Lite neutralare smak än sutare. Båda har dock en mycket speciell smak på var sitt sätt och en dying bismak.

roffekock

Rökt sutare gör väl den fisken sin bästa sida,men otroligt rolig att fiska. Den kallas även LINDARE därför att den försöker att linda sig av kroken när den kommer till ytan. :D

/rolf
Matforum är bäst

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal