Har du fritös? Vilken köpa?

Startat av Andreas, 2009-01-15 09:43

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Apropå Kurts förslag om att fritera de ostfyllda köttbullarna.

Köket är fullt av köksmaskiner men det går alltid att klämma in en till. Inte för att jag friterar ofta, men det är ganska bökigt att fritera i kastrull på spisen så kanske skulle det bli lättare att ta sig för om jag hade en fritös?

Vilken ska man köpa? Vad är viktigt att tänka på när man köper en? Berätta gärna om era fritöser ni som har en.
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Jag lånar föräldrarnas fritös som är från 80-talet när det är cravings för friterat. Tror det är en Melitta.

Enda nackdelen på den är att diametern är lite liten, knappt 20cm. Svårt (omöjligt) att fritera fisk och sånt. Så tänk på storleken!!
Annars är den helt automatiskt - i med olja och sladden och köra.

Lite ot men det är riktigt roligt att laborera med en fritös!! ;D

Hasse

Min fritös är av "restaurangtyp", men i miniformat för hemmabruk. Fördelen är den kan plockas isär och oljebehållaren kan diskas i maskin.

En nackdel kan kanske vara att det saknas osfilter, men gör de där filtren någon större nytta egentligen? Har man plats på spisen, kan man ju ställa fritösen under köksfläkten.

Min fritös ser ut ungefär som denna:
http://www.onoff.com/online/se/inet.nsf/vProd/50483?opendocument&markID=90-20-40

En skymt av fritösen kan man se i detta inlägg:
http://matforum.nu/index.php?topic=1392.msg13257#msg13257

Tom

Jag har haft ett par fritöser med osfilter, jag är också lite tveksam vilken nytta de gör egentligen.
Erfarenheten jag har är att allt känns som om det får en oljig hinna, man rengör ju rätt ofta men det dröjer inte länge innan oljan är fastbränd i locket och i packningen mot locket och på kanterna av oljeskålen.
Den senaste varianten hade en behållare undertill där vattnet som bildas vid fritering samlas (friterar man potatis så blir det en hel del vatten), den läckte naturligtvis så man blev alltid tvungen att flytta fritösen för att torka under.
Att flytta fritösen räckte för att man skulle känna sig ordentligt oljig om händerna.
Helt plötsligt så gick fritösen sönder, tänkte börja plocka isär den men all kladdig olja fick mig att låta bli.
Det känns nästan som om det vore smartare som Hasse skriver att ha en fritös utan osfilter och ställa fritösen under köksfläkten.

Andreas

Elka: Men blir det inte hemskt dyrt om man ska ha en så stor fritös att man får i en hel fisk, kan man inte dela fisken i bitar?

Hasse: 499 för den där OBH Nordican var inte farligt. Tittar under fliken "fakta" och där finns en rad där det står "oljefilter", vad är fördelen med ett sånt?

Tom: Du menar alltså att allt får en oljig hinna oavsett om man har filter eller ej? Fast kanske finns det mer och mindre effektiva filter? Rengör man osfiltret efter varje fritering, är ett sånt där osfilter svårt att rengöra?

Vad var det för fabrikat på fritösen med spillvattenbehållaren som gick sönder? Det lät som något man borde undvika.
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Jag gissar att de menar ett oljefilter som används för att filtrera oljan efter användning. Om jag har förstått det rätt, förlänger man oljans livslängd om den inte får stå med smulor och "fnas" i sig mellan användningarna.

Jag har inget oljefilter, men ska köpa ett så snart jag hittar något. Det går att filtrera oljan genom vanliga kaffefilter, men det tar en evig tid för ett par liter olja även om man byter till nytt kaffefilter då och då. Kaffefiltren är för täta för detta ändamål.

Tom

Andreas,
Min uppfattning är att det känns som om oljan sprider sig över hela fritösen, om du t.ex. skall fritera potatis så kokar ju vattnet i potatisen när den kommer ned i oljan, ångutvecklingen hinner inte med att bara gå igenom osfiltret utal lite passerar förbi packningar och dylikt.
Hela fritösen behöver ju rengöras då och då, oljan blir tjock av upphettningen och sitter som en hinna både här och där och lossnar inte efter riklig användning.
Jag var nog lite otydlig, det var inte spillvattenbehållaren som gick sönder, fritösen startade helt enkelt inte när jag slog på ON-knappen.

Andreas

Hasse: Ja det låter logiskt att oljefiltret skulle kunna ha något med oljans livslängd att göra. Men du tror inte att oljefiltret sitter i själva maskinen med nåt slags cirkulation ungefär som i en bil, eller är det kanske alldeles för avancerat?

Tom: Då förstår jag.

Jag tror ändå att det här med osfilter inte är så dumt, för även om man har filter i köksfläkten så blir ju det filtret mindre belastat om det också sitter ett i fritösen. Fast det beror förstås i viss mån på hur svårt det är att rengöra ett osfilter i fritösen, är det alltför meckigt kanske det inte är värt besväret.

Hur pålitliga är såna här fritöser förresten, vad händer om termostaten går sönder, börjar de brinna direkt då eller finns det nån säkerhetsmekanism för det?
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Nja, att ha ett system för automatisk cirkulation av oljan låter som om det skulle bli väldigt dyrt.

Men jag hittade en modell*) där jag tolkar beskrivningen som att man kan öppna en ventil i botten av fritösen och oljan rinner sedan genom ett filter till en förvaringsbehållare.

Är det ingen på Matforum som har en fritös med oljefilter?


*) http://www.onoff.com/online/se/inet.nsf/vProd/47418?opendocument&markID=90-20-40

Daddy-T

Har ingen fritös men blir sugen då och då. Ibland passerar man ju raden av fritöser hos elektronikhandlarna och blir både köpsugen och ganska förvirrad.

Kapacitet anges ofta i kg vilket inte säger mig något, "superfamilysize" 1,5 kg sen tittar man i apparaten och ser en ganska liten korg där det knappast kan rymmas pommes frites till en hel familj. Pommes frites kanske är enklare att köpa djupfryst och köra i ugn? Men antar att smaken är bättre när man hemfriterar.

Rund eller rektangulär korg? rektangulär antar jag är bättre, någon som vet?

Olja, hur många gånger återanvänder man oljan innan det är dags att byta?

Märken? Finns det några man skall akta sig för och är det som med mycket annat, man får det man betar för?

roffekock

Om man är en fritösanvändare som bara använder sin fritös då och då tycker jag inte att det finns någon orsak att köpa en sådan för dyra pengar,skaffa dej i stället en regäl järngryta med ett bra lock och sedan köper du en korg sk äggkorg hos din järnhandlare. Här har du bästa utgångsläge.

Dessa sk fritöser finns i många utförande men det mesta är smäk om man inte köper en proffsmaskin,alltifrån korgar i aluminium till plast mm. sk kvlificerat skit som inte är värt pengarna.

Att du inte har en termostat på din järngryta har den fördelen att du har uppsikt över din fritering och att lära sig när fettet är rätt tempererat lär du dig snabbt eller så skaffar du dej en termometer som tål het olja.

Att sila sin olja är av stösta vikt eftersom brända sotpartiklar bryter ner ditt fett +att du får en bismak som inte är nyttig. ;)
Sila oljan när den är lite ljumen genom ett melittafilter och förvara sen ditt fett i kylen till nästa gång,om det nuskulle ha stelnat är det bara att sätta det i lite varmvatten så du får ut det ur flaskan.

En sak du bör tänka på är att ha ett bra lock tillhands om det skulle ta eld stäng din köksfläkt lägg på locket lungt och stilla så släcks det omg.
Och du fritera aldrig om potatis som du saltat och salta aldrig över fettet därför salt är en mardröm för oljan.

/rolf
Matforum är bäst

Daddy-T

Citat från: roffekock skrivet 2009-03-12 16:15
en regäl järngryta med ett bra lock och sedan köper du en korg sk äggkorg hos din järnhandlare. Här har du bästa utgångsläge.

/rolf


Låter vettigt.

Att uppnå rätt temperatur verkar ju inte vara någon omöjlighet. Hurlång tid kan det tänkas ta att hetta upp oljan i en järngryta? har en glaskeramikhäll  av yngre årgång.
Friteringen skall väl sedan ske under viss tid, olika beroende på vad man fritererar. Det gäller väl då att hålla temperaturen någorlunda konstant. Några tips eller blir det till att testa ett antal gånger.
Vilken olja är bäst lämpad för detta äventyr?
Lämplig grytstorlek och form?

Nybörjarfrågor men vet man inte så måste man ju fråga någon gång.

roffekock

Hur lång tid det tar att värma upp beror på effekt,grytans vidd,djup och tjocklek. Men skillnaden är inte så stor.

Du kan se lite om du är uppmärksam först börjar fettet att orma sig när du värmer upp det hela,detta syns tydligt,sen sväller oljan och det är svårare att se om man inte har ett vant öga och till sist ser du en svag blå rök om du tar en vit brödbit nu och lägger i ditt fett så ska det börja fritera direkt och brödbiten ska bli gyllenbrun efter ca. 30 sek nu har du ett fett som är perfekt för fritering av mindre saker som tex. scampi,camenbert,mm (tänk på att ska du fritera något med frityrsmet använd helst inte korgen det är lätt att fastna i botten och då går skalet sönder när du lyfter upp det,lägg det direkt i grytan och fiska upp det med tex en hålslev)

Ska du fritera större saker som fiskfilé så bör du ha mindre värme och tänk alltid på att inte stoppa för mycket i på en gång för då blir fettet för kallt och då upphör friteringen och i stället startar en kokning och råvaran dricker fett, inte bra.

Det här med att fritera i gryta kräver lite uppmärksamhet men i gengäld har du bättre koll och det ska man ha vid fritering.

Och du glöm inte locket och om något skulle hända bevara ditt lugn det är bäst.

Vilket fett du ska ha är en smaksak fast cocosfett är en höjdare,på krogen har vi special fett som har egenskaper utöver vad man kan få tag i som konsument,men om du har någon god vän på krogen be att få köpa ett par kilo pané utmärkt till detta ändamål. ;)

/rolf önskar dig lycka till och försiktighet tills det sitter i ryggraden

Matforum är bäst

Lindström

Jag skaffade mig Delonghis fritös. Fritösen har en rund korg som ligger snett i oljan och dessutom roterar. Detta gör att friteringsobjekten roterar upp och ner i oljan. Säljpitchen är att det går åt mycket mindre olja, t.o.m så lite att du kan skämma bort dig med att köra olivolja istället. Jag vet inte det jag?!? När friteringen är klar fäller man bara ut en slang och tömmer oljan i en bunke som fästs i en hållare framför fritösen. Ett filter sätts på mellan burken och slangen. I locket på fritösen sitter ett dubbelfilter. Jag är mycket nöjd med fritösen. Har provat pommes, fiskpinnar, crocketas, friterad kyckling med gott resultat.

Gullan

Jag har en fritös som heter Elram och den fungerar alldeles utmärkt.Jag friterar endast pommes.Tycker at smaken på tex.fisk inte blir så god.Den steker jag hellre i stekpanna.Blir suveränt. :)

vilsjin

Innan barnen kom friterade jag i en tjockbottnad gryta. Fungerade finfint. Med tre ungar i hasorna fann jag det för gott att skaffa en termostat styrd fritös som gick att glömma bort när saker hände i andra rum.

Nu har jag något billigt skräp(OBH Nordica) grannen var på väg att kasta. Den fungerar hjäpligt.

Vid valet av oljor kan man konsultera denna sammanställning.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal