Tjälknöl medan man sover?

Startat av Sofia, 2009-01-20 22:08

Föregående ämne - Nästa ämne

Sofia

Har hört att man kan göra tjälknöl smidigt och lätt i ugnen medan man sover, och tänkte att det kanske man ska testa till helgen. Men sen läste jag lite recept där det stod att man ska ha den inne i 10-12 timmar. Efter 4-5 timmar ska man sätta i termometern, och sen tillagar man till lämplig temperatur. Det betyder ju att man måste sätta in den 4-5 timmar innan man går och lägger sig, och i så fall får man ju inte sova mer än 6 timmar om man inte vill riskera att "missa" att ta ut den i tid. Blev lite besviken om jag ska vara ärlig, jag vill helst sova längre.

Är det här med tjälknöl i ugnen medan man sover en myt? Eller är det bara jag som sover mer än 6 timmar per natt?

helfgren

Jag brukar köra den över natten , stoppar in den när jag går och lägger mig och stoppar i termometern när jag vaknar och ser då vad den står på .
Varför man skulle behöva stoppa in termometern efter 4-5 timmar förstår jag inte , men det borde ju vara för att man ska vara säker på att den inte går för högt i tempen.

MVH// Henrik
Carpe diem

Andreas

Jag gör som Henrik, sätter i termometern när jag går upp på morgonen.

Efter 4-5 timmar brukar aldrig någon tjälknul vara klar (om den inte är hemskt liten) men tillagningstiden varierar ju både beroende på hur varm ugn man har (ställer man 100° kan en ugn kan vara 110° och en annan 90°) och på köttbitens form, så att stoppa in termometern kanske 2 timmar tidigare än när "det borde vara klart" är en god idé om man inte vill chansa.

En avigsida med tjälknul är att det luktar väldigt mycket stek i köket när man vaknar ifall man inte slår igång köksfläkten...
Den som inte frågar får inga svar.

Sofia

Aha, det här låter ju mycket bättre!

Förutom det där med oset. Vi har nämligen en köksfläkt där man drar på en timer (på max en timma), så det går ju inte att ha på hela natten. Kanske kan köra med ett par skålar ättika?

helfgren

Jag kan inte säga att jag tycker det osar så mycket . Det sprids en god lukt bara , men inget som stör enligt mig .

MVH// Henrik
Carpe diem

mysare

Ny medlem i dag är jag. Men blir inte klok på var man skriver presentation om sig själv.
Tycker siten är lite krångligt upplagd . .
Kan någon hjälpa mig ?
Amatörkocken Kurtan
Amatörkocken Kurtan

Hasse

Hej och välkommen till Matforum!

En presentation kan du skriva här:
http://matforum.nu/index.php?topic=74.0

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal