Tips på gröt?

Startat av linnwegemo, 2009-01-21 11:02

Föregående ämne - Nästa ämne

linnwegemo

Jag äter havregrynsgröt i princip varje morgon. Det mättar bra. Jag försöker variera lite med sylt, olika frukter och sådär till, men det börjar ändå bli lite tråkigt. Är det någon som har något bra tips på hur man kan piffa till själva gröten? Som inte är alltför komplicerat, jag ska orka/klara av att göra det klockan fem på morgon innan jag åker till jobbet! :)

Krista

Blanda i frysta båbär! Gör gröten som vanligt men lägg till en näve blåbär. Blir lite skum grålila färg på gröten, men det blir gott!

agnetasch


Mickan

I med frön mm redan vid kokning. Jag kör en msk pumpa och en msk russin. De blir saftiga, mjuka och goda. Tänk på att det ger lite extra kcal om du funderar på sånt! Koka med rivet äpple och ett par krossade valnötter. Äpple och en msk riven kokos! Linfrön är nyttigt och ger kras. Kan man ha i både före och efter. Koka på hälften dinkelflingor för att få en annan karaktär. Vill du ha fler idéer kan du höra av dig igen.

Ja, jag äter väääldigt mycket gröt. Supermat!
Video meliora proboque deteriora sequor

Gotish

När jag jobbade som fiskeguide i fjällen använde vi oss av blåbärsdryckpulver. Dvs findus snabbpulver för blåbärsoppa. Bara att röra i gröten. Funkar säkert med andra pulver också. Själv har jag åt jag mig trött på havregrynsgröt när jag jobbade, så jag gör managrynsgröt på morgnarna.

//Mattias

Rasmus

Jag lagar gröt på havre, men lägger till en väldig massa saker. Exempelvis solros-, lin- och rostade sesamfrön, rostad kokos, torkade aprikoser, russin, gojibär, färskt äpple/banan/nektarin, kruskakli, kanel, kardemumma.

Ja, allt det där krävs för att jag ska bli mätt på gröt...  :P
Men det är kanske lite väl omständigt för att laga kl 5 på morgonen...

Här är receptet: http://vegologi.blogspot.com/2008/04/havrebaserad-grt-med-frn-och-frukt.html

linnwegemo

Åh vad bra! Tack för alla tips! Det är bara att ge sig ut i köket och exprimentera... :)

MiGa

Jag gör gröt på Frebacos Havre & Quinoa (ekologisk) brukar blanda i lite russin äts givetvis med mjölk :)

http://www.frebaco.se/produkter/produkt.asp?produktId=28

Andreas

Det är lustigt med gröt, jag kokar risgrynsgröt, havregrynsgröt och mannagrynsgröt. Ris, havre och vete alltså. Men varför kokar man aldrig gröt på råg och korn, eller är det nån som gör det?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Rågmjölsgröt kan det ibland hända att jag svänger ihop. Men då ska det vara mycket lingonsylt till. Absolut inte rågflingor.
Något som inte är så dumt heller är grahamsmjölsgröt, mycket fiberrikt.

Mickan

Jag som grötätare blir så glad att se här hur viktig denna basmat fortfarande är för många. Skulle vara supernyttig och kokade kruskagröt... Nån mer som testat? Do not try this, borde det stå i receptet! Slemmigt och lätt bitter smak. Utseendet ska jag inte ens försöka beskriva! Urk!!!
Video meliora proboque deteriora sequor

Andreas

Slemmigt och bittert haha uschdå. Hur kom du på iden att koka gröt enbart på kruska, var hittade du receptet?

Agneta: Hur ser ditt recept på rågmjölsgröt ut, är det grovt rågmjöl? Det låter som om det kunde bli rätt kraftig rågsmak... men den kamouflerar du då alltså med massor av lingonsylt?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Ja, det är grovt rågmjöl jag använder till gröt. Rågsmaken är nog rätt moderat, det är jag som inte är så förtjust i råg ;D
Grahamsmjölsgröten är bättre tycker jag, lite mildare.

ivanl

Jag är en stor grötälskare och gör ofta risgrynsgröt med saffran och kanel.
Även havregrynsgröt med hälften mjölk och hälften vatten samt sist men inte minst ordentligt med salt.

Den godaste gröten enligt mitt tycke är den norska römmegröten som ska vispas tills smöret titta fram.
Den äts som huvudrätt i Norge och ingår i den traditionella 17.mai-menyn:
Spekemat med eggerøre, rømmegrøt, kaldrøykt makrell og potetsalat samt jordbær til dessert

Porsjoner: 4

5 dl seterrømme (norsk riktigt fet gräddfil)
2 dl hvetemel
5 dl melk
1 ts salt
sukker
kanel

Slik gjør du:
Ha rømme i kjelen og la den koke under lokk et par minutter. Rør inn halvparten av melet. Rør kraftig, så smøret piplet frem. Skum av. Rør inn resten av melet, og spe med melken. La grøten få koke noen minutter (3-4 min). Salt grøten. Og server den med smøret, sukker og kanel.

Här finns f.ö. en hel blogg om gröt:
http://porridgehunters.wordpress.com/

Mickan

Citat från: Andreas skrivet 2009-02-06 08:11
Slemmigt och bittert haha uschdå. Hur kom du på iden att koka gröt enbart på kruska, var hittade du receptet?


På paketet ha ha!
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

Citat från: ivanl skrivet 2009-02-06 19:57
Den godaste gröten enligt mitt tycke är den norska römmegröten
Jaaa, o underbara römmegröt.....Skidåkning i Norge, jättelika lunchbufféer, o mitt på bordet den gudomliga römmegröten :D 

ivanl

Ja, för mig framkallar römmegröt underbara minnen av Norge.
Men håll med om att det är lite märkligt att man äter den som huvudrätt med lufttorkad skinka till...

roffekock

Vilken skillnad är det på römmegröt och flötgröt? ;)

/rolf
Matforum är bäst

ivanl

Måste erkänna att jag inte hört talas om flötgröt men efter en snabb googling så framgår att recepten är baserade på färsk grädde, medan römmegröten görs på römme dvs. syrnad grädde.
Tyvärr finns inte exakt denna sorts produkt i Sverige.

agnetasch

Citat från: ivanl skrivet 2009-02-08 01:24
Tyvärr finns inte exakt denna sorts produkt i Sverige
Ha, tur är väl det! Annars hade jag ätit mig fördärvad på römmegröt ;D

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal