Lax över

Startat av Sofia, 2009-01-22 21:28

Föregående ämne - Nästa ämne

Sofia

Jag tycker att det är jättegott att göra en hel lax, eller hel stor laxsida i ugnen, med t ex pressad potatis och romsås till. Problemet är bara att det blir så mycket lax. Vi är ju bara två, och man vill ju inte äta lax med potatis i all oändlighet. Finns det något bra tips på vad man kan göra med tillagad lax som blir över? En sallad går ju alltid att ha till, men jag tänkte mig något varmt. Nån pastagratäng kanske?

Gotish

Well till laxen: Ris, Sötpotatis, Potatisgratäng, potatisallad, pasta etc

Utöver det har du förtioelva olika såser och variationer av olika såser. Ett hundratal pastarätter (Googla på laxpasta).

//Mattias, äter mycket lax

agnetasch

Eller en laxpaj; pajdeg, lax, dill, sparris o en krämig äggstanning.

Sofia

Okej. Funderar det med "tillagad" lax? Jag tycker att de flesta recepten verkar ha laxfilé, kallrökt eller gravad lax i. Laxpajen kan jag tänka mig att det går bra med.

kurt

En laxpudding kan ju bli riktigt gott.

agnetasch

Lägg ner laxbitar i en krämig soppa tllsammans med en klick creme fraiche, lämpligt smaksatt. Skaldjursoppa, lax o saffrans creme fraiche. Sparrissoppa, lax o citron/dill creme fraiche.

Baka in laxbitar, hackat hårdkokt ägg o lite creme fraiche i färdigköpt smördeg till en stor pirog. Gott med sallad o överbliven romsås till.

Gör en aladåb ihop med räkor. Fast då får du använda köpebuljong eftersom du inte kokar laxen.

Andreas

Laxlåda är gott. http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=493447

När laxen redan är tillagad borde du kunna korta ner tillagningstiden genom att inte låta den förkokta potatisen svalna, förkoka även purjon samt värma äggstanningen innan du slår i den. Sen räcker det säkert med en kvarts gratinering högt i ugnen.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Värma äggstanningen? Får du inte äggröra i kastrullen då?

Andreas

Det gäller förstås att inte värma för mycket, men säg 60 grader borde väl gå bra? Jag kanske skulle förklara varför jag vill korta ner tillagningstiden, det är för att inte värma den redan tillagade laxen i onödan.

Fast i och för sig kanske inte nån halvtimme hit eller dit spelar nån roll eftersom laxen i vilket fall som helst redan blir överlagad, lax är som saftigast och godast när kärnan är på gränsen till halvrå och allt därutöver gör den bara torrare och sämre.

Kanske är det bästa att fastslå att all överbliven lax bör ätas kall? Antingen med varma tillbehör eller kanske på smörgås eller i en kall pastasallad.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Är du säker på att laxen blir överlagad? Den kanske reagerar som ett ägg; ett kallt löskokt ägg som man kokar en gång till börjar ju från början, det går ju inte från löskokt till hårdkokt.

annamaria

Jag brukar göra en god macka med lax och äggsallad. Här har jag varmrökt men det går lika bra med ugnsbakad eller kokt lax.

http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2007/11/varmrkt-lax-med-krmig-ggsallad.html

ena

man kan mkt väl göra laxpudding (laxlåda) utan att värma äggstanningen :) eftersom laxen då värms upp med såpass mkt vätska runt sig, men att använda varma potatisar samt mjukstekt varm lök är en god idé, td i ugnen då blir mellan 20 och 25 minuter i ca 200 grader om man inte gör den alltför hög.
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Andreas

Ena: Det är sant, 60-grader räcker för att laga lax så för att bevara laxens fräschör är det inte till hjälp att värma äggstanningen. Men snabbare går det att få maten på bordet i alla fall. :)

Agneta: Det beror väl på vad man menar med överlagad. Men fisk tillagas väldigt fort så att den inte kommer att vara lika saftig som försiktigt nytillagad lax är jag säker på. Men (massor med men) som jag skrev i förra inlägget, när den väl är alldeles genomstekt kanske det inte spelar nån större roll hur mycket mer man värmer den.

Kan inte nån prova koka en laxbit 3 minuter och jämföra med en som kokat 20, 60 respektive 120 minuter och berätta?
Den som inte frågar får inga svar.

Fröken Dill

En sallad är god att toppa med kall lax. Passar bra med spenatblad bland det gröna och kanske en dressing med bl a dill. Kapris fungerar också bra i.

Hälsar fröken Dill

Sofia

Oj, vad många bra förslag. Börjar nästa skämmas lite att jag ens tog upp det, känner mig lite fantasilös...

Tror ni verkligen laxen blir förr torr om man kör den en stund till i ugnen? Har man inte ofta "färdiglagade" ingredienser i paj och "lådor"? Skinka och så till exempel. Och det går ju bra.

agnetasch

Jag tycker inte den blir för torr. Jag gör ofta restmat av hel, ugnsbakad lax o tycker den blir bra i typ lådor o puddingar. Den skyddas ju av sin saftiga omgivning :D
Crépes är gott att fylla med lax också; lax o hollandaise eller lax o spenatstuvning. Eller lasagne, där är det jättebra att ha kokt lax som fyllning.
Eller bara spara laxbiten i frysen o servera på en helgbuffé ett kallt fat med lax, sparris, hårdkokta ägg o citron.

smakakarin


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal