Virus kan orsaka fetma?!

Startat av Andreas, 2009-01-26 17:21

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

En färsk amerikansk studie visar att ett luftburet virus som bland annat ger symptomen hosta, halsont, diarré och ögoninflammation även ökar antalet fettceller i kroppen. "...33 procent av de testpersoner som var överviktiga [hade] smittats med viruset ad-36 någon gång under sin livstid, medan endast 11 procent av dem som inte var överviktiga hade smittats med samma virus."

Nikhil Dhurandhar vid Pennington Biomedical Research Centre i Louisiana i USA: "- Vi vet nu att det här viruset går till lungorna och sprider sig till olika organ som levern, njurarna, hjärnan och fettvävnaden. ... - När viruset går till fettvävnad reproducerar det sig självt och skapar mer kopior av sig självt och i den processen ökar antalet nya fettceller"

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article4262386.ab
Den som inte frågar får inga svar.

kurt

Fast när Aftonbladet refererar en BBC program, så är det ju inte konstigt att sambandet är känt sedan 10 år tillbaka.

Andreas

Är det så? Ja jag tyckte väl att fetmavirus kändes bekant på något sätt men när de skriver "färsk" studie låter det ju förhållandevis "nytt" men nä.

2001 skrev Illustrerad Vetenskap (en tidning som inte heller direkt är först med det senaste) att den här historien började 1988 när fetmadoktorn Nikhil Dhurandhar hörde om ett virus, SMAM-1, som gjorde kycklingar feta. Han tog blodprov på överviktiga människor och hittade antikroppar mot SMAM-1. Sen åkte han till USA för att forska vidare på detta men fick nobben att ta in SMAM-1 i landet så det blev istället det närbesläktade AD-36 som användes i djurförsök på kycklingar, möss och silkesapor och som visade sig göra dem feta.

Sen vidtog en epidemiologisk undersökning på människor där de analyserade blodprover från 313 kraftigt överviktiga och 92 smala personer varav 36% av de överviktiga och 4% av de smala hade antikroppar mot viruset. Nästa steg var att analysera blodet från 86 tvillingpar, hos 26 av dem hade bara den ena tvillingen antikroppar och det var också den fetaste. http://www.illvet.se/polopoly.jsp?d=147&a=393

Fast i och för sig har Nikhil Dhurandhar forskat vidare så jag antar att teorin är mer stärkt idag än vad den var förr, är det kanske nån studie gjord de senaste åren som Aftonbladet menar är "färsk" och som är tyngre än tidigare material? http://www.pbrc.edu/The_Research/The_Explorers/Faculty_Bio.asp?EmployeeID=2449
Den som inte frågar får inga svar.

Filippa

Självklart, jag har ju inte tuggat mig till det hela själv ?

Andreas

Nu har jag kanske hittat anledningen till varför fetmaviruset är mer aktuellt igen, i den här artikeln från Ny Teknik augusti 2000 står det "Han har dock ingen förklaring på hur viruset orsakar fetma." http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article10524.ece Precis det är ju vad de nu förklarar i Aftonbladet-texten jag citerar ovan.

Filippa: Snart kanske det går att testa sig. Dhurandhar och Atkinson har bildat ett bolag som heter Obetech som, tillsammans med Scandinavian Clinical Nutrition (SCN) http://www.scnutrition.com, i dotterbolaget Scandivir AB, har som mål att ta fram ett snabbtest för att diagnostisera fetmavirus och på lite sikt även ta fram ett läkemedel. http://www.e24.se/branscher/lakemedelbiotech/artikel_383907.e24 " Testet skall vara klart "Inom sex månader till ett år" stod det 2008-04-09...
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal