Misosoppa - finns det någon genväg?

Startat av Kari, 2009-02-09 21:27

Föregående ämne - Nästa ämne

Kari

Miso och dashi är grundstenarna i misosoppa har jag lärt mig.

Min fråga är, kan man "göra" egen misosoppa - eller komma i närheten av det utan att trassla in sig i mögelsvampar som skall jäsas och bonitofiskar som skall fångas?

Anne

Ja, miso köper du ju färdigt..? Det är inte många japaner som kokar miso från grunden inte, där är det helfabrikat som gäller. :)
Anne's Food - min matblogg

annamaria

Var köper man sånt färdigt då? Hur ser halvfabrikatet ut? Färskvara eller pulver eller vad? Spännande!

Anne

Vill man vara lite mer avancerad köper man miso i pastaform, och blandar med buljong - som jag tror är pulverform. Annars finns det helfabrikat. Asiatiska butiker  är det som gäller, om man inte vill ha typ Blue Dragons sortiment (som är lite sisådär..) :)
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Så här ser misosoppan ut som Sagami http://sagami.se (Junkos Sushi) i Umeå säljer á 10:- per portion. Innanför plasten döljer sig två påsar varav den ena är en mjuk pasta som man blandar med hett vatten och den andra är garnityret (ett ganska futtigt garnityr).

Anne: Men på "finare" restauranger i Japan måste de väl i alla fall koka sin Misosoppa själva?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Tack Anne och Andreas!

Anne: Blue Dragons Misosoppa, verkar som Du testat den, hur var den? Pris per portion om Du minns? Var det pulver?

Andreas: Hur smakade Junkos? Vad är de vit/gula som syns på bilden? Prisvärt?

--

På vissa sushiställen tar dom betalt för Misosoppan medans andra bjuder på den, är det kanske så att betalvarianten är finare?
Jag har varit med om att kostar upp till 20:- för en rätt liten skål.. Gott är det ju men två tre bitar sushi extra är mer prisvärt?! :-[

Anne

Åh, på finare restauranger i japan kanske de kokar egen - men det är ju fortfarande bara buljong och miso, och miso gör man *inte* själv. Däremot har de väl säkert torkad bonito till hands som de gör buljong på.

Nej, jag har inte testat Blue Dragon, men det är pulver har jag för mig. Jag avskyr misosoppa rent generellt, inte alls min kopp te... Oavsett hur "god" min miso-gillande make hävdar att den är. :)

Svågern är en av Sveriges bästa sushikockar, förvisso utan sushirestaurang just nu. De använder mig veterligen nån rätt färdig soppa, som de stoppar ner lite fint skuren purjo, tofu och mussla i. :)
Anne's Food - min matblogg

Krista

Jag brukar köpa en liten röd kartong med 6 st portionspåsar "pasta" för ca 30 kr på min Ica Maxi. (OT, och lite äckligt...; ser precis ut som en liten bajskorv när man pressat ut innehållet ner i en skål med varmt vatten... :P). Men jag har fått ett tips tidigare om att det är mer prisvärt att köpa den där pastan, som man alltså bara rör ut i varmt vatten, på burk. Ska kolla om jag hittar den i min affär nästa gång. Möjligt att den bara finns i asiatiska affärer.

Andreas

Elka: Smaken är god och ganska mild men aningens tunn. Jag vet faktist inte riktigt vad det där som ser ut som krutonger är, funderade faktiskt på det när jag åt soppan, men ska försöka komma ihåg att fråga nästa gång jag köper.

Anne: Det är sant, och lägger man ner krut på riktigt fräscht garnityr så blir förstås hela soppan en betydligt bättre upplevelse.
Den som inte frågar får inga svar.

ivanl

Citat från: Anne skrivet 2009-02-10 10:54
Nej, jag har inte testat Blue Dragon, men det är pulver har jag för mig. Jag avskyr misosoppa rent generellt, inte alls min kopp te... Oavsett hur "god" min miso-gillande make hävdar att den är. :)

Nja, Blue Dragons miso består av pasta på portionspåsar. Trycket på dessa påsar avslöjar att produkten är "made in Japan" och iaf jag tycker att den är väldigt god.
Jag använder den oftast som smakförstärkare i wokrätter.

Kari

Ni som bor i Lund - var köpa miso att göra/blanda själv?

jelvis

Ris & Curry, kanske? Annars så är Lund nära till Malmö och Möllan. Finns både på Kina Center och Asien Livs.

Kari


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal