Livsmedelstillsatser innehåller dolt fosfat farligt för njursjuka

Startat av Andreas, 2009-02-11 09:07

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Ibland är det kanske lätt att tröttna på tillsatsdebatten och tänka att lite tillsatser skadar väl ingen. Men så dyker det upp någonting tänkvärt: En ny amerikansk studie på 279 njursjuka patienter, varav 145 fick veta hur man undviker livsmedel med tillsatser som innehåller fosfater och 134 inte, visar att fosfatnivån i blodet hos den utbildade gruppen sjönk efter bara tre månader.

Vad gör det för skillnad? Jo hos den som är njursjuk kan njurarna inte rena blodet från fosfat, det samlas då i hjärta och kärl vilket man tror är anledningen till att njursjuka löper mycket större risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar. Tyvärr är det knepigt att minska på fosfat eftersom det är kopplat till protein och protein är något vi behöver. Men fosfat ingår även i smakförstärkare och konserveringsmedel. Och det kan man ju minska på.

¤ http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/arkiv.asp?ProgramID=406&formatID=1&nyheter=1&Min=2002-11-08&PeriodStart=2009-02-10&Period=1&Artikel=2626231
¤ http://jama.ama-assn.org/cgi/content/short/301/6/629
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal