Smak för fett

Startat av kjpil, 2009-02-12 20:00

Föregående ämne - Nästa ämne

kjpil

Litteraturgenomgång kring fettsmak. Främst djurstudier, men det verkar finnas stor sannolikhet för att både smak och luktsinnet (smak och konsistens) stimuleras av fett. Smakligheten är då bara måttligt nedsatt efter fettintag (mössen är fortfarande sugna på fett efter att ha ätit fett efter längre tids exponering) - vilket skulle kunna leda till att högfettsdieter på sikt förespråkar större energiintag. Hos möss har man slagit ut genen som ger utryck för fettsmak (fettsmakreceptor CD36) - varpå de har haft spontant minskat fettintag.

CiteraFatty foods also provide metabolic fullness on the basis of the great efficiency of absorption, metabolism, and storage of lipids and the relative weakness of the postprandial satiating effects that lipids induce. Because their palatability is only weakly reduced by postoral feedback, high-fat diets promote greater daily intake.


CiteraIndeed, fat-rich foods are an important source of energy, contain essential fatty acids, and carry lipid-soluble vitamins (A, D, E, K) with many fundamental biological functions. Conversely, this system, likely inherited from evolution, would increase the prevalence of obesity during periods of food abundance. Further data concerning the molecular mechanisms involved in fat preference are needed to fully understand this complex behavior. It might provide new insights for limiting preference for fatty foods, useful  to develop new antiobesity strategies.


Molecular mechanisms of fat preference and overeating.Ann N Y Acad Sci. 2008 Oct;1141:163-75.

Intressant om det finns ytterligare smakreceptorer än de redan mer kända: sött, beskt, salt, surt och umami. Kanske vi exempelvis kan ha mediciner som blockerar sådana smakreceptorer i framtiden om dessa resultat även kan översättas till människor?

agnetasch

Citat från: kjpil skrivet 2009-02-12 20:00
Kanske vi exempelvis kan ha mediciner som blockerar sådana smakreceptorer i framtiden om dessa resultat även kan översättas till människor?
Då borde väl smaken för sött vara det  första man tog itu med, då får man ju med sig lite av fettsmaken också. Vi har ju svårt att fördra fettsmaken i mängder men med hjälp av socker går det ju bra. CHOKLAD ;D

kjpil

Det håller jag med dig om, min personliga tro är att sötsmaken kan vara stort problem och kanske rent av vanebildande - fast det är en väldigt ovetenskaplig "tro". Vetenskapen har inte lyckats antyda till sötberoende på samma sätt som med fett så vitt jag vet.

ivanl

Rent empiriskt så är smak för sött liksom smak för salt i hög grad en vanesak.
Det vet alla som slutat med socker i kaffet.
Första 1 - 2 veckorna smakar kaffet för j---gt, därefter undrar man hur man över huvud taget kunde få i sig en sötsliskig kopp med två sockerbitar.

Själv hade jag som tonåring en sockerrik kost med läsk, juice etc men drog ner på detta genom att undvika sötade livsmedel.
På den tiden tycket jag att osötade varianter smakade "papper".
Nu för tiden tycker jag att söta saker smakar riktigt sött.

kjpil

Hehe, jag tycker mig själv ha upplevt det, med både salt, fett (främst mättat fett av någon konstig anledning) och socker.. med 1-2 veckors "avgiftning" som du talar om.
Fast det kanske bara är i mina fantasier, ingen som vet  :) Kul om de kan reda ut saken ordentligt, det kanske inte alls har med smaklökar att göra om sådana "beroenden" över huvud taget existerar. Fast i fallet med fett pekar det ju delvis ditåt.

Hörde om nån undersökning kring personer som saltar extra på maten. Då tror jag det var "ett visst antal skak" som avgjorde hur mycket de saltade extra. De hade prövat med stora, mellan och helt igentäppta "saltkars-hål" om jag inte minns fel.

Kvasthilda

Rent logiskt och ovetenskapligt tycker jag att vi borde ha smak för fett och sött i kombination redan från födseln: Modersmjölk.

Det är BRA för en bebis att tycka om modersmjölk!
Det gör inget om det är enkelt.

kjpil

Intressant att du säger det Kvasthilda. Hade varit intressant att läsa mer sådan evolutionär vetenskap - då borde det väl vara bra för en vuxen vuxen med sån smak med

Gilius


agnetasch

gilius: Du har inte lust att skriva en liten recension när du läst klart boken? Vad är det som är bra?

kurt

Citat från: agnetasch skrivet 2009-02-21 10:32
gilius: Du har inte lust att skriva en liten recension när du läst klart boken? Vad är det som är bra?


Om man läser hennes blogg så kan man nog göra sig en ganska bra bild, hon verkar i alla fall vara en kompetent kock.

http://jennifermclagan.blogspot.com/

agnetasch

Det var en rolig blogg; kors vad hon tillverkar fett. Missa inte hennes lard-tillverkning i veckan!

agnetasch

Finns det några smaklökar för fett så har min man det. Han tittar avundsjukt på min Bregottbytta medan han själv använder Lätta för att det går att bre på mackorna kylskåpskallt.
Nu lovade jag honom att göra bredbart smör. Med hjälp av ½ kg smör, 5 dl rapsolja o 5 dl vatten ska det tydligen gå. Det slog mig då att det måste ju bli magrare än smöret. Räknar jag rätt?
½ kg smör 80%
½ l olja 100%
½ l vatten 0%
80 + 100 + 0 =180 Dela det med tre o du får 60% Kan detta stämma?

ivanl

Ja, det ser rätt ut.
Nyvispad grädde är också ganska gott på smörgåsen (särskilt till pålägg såsom lax eller kokt skinka, då med lite riven pepparrot i). Denna håller bara 40% fett och är dessutom mycket drygare än margarin pga sin fluffighet.

agnetasch

Det var väldigt enkelt att vispa ihop "lätt-smöret" Det blev också lite fluffigt, inte alls som Nivea som lätt-margariner brukar vara.

kjpil

elvisp eller stavmixer? vad ska man köra om man vill prova? Håller sig blandningen stabil över tid?

Finns det nåt sätt att ytterligare sänka fetthalten?

agnetasch

Jag använde elvisp. Allt ska vara rumstempererat. Jag vet inte hur stabil blandningen är eftersom jag gjorde den igår, men den jag snodde receptet från verkade att göra det ständigt o jämt. Fryser det tydligen också.
Jag tror man kan klämma i lite mer vatten. Jag ska proväta det lite bara så får vi se vad som händer vid nästa blandningstillfälle ;)

Mickan

Uppdatera oss undan för undan hur det hela går. Jag är inne på ditt spår!
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

Mannen är mycket nöjd med sitt "lätt-smör" det hänger ihop fortfarande.
Jag har provat att steka med det o det gick utmärkt; ena dagen brynte jag kålrabbi o andra dagen stekte jag köttfärs.
Det förvånar mig lite. För tittar man på Bregott Mellan så är det också 60% fett i det o det består av samma saker; grädde, rapsolja o vatten. Men det går inte att steka i. Konstigt.
Jag tänkte fortsätta experimentera o göra lätt-Bregott. Jag är inte så förtjust i smaken på smör, Bregott är mycket godare så nu tänkte jag blanda Bregott, rapsolja o vatten. Lika delar blir 58% fett. Undrar om det går att steka i?

kjpil

Agneta: du hade väl vatten och inte grädde i?

Vad är det egentligen som gör att det inte går att steka? Man borde väl bara kunna ha i mer "lättfett" och koka bort vattnet? Fast om det är massa protein i kanske det koagulerar?

agnetasch

Trassla nu inte till det!
När jag gjorde "lättsmör" använde jag smör, rapsolja o vatten i lika delar. För er ungdomar som är uppfödda på lättmargarin kan jag berätta att smör är gjort av grädde (vispar man grädde tillräckligt hårt blir det smör, detta fick man göra i småskolan innan smör fick giftstämpel ;D)
Både på smörs o Bregotts innehållsdeklaration står grädde som största ingrediens, därför valde jag att skriva som jag gjorde. Bregott Mellan består av grädde (=smör) rapsolja o vatten

Lättsmöret (kolla, inga apostrofer, namnet är etablerat) ser skumt ut i stekpannan först; vattnet ser ut som ett väldigt vitt skum. Men det försvinner o sen är det som vanligt fett. De gånger jag försökt steka i lättmargarin (såklart man testat) har det bränt fast i bottnen som ett slaskigt tuggummi. Jag tycker också att vattnet bara borde gå att koka bort.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal