Hur närande är olika grötsorter?

Startat av Andreas, 2009-02-16 10:56

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Jag tänkte på det härom dagen när jag kokade mannagrynsgröt, det är väldigt lite gryn man använder i förhållande till vätskemängden - 0,3 dl gryn på 2,25 dl mjölk dvs 1:7,5. Medan man till havregrynsgröt har ett förhållande på 1:2 dvs mycket mer substans. Är då mannagrynsgröten betydligt näringsfattigare? Och hur står sig olika grötsorter mot varandra?

På mina manna- och grahamsgrynspaket finns näringsvärde angivet för "1 port gröt + 2 dl lättmjölk". (Varför man nu skulle vilja ha lättmjölk till sin gröt.)

En portion grahamsgrynsgröt + 2 dl lättmjölk
¤ Energivärde 1000 kJ
¤ Protein 15 g
¤ Kolhydrat 40 g (varav sockerarter 17)
¤ Fett 2g (varav mättat 1,5)
¤ Kostfibrer 2 g

En portion mannagrynsgröt + 2 dl lättmjölk
¤ Energivärde 950 kJ
¤ Protein 12 g
¤ Kolhydrat 69 g (varav sockerarter 0,4)
¤ Fett 1,5g (varav mättat 0,5)
¤ Kostfibrer 3 g

Men på risgrynspaketet och havregrynspaketet finns inga såna uppgifter, nån som har paket hemma där det står? Eller som kan räkna fram? Och hur står sig fiberhavregrynen i jämförelse?
Den som inte frågar får inga svar.

kjpil

en protion havregrynsgröt +2 dl lättmjölk (fiberhavregryn ger väl mest mer fiber lite mindre kh & energi.. -om man får i sig för lite fiber)
935kJ, 224kcal
12,3g protein
3,8g fett (mättat 1,2g = mjölken)
34,6g KH
3,9g kostfiber (bra med B-glukan)

1 port risgrynsgröt +2dl lättmjölk
1436kJ, 343kcal
16g protein
9,4g fett (5,5g mättat)
48,1g kh (19g sockerarter)
0,3g fiber

kjpil

2009-02-16 11:30 #2 Last Edit: 2009-02-16 11:39 by kjpil
Jag vågar påstå att havregrynsgröt vinner i näringsvärde, 2 på grahamsgryn, 3 på mannagryn och sist för risgryn.. (en chansning)
Det vill säga om man är ute efter mycket mikronäringsämnen per kcal

kurt

Det finska  Institutet för hälsa och välfärd, Enheten för nutrition har en mycket bra databas, om någon orkar söka och välja ut rätt alternativ t ex:

# Havrefruktgröt
# Havregröt med havrekli
# Havregröt med äpple och kanel
# Havregröt på fettfrimjölk
# Havregröt på mjölk
# Havregröt på vatten

    * Havremannagrynsgröt på mjölk
    * Havremannagrynsgvälling på mjölk
    * Manna-aprikosgröt vispad
    * Mannabärgröt vispad, lingon
    * Mannabärgröt vispad, sockerfri, lingon
    * Mannachokladgröt
    * Mannagryn
    * Mannagryn mörka
    * Mannagrynsgröt mörk på mjölk
    * Mannagrynsgröt mörk på vatten
    * Mannagrynsgröt på mjölk
    * Mannagrynsvälling mörk på mjölk
    * Mannagrynsvälling på mjölk
    * Mannapudding





http://www.fineli.fi/foodsearch.php?name=havre&stype=s&lang=sv

agnetasch

Havremannagrynsgröt låter....ovanligt. Har du vågat prova den gröten kurt?

kurt

Citat från: agnetasch skrivet 2009-02-20 09:01
Havremannagrynsgröt låter....ovanligt. Har du vågat prova den gröten kurt?


Nej, men när det gäller mannagrynen, ligger Finland uppenbarligen före. Både havremannagryn och mörka mannagryn (kärna + skal + grodd) är ju nyttigare och smakrikare än de vanliga mannagrynen.

http://www.myllynparas.fi/portal/svenska/konsumenter/sortiment/mannagryn/kauramannasuurimo__havremannagryn_/

Kvasthilda

Andreas: Lite brydd blir jag över att mannagrynsgröten innehåller mindre kostfiber än grahamsgrynsgröten. Grahamsgryn borde väl innehålla mer fibrer?
Det gör inget om det är enkelt.

Anneli Hallgren

 Föreslår råg-havregryns gröt med lax.Koka gröten på flingor och låt den koka-svälla länge.Då den ännu är het,släng i fryst laxbit.låt fisken tina i gröten ca 10 minuter-kokaupp och ät med ostmacka.Fisken får inte koka länge med gröten utan bör bara tina i den färdigkokta gröten och sen få ett uppkok. Denna gröt är skonsam för dem med magproblem och ger maximal näring.

Andreas

Hmm blir laxen verkligen bra om den tinas så brutalt?
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Citat från: Kvasthilda skrivet 2009-02-20 16:10
Andreas: Lite brydd blir jag över att mannagrynsgröten innehåller mindre kostfiber än grahamsgrynsgröten. Grahamsgryn borde väl innehålla mer fibrer?


Det har du verkligen rätt i, minns tyvärr inte vad det var för paket jag tittade på, kanske stod det fell eller så läste jag fel. Hos Axa på nätet står om fiberinnehåll:

Grahamsgryn
¤ per 100 g: 11 g
¤ per portion 35 g: 3,9 g

Mannagryn
¤ per 100 g: 3 g
¤ per portion 20 g: 0,6 g

http://www.axa.se/Vara-produkter/Gryn/Grahamsgryn-400-g/
http://www.axa.se/Vara-produkter/Gryn/Mannagryn-500-g/
Den som inte frågar får inga svar.

Cathy

Citat från: Andreas skrivet 2009-02-16 10:56
En portion mannagrynsgröt + 2 dl lättmjölk
¤ Energivärde 950 kJ
¤ Protein 12 g
¤ Kolhydrat 69 g (varav sockerarter 0,4)
¤ Fett 1,5g (varav mättat 0,5)
¤ Kostfibrer 3 g

Det här är jag skeptisk till. 4,25 dl mjölk (2,25 dl i gröten, 2 dl till gröten) innehåller ca 22 g mjölksocker, som borde finnas med under 'varav sockerarter'. Och de 22 grammen + 2 msk mannagryn borde inte kunna ge 69 g kolhydrater. Jag tror det här är siffrorna för 100 g mannagryn. *hämtar påsen i skafferiet*  Jo, det verkar stämma.

Mitt paket hade inga siffror för färdig gröt, men här är SLV:s siffror för 2 dl lättmjölk (första siffran) och en portion, 200g enligt SLV, mannagrynsgröt kokt på standardmjölk(andra siffran):

Energi   (kJ)  326   747
Energi (kcal)   78   178
Protein     g    7,0   8,3
Fett        g    1,0   5,9
Kolhydrater g   10,0  22,6


Någon annan får gärna räkna ihop siffrorna, vid en bättre tid på dygnet.

juliang

Men hur mycket mineraler finns det i de olika grötarna?

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal