Matallergi kan botas med långsam upptrappning?

Startat av Andreas, 2009-02-22 19:05

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Forskare vid Addenbrooke's Hospital i Cambridge har i en pilotstudie fått barn med jordnötsallergi att klara 10 nötter om dan, detta genom att låta dem äta ytterst små mängder jordnötter varje dag (5 mg) och gradvis trappa upp dosen. (Ett av barnen var innan studien t o m så allergiskt att det fick anafylaxi, allergichock, som krävde adrenalinbehandling när forskarna testade allergin.)

http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2009/02/20/behandling-fick-allergiker/index.xml

Jag tycker mig ha hört liknande om djurallergier, fast då inte forskarledda studier utan folk som utsatt sig själva för det de är allergiska för varav allergin har gått över.
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Men ärligt talat - vem vågar utmana ödet och släppa sitt barn till någon/något som ger anafylaxi med stor risk för dödlighet? Hua.


Mickan

Visst borde det kunna fungera då man gör liknande med t ex pollen? Man kanske ska fråga sig för vilka det är aktuellt då man kan undvika jordnötter hyfsat enkelt. Mina bästa vänner har kraftig allergi. En av dem har blivit av med pollenallergi efter hyposensibilisering och det upplever hon som en stor lättnad. Pollen är ju mycket svårare att undvika, speciellt om man arbetar utomhus.
Video meliora proboque deteriora sequor

annamaria

Ja den formen av allergi har ju ganska länge behandlats på detta sätt och den ger ingen anafylaxi. Just jordnötter, skaldjur och fisk kan ju ofta ge anafylaktisk chock och det känns betydligt mer otäckt att behandla med hyposesibilisering.

Andreas

AnnaMaria: Dödlig risk vill förstås ingen utsätta någon för, men finns där verkligen en reell dödsrisk när det hela sker under läkarövervakning? I vilket fall som helst är förstås allergichock en rejält obehaglig upplevelse men sker det under en sån här behandling slipper man sen den risken och oron för resten av livet, det måste vara en ordentlig lättnad men som förstås ska vägas mot risken, hur stor den nu är, kanske inte alldelels enkelt att säga bu eller bä.

Mickan: Är det verkligen så enkelt att undvika jordnötter? Tycker det står spår av jordnötter ganska ofta och barn är inte alltid så enkla att hålla koll på.

Och sen finns det ju precis som AnnaMaria är inne på andra födoämnesallergier, jag skrev "matallergi" som ämne på tråden just för att det här väl borde gå att tillämpa på alla typer av mat man inte tål.

Undrar förresten varför studien gjordes just på barn, är deras allergi kanske lättare att behandla?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Det är väl ingen vuxen som vågar utsätta sig för det..... ::)

Just jordnötter är det många som är fruktansvärt känsliga för. Det kan räcka att någon äter det i tex samma buss - o halsen svullnar på det lilla barnet. Just jordnötter ger ofta anaf. chock.

Just anafylaktisk chock är det faktiskt personer som dör av - trots att de hamnar under sjukhusvård. Men när USA har testat tillräckligt många gånger så gör Sverige säkert det också!  ;)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal