Kocklandslaget på nya äventyr. (Med Becel och Unilever.)

Startat av agnetasch, 2009-02-23 12:10

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

Unilever, som för produkterna Lätta, Becel o Milda, skulle haft ett seminarium för journalister förra veckan. Seminariet ställdes in p.g.a tonläget blivit "alltmer uppskruvat och hotfullt". Och, fortsätter Unilever, detta "skymmer" den "viktiga sakfrågan"
(Ja det måste ju kännas hotfullt att inte längre ha monopol på matfettet här i landet ;))

På det (inställda) seminariet skulle Kocklandslaget ha medverkat med lite tips o piffigheter. Unilever är nämligen en av deras huvudsponsorer, deras logga står på Kocklandslagets hemsida med direkt adress till deras margariner.

Va? Jag trodde kockar stekte i smör. Eller olja o smör. Inte i Milda eller flytande Becel. Tänk vad lite man vet :o


Andreas

Hittade artiklar här:
¤ http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2009/02/17/fettseminarium-stalls-in-e/index.xml
¤ http://www.resume.se/nyheter/2009/02/16/unilever-staller-in-fettde/index.xml

"Resume.se har förgäves sökt Unilevers pressansvarig för att få ett förtydligande om innebörden i den hotfulla stämningen." - ja det hade varit intressant att få veta vem som varit hotfull och hur.

(Unilever har det motigt just nu, konsumentföreningen Medvetna matval på Gotland har precis fått rätt i Marknadsetiska rådet efter en anmälan om vilseledande reklam för formuleringarna "Rätt fett = Margarin" och "Margarin är väldigt nyttigt". http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=4856374)

Fast angående kopplingen till kocklandslaget så är ju inte Unilever synonymt med bara Milda, Becel och Lätta, tror du inte att margarinprodukterna bara är ett litet sidospår och att det egentligen mest handlar om att kocklandslaget ska använda Maizena redning, Bertolli olivolja och Slotts senap i sina recept och kanske ta fram en ny smak på Crème Bonjour-ost?

Rätt intressant att läsa om kocklandslagets upplägg med sponsorer, så här forumulerar nya huvudsponsorn Martin Olsson det "...ingen vanlig sponsring utan ett strategiskt samarbete mellan oss och Kocklandslaget... Målet med samarbetet är att våra respektive varumärken ska utvecklas positivt. ... Landslaget och Martin Olsson kommer göra mycket tillsammans..."
http://vinordic.stofair.se/common/edrum/StofairNyhetMall.asp?version=446821&lang=SE&page=1
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria


Mimmi

......och jag har tackat nej till produktprover och pressvisning.

Andreas

Pressvisning av matfett? Skickar alltså Unilever ut inbjudningar till er i egenskap av bloggare? Vad hoppas de på då, att ni glatt ska börja laga mat med fettsnåla produkter och skriva om det i era bloggar?
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

jag var inbjuden till seminariet som tyvärr blev inställt.

Unilever arbetar med ett GÄNG pr-byråer, och några av dem skickar definitivt info och prover till bloggare. Precis som de gör till tidningar.
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Jo att det skickas ut både det ena och det andra har jag förstått och nuförtiden heter det ju inte "pressmaterial" utan "material för press och bloggare". Men just lättprodukter... går det hem bland matbloggare i allmänhet? Jag kan ha fel, men hade jag suttit på reklambyrå med ansvar för fettutskick hade jag nog hellre försökt rikta in mig på såna som verkligen skriver om att laga fettsnålt. Eller räknar de kallt med att all publicitet, oavsett vad som skrivs, är bra?
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Jag tror nog att det går hem lika bra hos bloggare som allt annat - dvs allt är individuellt. Becel, som väl det mesta av debatten handlar om, är ju inte direkt en lättprodukt heller, utan marknadsförs som en hälsoprodukt - inget med vikt att göra, utan med att undvika hjärt- och kärlsjukdomar. På den enda pressträff jag faktiskt varit på med dem var det många kvinno- och livsstilstidningar. (Den var för all del specialriktad mot kvinnors hjärthälsa, träffen alltså.)
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Jo du har förstås helt rätt i att det är individuellt, men om man ändå tillåter sig att generelisera lite tänker jag mig att just matbloggaren är lite mer för matglädje och har lite mer koll på råvarorna än andra och då tänker man kanske inte i första hand på lättprodukter. Men visst, du har också rätt i att just Becel mer marknadsförs som hjärthälsoprodukt än lättprodukt och då är det förstås helt andra mekanismer som styr vad man väljer.

Är det kanske hjärthälsan som är Kocklandslagets vinkling när de turnerar med Unilever?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2009-02-23 13:13
Fast angående kopplingen till kocklandslaget så är ju inte Unilever synonymt med bara Milda, Becel och Lätta
Det tyckte väl inte jag heller först men trycker man på Unilevers logga på Kocklandslagets hemsida kommer du direkt till deras margariner. Det var det jag reagerade emot.
När Hjärt-lungfonden försvinner ut till höger efter att inte vilja stötta Becel kliver Kocklandslaget in på scenen istället. Dom är som dom tre aporna: ser inte, hör inte.....
Jag såg att det pågår en bojkott mot Becel o Unilever på nätet, just nu är det 55 bloggar som ställt sig bakom. Rätt eller fel? Jag kan tycka att det är lite överkurs att bojkotta hela Unilevers sortiment.
http://www.kostdoktorn.se/bojkotten-sprids

Andreas

Direkt till margarinerna alltså... provar ja... http://www.margarin.se och det skrev du ju faktiskt i princip även i första inlägget ser jag nu, ursäkta, ja det ser onekligen märkligt ut. Milda kan jag förstå men jag begriper inte vad i allsin dar kocklandslaget kan använda Becel och Lätta till, smörgåsar är väl inte riktigt deras område hmm fast man skulle kanske kunna göra nåt slags kryddsmör?

Apropå att bojkotta Unilever så... nja mer rimligt hade väl varit att bojkotta just de produkter man inte gillar, men visst, hela Unilever blir ju betydligt mer att bojkotta vilket nog ger mer uppmärksamhet. Fast tittar man på vilka bloggare som faktiskt är med på bojkotten så ser det mest ut som LCHFare så det finns säkert dom som tänker att detta bara är en aktion av rabiata lättproduktshatare. ;) Och än så länge har väl knappast tv och tidningar gett unileverbojkotten nån uppmärksamhet?
Den som inte frågar får inga svar.

Sweber

Jag har tydligen missat detta, varför ska Becel bojkottas? Kommer det från Israel?
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

agnetasch

Citat från: Sweber skrivet 2009-02-24 12:57
Jag har tydligen missat detta, varför ska Becel bojkottas? Kommer det från Israel?
Stolle ;D Eller menar du verkligen allvar med frågan?

Sweber

Jag menar allvar med frågan, men det där med Israel var inte så seriöst. Så, varför ska Becel bojkottas?
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

agnetasch

Det är Kostdoktorn.se som dragit igång bojkotten. Han frågar: "Får företag ta till vilka knep som helst för att sälja mer av sina produkter?"
Läs på hans blogg vad som gör att han vill bojkotta Becel/Unilever:
http://www.kostdoktorn.se/bojkotta-becel-unilever
Det stormar runt Becel/Unilever; Sveriges Konsumenter i Samverkan är kritiska till deras marknadsföring o anser att den är vilseledande.
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/hardatfett/kommenterabecel.htm
Överhuvudtaget verkar ord som osakligt o vilseledande poppa upp runt företaget Unilever. Det är ju inte så lyckat när man går ut o lovar bättre hjärthälsa till alla. Vi får se hur det går.

Andreas

"Kostdoktorn" har en del poänger, men när jag tänker på att han kallar sig just "kostdoktorn" känner jag instinktivt precis som när jag hörde talas om "doktor Dahlqvist" första gången, för om man pratar om att luras så, är inte bloggnamnet "kostdoktorn" vilseledande bruk av ordet doktor? Vad jag kan se är Eenfeldt ST-läkare i allmänmedicin och inget annat.

Det finns många som har väldigt stor respekt för den som kallar sig doktor och att då använda titeln i ett sammanhang som inte har något med yrket att göra är mycket tveksamt enligt mig. Än mer tveksamt blir det när man sätter samman ordet doktor med ett ord som kan misstolkas för en profession men som egentligen bara representerar en hobby.

Eller har jag missuppfattat något eller är jag för petig?
Den som inte frågar får inga svar.

Sweber

För en gångs skull håller jag med dej fullt ut Andreas  ;) , att anklaga andra för falsk marknadsföring och bluff när man själv låtsas vara någon annan än den man är inverkar inte positivt på förtroendet.

Så när det gäller Unilever så gäller upprördheten att dom lovar mer än dom kan hålla, att dom försöker skrämma folk till att köpa deras Becel? Oseriöst. Jag äter Becel gold, men det är inte för att jag tror att det är nyttigare än något annat utan för att jag gillar det.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Andreas

Håll inte med för mycket bara, det blir så tråkiga diskussioner då. ;)

Becel gold, den känner jag inte till? Aha det är alltså en 70% becel som det går att steka och baka med. Det är ju faktiskt en produkt kocklandslaget skulle kunna använda i sin matlagning. http://www.becel.se/Consumer/Article.aspx?Path=Consumer/HealthyHeartLiving/OurProducts/BecelGold Med 70% fett låter det som om produkten skulle kunna vara ganska ren men tyvärr ser jag ingen innehållsförteckning.

Angående att luras, sen är det väl i bägge fall en fråga om uppsåt. Är Unilevers marknadsföring aningslös eller har de en medveten strategi att lura folk? Är Eenfeldt bara vitsig och aningslös när han kallar sig Kostdoktorn eller kallar han sig så för att medvetet lura folk att han verkligen är en kostdoktor? Hur tänkte han egentligen när han döpte sig själv, jag skickar ett mail åt honom så kanske vi får svar.
Den som inte frågar får inga svar.

Sweber

Om man känner sig lurad så spelar uppsåtet mindre roll tycker jag.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2009-02-24 19:07
Vad jag kan se är Eenfeldt ST-läkare i allmänmedicin och inget annat
Det är väl vad alla andra som läser hans blogg också ser. Det står klart o tydligt överst på bloggens startsida. Ids man inte läsa det, ids man väl inte läsa resten av bloggen heller o ingen skada är skedd ;) Det hade varit värre om han kallat sig professor i näringslära, det hade varit mer av Unilevers kaliber.
Menar ni att han gör pengar på sin "falska" boggtitel? Mig veterligt har han inte några alster till salu o inte mycket reklam på sin blogg. Det ska bli intressant att få förklaringen till hans illvilliga uppsåt med bloggnamnet ;D

Ibland slår man ihjäl budbäraren när budskapet är dåligt ::)

Citat från: Sweber skrivet 2009-02-24 22:11
Jag äter Becel gold, men det är inte för att jag tror att det är nyttigare än något annat utan för att jag gillar det
Så om det plötsligt visar sig att Becel Gold är onyttigt så fortsätter du att äta det i alla fall? Bara för att det är så gott (Så som alla envisa smörätare har gjort i alla år)
Becel Gold extra smak 70% heter ditt favoritmargarin: "för dig som inte vill göra avkall på smaken" Öh....vilken smak? Margarinsmaken? ;D
Hyggligt av dom att skriva att det är utmärkt till små barn också. Dom gör inte som med Becel pro-aktiv där dom försöker utesluta eller gömma undan varningstexten som berättar att produkten kan vara skadlig för barn :-\

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal