Steka i kastrull?

Startat av Krista, 2009-02-24 09:24

Föregående ämne - Nästa ämne

Krista

Tänkte göra köttgryta i veckan och kollar upp recept... "bryn köttet i stekpanna och flytta sedan över köttet till en stor kastrull..." och sedan i med resten av ingredienserna.

Men varför kan man inte bryna köttet i kastrullen..? Om man ändå gör en köttgryta av köttet (högrev) så spelar det väl ingen roll att få till en tjusig stekyta?

Anne

Faktum är att jag precis testade att inte bryna köttet alls när jag gjorde boeuf bourgignon, och det gick alldeles strålande bra.
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Det fungerar ju fint att bryna i kastrullen också men fördelen med en stekpanna är att den oftast har större botten så att det går fortare att bryna. Dessutom går det sällan att bryna allt kött på en gång eftersom då man har i för mycket kött så kyler man ner pannan så att köttsaften som fälls ut vid uppvärmning inte hinner dunsta och det blir kokt istället för stekt. Och kan man inte ha i allt kött i stekpannan på en gång så måste man lägga över det färdiga köttet i något och då kan man lika gärna lägga det i en kastrull. Så man sparar liksom ingen disk. Såvida man inte struntar i att bryna förstås.

Anne: Så du håller inte med Gordon Ramsay när han ständigt manar "no colour, no flavour"? ;)
Den som inte frågar får inga svar.

Mickan

Vågade efter rekommendation från Jamie Oliver för några år sedan göra köttgryta utan att bryna köttet och har fortsatt med det. Speciellt när jag gör långkok på nöt. Karamelliseringssmaker uteblir men jag tycker att många av de klassiska grytorna är fulla av smak i alla fall. Ibland är det skönt att slippa ett moment och då blir långkoket verkligen ett snabbt sätt att laga mat  ;)
Video meliora proboque deteriora sequor

Mickan

Citat från: Mickan skrivet 2009-02-24 10:30
Vågade efter rekommendation från Jamie Oliver för några år sedan göra köttgryta utan att bryna köttet och har fortsatt med det. Speciellt när jag gör långkok på nöt. Karamelliseringssmaker uteblir men jag tycker att många av de klassiska grytorna är fulla av smak i alla fall. Ibland är det skönt att slippa ett moment och då blir långkoket verkligen ett snabbt sätt att laga mat  ;)


Menar inte karamellisering av kött utan medföljande grönsaker. Svårt att karamellisera kött! Vår käre Maillard är framme igen.
Video meliora proboque deteriora sequor

Krista

Tack för alla bra svar! Då känns det inte helt superviktigt att få stekyta på grytkött eftersom det verkar bli bra ändå. Men så kom jag på att jag har en schyst traktörpanna (stor stekyta och höga kanter), den funkar nog bra att göra grytan i.

Mickan

Traktörpanna med högre kant och lock är bra till grytor, framför allt de med lite kortare koktid.
Video meliora proboque deteriora sequor

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal