Tester av knivar

Startat av Andreas, 2007-06-14 09:21

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

I denna tråd postar vi länkar till jämförande tester av alla typer av knivar. Kommentera gärna testerna men glid inte över till knivar som inte ingår i något test såvida du inte kan presentera ett oberoende test där den ingår.

Här är några jag samlat ihop från andra trådar:

Erik Lallerstedt testar knivar från 69:- till 2420:-
http://www.aftonbladet.se/vss/matovin/story/0,2789,236105,00.html
[Okänd testmetod]

DN har låtit SP testa knivar (tre av varje) från 199:- till 1585:-
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=304&a=496731
[Ej slipade, skärpa: knivarna belastades med vikter skar sig genom en stapel av pappe, slitage: skära i ett papper med cirka 30 procent fyllmedel av krita]

Smartson testar knivar från 400:- till 1500:-
http://smartson.se/test/hushall/knivar.htm
[Tomater, paprikor, morötter, lök, mandel]

Cooks illustrated testar japanska kockknivar från $27 till $140
http://www.cooksillustrated.com/images/document/testing/JA04_SantokuKnives.pdf
[Lök, vitlök, morötter, kycklingbröst]

New York magazine testar 10 Santoku-knivar från $19.98 till $169
http://nymag.com/restaurants/features/16980/
[He tested ten straight from the box (no additional sharpening allowed) - lök, kycklingbröst, persilja, bakplåtspapper]

Choice testar 18 kockknivar från AUD $11,95 till $225
http://www.choice.com.au/viewArticle.aspx?id=104322&catId=100447&tid=100008&p=5
[We assessed the knives' sharpness initially (as bought) - persilja, tomater, morötter, gurka, stek]

Cooking for enginners testar 11 knivar från $29 till $261
http://www.cookingforengineers.com/article/129/Chefs-Knives-Rated
[All of the knives were tested out-of-the-box - morötter, potatis, tomater, salladslök]

Känner du till fler tester? Utländska tester? Posta gärna!
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Ytterligare test: Råd & Rön nr 10, december 2002 med Jonas Borssén
http://www.radron.se/templates/test____2713.asp
(Som vanligt kortfattad nätversion, fullständig finns i tidningen.)
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Denna var postad på ett annat forum, där den fick kommentarer om att den var tillrättalagd för att passa politiskt:

http://nymag.com/restaurants/features/16980/

Andreas

På vilket sätt tillrättalagd? Något mer "fel" än "He tested straight from the box" jag skrev ovan menar du?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Att den hade anpassats för att inte stöta sig med leverantörer...

Andreas

Ajdå. Ja en sådan test blir ju inte mycket värd.

Tycker annars att det borde gå att hitta mycket fler tester gjorda av opartiskt konsumentupplysande organisationer och institut liknande Råd & rön och SP fast från andra länder, ja Australiensiska Choice jag länkar till ovan är väl också en sån, men det måste ju som sagt finnas många fler...
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Hmmm, inte förren nu inser jag att den fanns länkad till tidigare.... My bad!


Andreas

Nja så bad var det ju inte, du tillförde ju bra info! Håll som sagt gärna ögonen öppna efter fler tester.
Den som inte frågar får inga svar.

Fredrik Goldhahn

2007-07-11 09:08 #8 Last Edit: 2007-07-11 12:30 by Andreas
Tyvärr så fokuserar det svenska testet i DN på rena felaktigheter som "Att dyra, rostfria knivar rostar, om de inte sköts minutiöst, kan också bli en obehaglig överraskning." Det finns inga rostfria knivar...

Tycker nog att Smartson's test som utgår från hur knivarna är att arbeta med är det som verkar bäst för konsument.

[Andreas klippte bort de google-sökord skribenten tipsade om eftersom de leder till skribentens egna butik.]
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Andreas

2007-07-11 12:11 #9 Last Edit: 2007-07-11 12:29 by Andreas
Välkommen till forumet Fredrik!

Nu är jag inte med, vad menar du är det felaktiga i att nämna att vissa knivar rostar väldigt mycket lättare än andra?
Den som inte frågar får inga svar.

Fredrik Goldhahn

Att knivar kan få missfärgningar av ex syror, att brunrost uppstår när stålet är blött under en längre tid och helst ligger mot en annan metallyta osv är inte det minsta konstigt. Vissa av dessa tester känns ungefär lika meningslösa som att ta reda på om en bil går sönder om man kör in den i en bergsvägg.

Jag skulle vilja se ett test som fokuserar på de bra egenskaperna, användarvänligheten. Naturligtvis bör man skriva om brister och fel, men de bör vara konstruktivt beskrivna, DN's artikel tex har grova fel när det gäller ren fakta.
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Urban

Jag håller med dig Fredrik. Jag tycker att många av dessa tester är fullständigt bortkastade!.
Om du fick chansen att göra ett knivtest på låt oss säga 7 olika kockknivar.. Hur hade du velat göra testet om du fick bestämma?.

Fredrik Goldhahn

2007-08-22 12:54 #12 Last Edit: 2007-08-22 13:01 by Fredrik Goldhahn
Ge dem till ett antal kockar; allt från novis till proffs, och låta dem arbeta med knivarna ett par veckor. Ge kockarna uppgifter; hacka 3 kg lök, parera kött, filea fisk mm anpassat efter typ av kniv och utöver det vanliga arbetet de utför med sina knivar. Dokumentera uppgifterna och intrycken; de rent fysiska aspekter som balans, känsla att arbeta med/utformning, upplevd skärpa mm. De är nog viktigast men också de tekniska; Är det ett mjukt/hårt stål? Egenskaper? Sist spelar naturligtvis priset en viss roll; är det en prisvärd kniv för pengarna? Man skulle också ge varje kniv en "profil" typ: "En bra kniv för dig som är nybörjare därför att..". Jag tycker man måste kunna motivera i minst tre steg varför tex den här kniven är bra/dålig för novis/matintresserade/proffset (tre profiler som känns relevanta...man kan också vara proffs även om man inte är yrkesmänniska. Och "novis" även om man ska vara proffs, hehe. In the Eye of the Beholder....) På så sätt kunde man få fram "Bästa kniven att hacka lök med", "Mest prisvärd", "Bästa filékniv" mm mm kanske även indelat i "Så tyckte noviserna, så tyckte proffsen". Och resultatet borde vara rätt tillförlitligt om man blandar alla typer av kockar och har ett brett utbud varumärken på knivar.
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Rob

Fredrik,
Du har ett bra uppslag! Det hade varit mycket intressant att följa ett sådant test. Att bara ge Lallerstedt ett antal knivar som han bedämer efter hur väl han känner igen dem känns sådär...

Fredrik Goldhahn

Ja...för när höll Mäster Erik i en kniv "på riktigt" senast!??? =) =) =)

Skämt åsido...det är så tidningar fungerar "vi måste ha någon som folk känner igen". Om man kunde göra ett test med 1000 kockar skulle de fortfarande inte ha "samma trovärdighet" i tidningarnas ögon som om en "stjärnkock" uttalar sig.
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Andreas

I senaste Råd & rön testas knivset, de har testat Duka Kobe, Fiskars Functional Form, Global, Ikea 365+, Ikea Skärpt, Obh Nordica Oden 8410 samt Porsche Chroma Type 301. http://www.radron.se/templates/test____7421.asp

Tyvärr kan man inte läsa testet på nätet men en TT-notis i Hallands nyheter http://www.hn.se/m_other.php?id=772012&avdelning_1=161&avdelning_2=247&; sammanfattar kanske det viktigaste "Glocal (tidningens eget stavfel) ... "Bäst i test", bland annat tack vare att knivarna hade bäst skärpa.  ... Ikeas knivar ansågs ... slöa och ha dålig balans. Som testets mest prisvärda alternativ utsågs Fiskars Functional Form för 357 kronor. Kniven fick toppbetyg för skärpan, men håller sig inte vass lika länge som de bästa knivarna..."
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Jag tror iinte att detta hamnar rätt men kanske du andreas kan flytta?

I alla fall till er som diggar knivar. Titt på länkar inte trodde jag att det var så omfattande............... det va det j :D

http://www.worldknives.com/info/knife-links-1.html
Matforum är bäst

Tjockakockan

Råd och rön tror jag det var som körde ett test för några år sen där alla mina favoriter fick skitbetyg

när man läste det finstilta framgick det att det var en SLAKTARE som testat användarvänligheten på knivarna - slakare som håller kniven i 90% mot underarmens undersida
klart att en vanlig kockkniv ger skärskador på handen under lillfingret!

så läs testerna ordentligt och skapa er en egen uppfattning om knivarna istället
testa olika när ni får chansen och känn vad som är rätt för er.

vilsjin


Andreas

Vad menar du att de gör för fel?
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal