Rök, doft och grannsämja

Startat av Hasse, 2009-03-01 19:58

Föregående ämne - Nästa ämne

Hasse

Är lite sugen på att skaffa en rök, men min trädgård är pytteliten och grannen bor kloss intill.

Hur mycket luktar det av en hemmarök som t.ex. en Bradley? Är det risk att grannsämjan hotas?

Kari

Min granne förut sisådär 75m bort blev sugen på böckling några gånger.. Men då blåste det "rätt" så att säga.
Skulle nog säga att all rök luktar eller doftar. Muta grannen det enda rätta ;)

roffekock

Hasse bjud in grannen på nyrökt bökling en hit jag lovar,säg till honom att han ska ta med sej en god öl eller en "stänkare".

Tänk om vad gäller rök. Vi har nyligen haft ett semenarium om rökning av kött och fisk. Där kom vi fram till att all form för sammanpressad rökspån borde bannlysas. Orsak att det finns bindmedel som kan påverka oss människor neg. plus att du inte får samma smak som med naturligt inte sammanpressat rökspån och dyligt.

Nu sticker jag ut hakan men det bryr jag inte om, den samlade expertisen ljuger inte och vill inget hällre än att folk ska äta rökt mat. :D

/rolf
Matforum är bäst

agnetasch

Antar att det är jag som ska försvara den förkastliga Bradley-röken ;)
roffekock, hur många var det på seminariet som hade Bradley-rökar som de tydligen var missnöjda med? Vad har de gått över till?

Bindemedlet i Bradley´s rökpuckar är 0,02% gelatin. Sen när blev gelatin hälsovådligt? Eller finns det andra sammanpressade rökspån som jag inte känner till?

Smaken är som baken; pressade eller opressade rökspån, torr eller blöt ved, alla har vi väl olika uppfattningar o tycken. Måste man vara expert för att tycka "rätt"

Angående Bradley-rökens rökutveckling kan jag bara säga att när vi hade de förra rökarna vistades man inte gärna ute på tomten när det röktes. Nu vet man inte om när mannen röker. Men nästa gång kan jag testa hur nära/långtifrån man känner någon lukt.

Säg till mannen att han ska gå tillbaka till de gamla rökarna o du får en rökpuck i huvudet ;D

roffekock

Egentligen så skulle jag inte komentera dej agneta för fömodligen så blir det bara "rökpuckskastning"mellan dej och mej och det är inte intressant var och en blir salig i sin tro.
Seminariet bestod av mycket kvalificerat folk från et tiotal länder som är proffs på småskalig rökning.
Gelantin är förhoppningsvis inte skadligt för människor,men eftersom Bradely rökpuckar är dyra så ser sej folk efter plagiat som inte är bra lika bra som deras egna,dessutom värmebehandlas spånet vid sammanpressning och mister en del av sin arom.
Vad gäller smaken som är delad så är det helt rätt,men hur mycket av vårat livsmedel har ändrats till "nya"smaker tex potatismospulver som barn diggar men inte riktigt mos du hajar vad jag menar!!!!! Samma sak antar jag att det är med dagens rökning som egentligen inte har något med rökning att göra utan är en industriprocess medelst kokning och rökolja,tex våra prinskorvar som idag är totalt pajade av denna process om du skulle smaka dessa korvar rökta med vanlig alspån skulle du naturlitvis regera och kanske rentav tycka att det var något fel på dem ;)
Rök i så liten mängd som blir när man röker kan väl liknas vid att man eldar med ved i sin vedpanna,vad säger dom om fisllukten då?
Sen ska det sägas att jag förkastar ingenting det får du själv göra :D din rök av vilket märke det vara må, är bra för dej OK men till saken, du får inte samma smak som med naturligt rökspån. BASTA.
Vad det gäller rökpuckar i min knopp så står den ut med det efter alla som den redan har fått därav min personlighet. ;D

/rolf

ps nästa månad körs det igång en weekendkurs i"Korv Shop" inkl. rökning och saltning det kanske skulle vara något för dig och puckkastaren. för övrigt så kan du hälsa från roffekock. Jag skulle vilja gå in på det hela med mer ord men känner att du väntar på svar. 8)
Matforum är bäst

Tomas J

Citat från: roffekock skrivet 2009-03-02 14:43
Seminariet bestod av mycket kvalificerat folk från et tiotal länder som är proffs på småskalig rökning.


Det lät intressant, var och för vem hölls det, finns det någon form av sammanfattning av seminariet?

Citat från: roffekock skrivet 2009-03-02 14:43
Gelantin är förhoppningsvis inte skadligt för människor,men eftersom Bradely rökpuckar är dyra så ser sej folk efter plagiat som inte är bra lika bra som deras egna,dessutom värmebehandlas spånet vid sammanpressning och mister en del av sin arom.

Jag har sålt ca 500 Bradley rökskåp och har aldrig hört talas om några plagiat på briketterna, vare sig med eller utan bindemedel. Det vore intressant att få ta del av vad du eller expertisen du blivit informerad av vet som inte jag vet. Inte minst kan det vara bra att känna till vilka alternativ jag bör informera mina kunder om att de ska undvika.

Citat från: roffekock skrivet 2009-03-02 14:43
ps nästa månad körs det igång en weekendkurs i"Korv Shop" inkl. rökning och saltning det kanske skulle vara något för dig och puckkastaren. för

Var och för vem är denna kurs, låter intressant!

roffekock

Thomas.

Detta semenarium var av helt privat karaktär. Det var en mer upplysning av att det förekommer sådana numera.

Eftersom du är säljare av dessa rökar är det klart att det inte ligger för dej att ha tentaklerna ute efter dessa produkter men det finns, och kommer att bli fler,detta är ju den mest lukrativa delen av affären.

Skåpen i sig är väl inte det som ger den stora inkomsten utan tillbehören är smöret.

Kursen är för allmänheten och försigår i Södra Småland strax innan Ljungby i mina trakter. Du får PM på Kursprogram. + Lite annat smått och gott. På denna kurs som är baserad på 3 dagar och (hålles av PB en av dom bästa danska korvmakare) där kommer även att göras goda tillfällen i den lilla branschen till "länkar" ;D Ni som är intresserade hör av er. Kursen beräknas starta om senast en månad.

Och till alla er som nu skaffat nämda rökar om ni köper orginalpuckar ska ni inte vara oroliga utan röka utav bara f..
Jag är inte avig mot något som har med rök att göra.

/rolf
Matforum är bäst

Tomas J

Citat från: roffekock skrivet 2009-03-02 16:28
ftersom du är säljare av dessa rökar är det klart att det inte ligger för dej att ha tentaklerna ute efter dessa produkter men det finns, och kommer att bli fler,detta är ju den mest lukrativa delen av affären.

Skåpen i sig är väl inte det som ger den stora inkomsten utan tillbehören är smöret.


Ha, ha om du bara visst hur "lukrativt" det är att framställa briketter i Canada, paketera skicka (skrymmande) till England för vidare distribution till återförsäljare och sen till kund. Tyvärr är det inte så lukrativt. Men för den driftige finns det så klart utrymme för att framställa briketter på respektive hemmamarknad, då börjar vi prata marginaler.... gör man sen briketterna medelst hålsåg direkt ur en kasserad spånplatta blir det ju en lysande affär. Frågan är alltså vad för sorts bindemedel de använder de som du hävdar redan idag framtställer briketter på egen  hand. Att göra briketter för eget bruk med tveksamma bindemedel är väl en sak men om det förekommer försäljning av dessa är inte bra, eller av livsmedlet som röks med dessa briketter. Men är de bara sjysst tillverkade är det ju bara bra med flera alternativ för kunderna, men jag hoppas att ex. du som verkar känna till lite om detta tar tillfället i akt att upplysa folk om vikten att det är "rent" träspån utan farliga tillsatser.

Hasse

Åter till saken.

På Elkas och Roffes första inlägg verkar det som om det inte blir någon rök för Hasse. Inom en radie av hundra meter har jag många grannar (radhus) och om jag ska bjuda alla dem på böckling och korv, blir det ju inget över till mig själv.   :'(

Agnetasch, jag är tacksam om du undersöker doftradien kring din Bradley lite närmare.

Tomas J

Citat från: Hasse skrivet 2009-03-02 19:22
Åter till saken.


För att citera Bradley Smoker själva:
Hur mycket rök alstrar det?
För mycket för att användas inomhus utan särskild ventilation. Men utomhus eller under ett skärmtak skingras röken snabbt. Det bildas inga våldsamma mängder rök. Du kommer inte att störa dina grannar!

Jag skulle säga att du kan störa den, eller de två närmaste grannarna om det handlar om radhus och de är placerade i rökriktningen, i ogynsamma fall och med griniga grannar dvs. Annars tror jag du bara lyckas störa den närmaste grannen om den just hängt ut tvätt eller vädrar och röken går rakt på deras fönster/dörr.

Med en huv och ett spirorör på 3-4 meter skulle man få upp röken och den lär spridas ordentligt innan den riskerar att nå grannarna.

Eller om det är möjligt, ställ röken på taket ;)

roffekock

Hasse det är bara att röka på. Att ha den på taket är ju mycket smart då slipper man ju alla problem som ni är drabbade av.
Detta är ett problem som drabbar människor som bor i kaninburar vi som bor på landet kan bara röka och glassa.
Vilken tur att man valt bort stan. :D

//rolf
Matforum är bäst

agnetasch

Citat från: Hasse skrivet 2009-03-02 19:22
Agnetasch, jag är tacksam om du undersöker doftradien kring din Bradley lite närmare.

Idag har vi rökt sedan klockan nio o jag har tassat runt Bradleyn i alla möjliga riktningar för att lära känna dess doftradie.
Rökutvecklingen är normal o vinden är förhållandevis svag. Med vinden i ryggen kan man stå ½ meter från Bradleyn utan att känna någon rökdoft. Åt andra hållet krävs det 7 meter för att ingenting ska kännas.
Vi bjöd in grannarna på kaffe o satt 2-3 meter från Bradleyn. Varken vi eller dom tyckte att lukten var besvärande.
Ska man röka i tättbebyggt område så kanske man ska kolla vindriktningen så att röken inte blåser på ilsknaste grannen ;) Vidare ska man nog tala om för grannarna att man ska röka så att dom inte springer runt i sitt hus o letar efter vad det är som brinner.

Hasse

Tusen tack för hjälpen, Agnetasch!

Vi får väl se hur det blir för mig, men nu vet jag lite närmare. Sju meter är verkligen inte mycket.

bryggens

Man kanske också ska kolla var grannen har sin eventuella torkvinda, tror inte att grannen uppskattar kalsonger med ´röksmak´ :D

agnetasch

Jag upptäckte en ny sak i helgen.
Vi rökte ju två dagar i sträck; med al-puckar ena dagen o med lönn-puckar andra dagen.Jag hävdar med bestämdhet att det luktade mindre av lönn än av al (det var al jag undersökte doftradien av) Även det vi rökte fick en mildare smak, det blev så gott att vi nu utnämnt lönn till vår bas-puck istället för al som vi alltid använt annars.
Man kan säga att lönn är grannvänligare, i alla fall i form av puckar :D

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal