Sjuklig övervikt knäcker självkänslan hos tonårstjejer

Startat av Andreas, 2009-03-06 14:48

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Paulina Nowicka på Region Skånes barnöverviktsenhet har undersökt självkänslan hos överviktiga barn och ungdomar i åldrarna 8 till 19 år.

"... De yngre överviktiga barnen hade bättre självkänsla än andra barn i samma ålder. ... Med stigande ålder sjunker självkänslan hos både överviktiga flickor och pojkar. ... Svaren från de överviktiga tonårsflickorna anser hon är alarmerande. Urusel självkänsla i kombination med hormonsvängningar och allmänt tonårstrots försvårar behandlingen av deras övervikt. -- Flickor mår väldigt mycket sämre än pojkar.

...Minst 45 000 barn och ungdomar i åldern 4--19 år är i behov av kvalificerad vård, något som svensk sjukvård inte är i närheten av att erbjuda."

http://www2.unt.se/pages/1,1826,MC=47-AV_ID=863793,00.html
Den som inte frågar får inga svar.

kjpil

Jag tycker att artikeln har blandat ihop två helt skilda saker på ett fult sätt. Självkänslan är inget överviktsproblem. Det är ett samhälls- och genusproblem (som känns jäkligt svenskt?), alla ska få se ut precis hur de vill. Enda anledningen att behandla övervikt är av hälsoskäl - vilket är ett viktigt skäl.

Andreas

Det du säger är tänkvärt. Men är det egentligen TT-artikeln dvs. Cecilia Klintö som blandar ihop eller är det Paulina Nowickas doktorsavhandling?
Den som inte frågar får inga svar.

Mickan

Citat från: kjpil skrivet 2009-03-06 18:00
Jag tycker att artikeln har blandat ihop två helt skilda saker på ett fult sätt. Självkänslan är inget överviktsproblem. Det är ett samhälls- och genusproblem (som känns jäkligt svenskt?), alla ska få se ut precis hur de vill. Enda anledningen att behandla övervikt är av hälsoskäl - vilket är ett viktigt skäl.


Du har så rätt! Hälsan framför allt. Jag tror också att det är lättare att hitta motivation om man kommer att må bättre än om man ska få någon annan att tycka att man är snygg. Har man andras åsikter som mall kommer man aldrig att lyckas. Någon annan är alltid smalare och snyggare! 
Video meliora proboque deteriora sequor

Kapten

Ni får ursäkta sånt här läskar jag att hacka på!! I artikeln påstår skribenten att gener har större ansvar än föräldrar eller som det står " Det är inte slarviga föräldrar som gör att barnen blir överviktiga". Vilket leder mig in må om första frågeställning hur kommer det sig att övervikt är nått som har ökat med åren? För om det vore genetiskt borde det inte finnas procentuellt lika många överviktiga på 70- och 80-talet som nu? Eller finns det någon korrelation mellan det vi stoppar i oss och hur vi mår? Vad är det som skiljer en talrik idag från 70-talet? Jag tror att man måste titta från ett större perspektiv än vad våra två skribenter gör.  Och finns det någon som kan eller vet hur stor skillnad det är på intaget av socker nu och då?

kjpil

hehe.. klart att gener också har med saken att göra. Men du har nog rätt, det kan kanske också finnas en korrelation mellan det vi stoppar i oss :) Det är ganska många påståenden i den artikeln - jag hade nog tänkt mig för ett antal gånger innan jag publicerat nåt sånt.

Andreas

Fast det där med att generna har stor betydelse sägs ju i andetaget efter "Det bästa omgivningen kan göra är att sluta moralisera och skuldbelägga", det är nästan att det låter som det är en del i behandlingen att säga att säga att "det här är ingens fel, det beror på gener"?

Åter igen, jag undrar vad Paulina Nowicka egentligen själv har för uppfattning om hon så att säga får tala utan att bli citerad? Här är doktorsavhandlingen, eller åtminstone en abstract för oss som inte har en inloggning vid Lunds universitet. http://www.lu.se/o.o.i.s?id=12588&postid=1295893 Disputation sker den 13:e och opponent är Stephan Rössner.

(Och här är lite modellbilder på Paulina Nowicka. http://www.fashionmodeldirectory.com/models/Paulina_Nowicka/photos Nej, det är förstås en annan Paulina Nowicka, men det var också ett sammanträffande med size-0 modell kontra sjuklig övervikt.)
Den som inte frågar får inga svar.

Kapten

Nu är det länge sedan jag höll på med sådant har men om jag inte minns helt fel så har BMI för vad som räknas till normalt blivit lägre samtidigt som vi människor har blivit längre. Sen det där med att övervikt skall drabba tjejer hårdare är jag väldigt skeptisk till. Nu får jag väl på skallen av någon men var finns beläggen för det. Bara genom att göra ett sådant påstående i avhandlingen ökar ju inte dess trovärdighet. För det jag har sett av den så är det ett väldigt subjektivt påstående men det skulle inte förvåna mig om det går att dra trådar till genus forskningen. Att blanda hummflumm med forskning och naturvetenskap det känns väldigt farligt.  ;)

kjpil

2005 var övervikt vanligast hos flickor och fetma vanligast hos pojkar. Ganska lik fördelning för fetma och övervikt (23.5%!  ~10 år gamla). Resultaten verkar vara någorlunda generaliserbara iaf.
http://www.fhi.se/upload/ar2005/rapporter/r200520overviktblandbarn0504.pdf

Tror att fördelningen skiljer sig sen när åldern ökar - då är män värre drabbade. Det är bukfetma som är farligast vilket är vanligare hos män.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal