Finns okända frukter, bär och grönsaker?

Startat av Andreas, 2009-03-11 08:49

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Nu för tiden finns exotisk frukt och grönsaker influgen från alla möjliga avlägsna håll i minsta lokalbutik, men innebär det att vi har "allt" tillgängligt här i Sverige eller finns det fortfarande frukter, bär och grönsaker i andra länder som är okända för svensken i gemen?
Den som inte frågar får inga svar.

Krista

Ja de är klart att det finns, fast jag kan inte säga vilka.. :)

Skämt åsido finns det säkert massa frukter och grönsaker som inte lönar sig att importera (folk vet inte vad det är och därmed inte köper eller så är de svåra att lagra och transportera).

agnetasch

Det är roligare att resa utomlands också om det finns något i matväg att fortfarande upptäcka. Inte lika kul att äta mat på restaurang utomlands som du lika gärna kunde snott ihop av ingredienser från jourbutiken i Partille ;)

Mickan

Jag tycker att det finns en massa varianter av frukt och grönt i andra länder. När jag bodde i Kenya åt jag t ex andra sorters gurkor, passionsfrukter och mango som man inte hittar här. 

Håller med om att allt inte behöver finnas här! Roligt att uppleva på plats, långa transporter, mycket spill pga övermognad mm.
Video meliora proboque deteriora sequor

PerG

Kom precis och tänka på Guanabana eller vad den heter som jag drack juice av på Costa Rica. Den har jag inte sett i Sverige.. ;)

http://lh3.ggpht.com/_kQ_kmWnlSpg/RiKHrS2PuFI/AAAAAAAAAc4/F50JObxC93M/s800/CRW_9201.jpg

Mickan

Citat från: PerG skrivet 2009-03-11 14:33
Kom precis och tänka på Guanabana eller vad den heter som jag drack juice av på Costa Rica. Den har jag inte sett i Sverige.. ;)

http://lh3.ggpht.com/_kQ_kmWnlSpg/RiKHrS2PuFI/AAAAAAAAAc4/F50JObxC93M/s800/CRW_9201.jpg


Guanabana finns i läsk och fruktdrycker men jag har inte heller sett den färsk.
Video meliora proboque deteriora sequor

kurt

Det finns nog inga "okända" grönsaker och frukter, men det finns ju väldigt mycket som inte kan odlas effektivt, t ex om de växer på höga träd, eller om de inte kan transporteras eller hanteras utan att lätt skadas. Bladgrönsaker är ju inte lätt att transportera, i asien finns det många former av trädbönor som växer som höga träd, endel av dessa finns i thai-butiker, men ändå mycket få.

CII

Jag var i södra Indien för några år sedan och fick möjlighet att följa med en indisk fruktodlare till hans odling. Odlingen låg på en bergssida utanför staden Munnar i Västra Gathbergen. När vi gick runt där fick jag smaka på ett par frukter som jag aldrig sett varken före eller efter mitt besök, jag frågade varför de inte fanns i Europa och hans svar var att det var ingen som efterfrågade dem. Jag minns tyvärr inte hur de såg ut eller mer än att de smaka "sött fruktigt".

Det här utspelade sig före den digitala revolutionen, så jag har tyvärr inga foto därifrån som jag kan lägga upp.

ivanl

De stinkande durianfrukterna som är populära i Thailand, Malaysia, Singapore m fl har jag aldrig sett i Sverige.
Kanske någon asiatisk mataffär importerar dem?

Krista

Jepp, har hört att man kan beställa dem i asiatiska affärer (i alla fall i Stockholm). Har läst att de har funnits i Hötorgshallen också. Hur smakar en sån?

ivanl

De lär smaka betydligt bättre än de doftar...
men de lär vara väldigt näringsrika, när jag var i Singapore skrev dagstidningen om "durian death", människor med svagt hjärta som dog av slaganfall efter överkonsumtion av durian

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal