Fetmaoperation kan ge kvinnor(?) alkoholism?

Startat av Andreas, 2009-03-17 08:14

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Kajsamottagningen i Örebro är en enhet under landstingets beroendecentrum i Örebro län dit kvinnor med alkohol- och tablettmissbruk kan vända sig för hjälp. Vid en gruppbehandling för två år sen noterades att 3 av 7 deltagare hade opererats för fetma, dvs. minskat magsäcken med ett kirurgiskt ingrepp. Sedan dess har har Kajsamottagningen noterat totalt 14 alkoholberoende patienter som gjort fetmaoperationer vilket motsvarar 5% av alla som sökt sig till mottagningen.

Fides Schücker, överläkare Kajsamottagningen spekulerar i att det kan bero på:  "... till exempel att alkoholen snabbare tas upp i blodet när magsäcken är reducerad, eller att man helt enkelt får ökat sug efter något annat när det inte längre fungerar att äta så mycket mat." Ingmar Näslund överläkare, överläkare Universitetssjukhuset Örebro som utför fetmaoperationer tror i att en faktor kan vara ett allmänt riskbeteende hos personer som haft mat som tröst "-Man använder mat för att dämpa ångest. I vissa fall tror jag att maten fyller ett behov som alkoholen gör för andra."

¤ http://www.na.se/artikel.asp?intId=1461973
¤ http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33831&a=1482841

Visst låter det märkligt att detta bara skulle gälla kvinnor?
Den som inte frågar får inga svar.

ivanl

Förre statsminister Göran Persson påstås ha botat sin ångest genom att äta ost.
Jag har dock ingen säker källa för detta påstående.

Mickan

Citat från: ivanl skrivet 2009-03-17 20:10
Förre statsminister Göran Persson påstås ha botat sin ångest genom att äta ost.
Jag har dock ingen säker källa för detta påstående.


Vi behöver inte gå in på detaljer men det är ett välkänt faktum att de som äter sig till kraftig övervikt ofta har en psykisk ohälsa i botten som de självmedicinerar med mat. Om man kommer till rätta med sina problem brukar man ha betydligt lättare att ändra kostvanor och gå ned i vikt. Många studier visar att viktnedgång blir enklare när man kombinerar t ex KBT, kost och motion. Om man nu inte kan trösta sig med mat kanske alkoholen blir ett attribut? Ett av argumenten mot gastric bypass som generell metod är väl just att man bara löser vissa problem och att det inte är en mirakelmetod?
Video meliora proboque deteriora sequor

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal