Mängdberäkning

Startat av Nina H, 2009-03-31 18:30

Föregående ämne - Nästa ämne

Nina H

Jag har en hjortsadel på 2,4 i frysen. Hur i all sin dar beräknar man hur många det räcker till? Finns någon lathund för mängdberäkning över huvudtaget och kött med ben i synnerhet?

agnetasch

Köp boken Mått för mat utgiven av Konsumentinstitutet.Den måste man bara ha:
http://www.bokpris.se/9153421604

Där kan du läsa att ungefärliga inköpsmängden för kött med mycket ben är 200 g. Det skulle betyda att 2,4 kg räcker till 12 personer. Men är det väldigt mycket ben;beräkna 250 g/pers.

Sen gäller ju alltid: "Lite räcker, men mycket går åt" ;)

Nina H

Tack för svar! Då kan jag i alla fall räkna med att det räcker till 10 personer. Vet sedan tidigare att själva benet inte väger så mycket, men vill ju inte stå med för lite mat när gästerna sitter vid bordet!

Hasse


roffekock

Agneta en snålt tilltagen vikt om du kollar på mitt alt. så är det ca 380 gr som gäller svinn,paryrer mm

Sadlar av alla slag bara försvinner för dom är så otroligt smarriga och lättätna,skulle ju vara synd om inte folket blev mätta,det är sånt man minns.

/rolf
Matforum är bäst

agnetasch

Jag upprepar: "Lite räcker, men mycket går åt" ;)
Det beror väl också på i vilket sammanhang man serverar sadeln. Är det vid catering äter ju alla som galna av "gratismaten" o drar sig inte för att klaga om det göttaste tar slut.
Vid en middag i hemmets lugna vrå tror jag nog Konsumentverkets beräkning kan gälla. Har man förrätt o efterrätt, vilket är troligt vid en finare middag + lite olika tillbehör till varmrätten tror jag alla blir mätta. Efter alla sadlar jag har serverat kan jag inte minnas en enda gång som köttet inte har räckt, det som kan vara lite problematiskt är om man nån gång gjort en god potatisgratäng. Där gäller "Väldigt mycket går åt" ;D

Nina H

Ojdå, nu får det vara hur det vill med det, för nu är alla inbjudna och har svarat ja. Jo, det blir förrätt, ostar och efterrätt. Men 400 gram lät ju väldigt mycket......
Har för mig att jag hade två små rensadlar i vintras som vägde 1,5 tillsammans, de räckte gott och väl till 6 personer. Fick lyxig köttsoppa på benet + köttresterna.
De som kommer är alla fantastiska matlagare och har alltid härliga tillställningar.
Får väl se till att åtminstone vinet räcker och blir över.....

Men roffekocks lista skall jag skriva ut och spara - den var kanon, tack för den!

agnetasch

Citat från: Nina H skrivet 2009-04-07 23:53
Får väl se till att åtminstone vinet räcker och blir över.....
God idé ;) Lycka till!

Andreas

Citat från: agnetasch skrivet 2009-04-02 10:44
Vid en middag i hemmets lugna vrå tror jag nog Konsumentverkets beräkning kan gälla. Har man förrätt o efterrätt, vilket är troligt vid en finare middag + lite olika tillbehör till varmrätten tror jag alla blir mätta.


Jag instämmer, fast då gäller det att man bjuder hem allätare och inte alltför många sådana där köttmonster som bara gillar och äter av köttet.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Det gäller att lägga upp allt kött man har, titta lite ängsligt runt bordet o säga: "Oj då, så många vi är, hoppas att det här ska räcka nu" Ingen kommer att ta sista biten ;D

roffekock

Inte trodde jag att du var så sparsam på påsken agneta. :D

/rolf
Matforum är bäst

Mickan

Tycker att det är samma sak med tårtor, ju mer man har desto mer går åt. För många år sedan skulle mamma ta med två tårtor till jobbet för att bjuda. Min snälle styvfar skulle hjälpa till och bar ut till bilen. Mamma körde sina två mil till jobbet och tittade på golvet i baksätet där det stod... en tårta! Bosse hade ingen aning om att det var två! Mamma sade inget utan låtsades att det skulle vara så. Under förmiddagen smög hon förbi fikarummet några gånger och såg alla ta en liten, liten bit. Många tackade sedan för den goda tårtan  :D 
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

Citat från: roffekock skrivet 2009-04-08 16:21
Inte trodde jag att du var så sparsam på påsken agneta. :D
Jag är alltid sparsam ;)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal