Heter det chokladboll eller negerboll? Rösta och tyck till här!

Startat av Kari, 2009-04-03 09:42

Föregående ämne - Nästa ämne

Heter det chokladboll eller negerboll?

Chokladboll
22 (45.8%)
Negerboll
26 (54.2%)
Annat, vad?
2 (4.2%)

Antal personer som röstat: 48

Kari

Då frågan verkar evig och lite hysch hyschig, vad ska vi kalla dessa små goda tingestar?

Chokladboll och negerboll är ju samma sak, eller? Och hur gör man de godaste?

agnetasch

Klart det heter negerboll!Det har det alltid gjort.Vad är det som är så skämmigt med ordet neger?

Kari

När jag var liten fanns det bara negerbollar. Och spontant heter det nog negerboll ännu idag.

Svenska Akademiens ordlista över svenska språket finns negerboll med, fast med en liten reservation. Men Akademin har glömt socker... ;)

Andreas

Det är ju en sak vad man själv tycker att ett ord betyder. Men i ett samhälle gäller det även att tänka på vad samma ord kan tänkas betyda för andra, kan kanske någon ta illa upp av att jag använder vissa ord? Och måste jag i så fall nödvändigtvis använda just de orden?

Förr sa alla negerboll men sen skulle man säga chokladboll eftersom ordet neger har en negativ innebörd för vissa. Läs till exempel gärna integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabunis debatinlägg "Bli kallad neger är kränkande" i Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/debatt/article310052.ab

Mer att fundera på; 2003 blev ett konditori i Sjöbo anmält för att ha marknadsfört negerbollar, konditoriet blev inte fällt eftersom anmälaren själv inte kände sig kränkt, något som lagen kräver. Men i en kommentar trodde DO att konditoriet skulle blivit fällt om saken gått hela vägen. "DO anser att ordet negerboll inte ska användas överhuvudtaget, eller ordet neger och kombinationsord där det ingår. På det sättet undviker man att kränka en annan människas värdighet." http://sydsvenskan.se/sverige/article58096.ece
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

Jag kan mycket väl, efter integrationsministerns bredsida, vänja mig av med att säga negerboll. Det lyckas hon ge mig dåligt samvete för.
Men att ge mig dåligt samvete för att mina förfäder var inblandade i en förhållandevis blygsam slavhandel lyckas hon inte med.
Undrar om hon själv skäms över sina afrikanska förfäder som sålde varandra till slavhandlarna? Dom lade ju faktiskt grunden till slaveriet; hade det inte funnits några slavar till salu hade det inte heller fraktats några slavar till "behövande" länder. Då hade inte heller ordet neger funnits o våra s.k negerbollars namn hade kommit från spanskans negro. En svart boll helt enkelt, o vem vet, det är kanske så det är?

Miss Fish

Detta med ordet neger..
En av mina gamla klasskompisar förklarade detta på ett utmärkt sätt som stödjer Agnetas teori. Själva ordet är ju ordet svart (från Latinets niger som sedan har sina variater i de latinska spårken). Min kompis (som var mörkhyad) beskrev det som att det var okej för en mörkhyad att kalla en annan mörkhyad neger, men det var inte okej för en ljushyad att kalla en mörkhyad för samma sak. Detta går givetvis tillbaka tilll slaveriets dagar, där den vita mannen använder niger som skällsord. Därför är det inte okej för vita att använda ordet.

Nog om detta..

Själv använder jag negerboll här hemma. Jag är 70-talist och är uppvuxen med ordet.. Vi hade alltid negerbollar på våra barnkalas.
Men såhär offentligt så använder jag väl chokaldboll även om det inte är riktigta saker i mina ögon. För mig är chokladbollar fabriksgjorda bollar med "fluff" (äggvita och socker), och har de kokos på sig blir det givetvis kokoscholkadbollar.

crlhrv

Miss fish: såna där skumfyllda bollar verkar kunna heta lite vad som helst. i helgen upptäckte jag att man i göteborg kallar de för munkar. men för mig är munkar något helt annat (en sockerrullad bulle fylld med sylt eller vaniljkräm, helst inhandlad i sigtuna). istället kallar jag såna där skumbollar för "mums mums", precis som Cloettas produktnamn.

finns det fler namn för skumfyllda bollar? vad kallar man dem uppe i norr? i skåne?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Mickan

Video meliora proboque deteriora sequor

MiGa

Vi säger negerbulle här nere i Skåne
crlhv> i skåne (Malmö) säger man gräddbulle

Andreas

Calle: Kokosboll heter det.

Jag tycker sunesketchen leder till en intressant fråga: Hur många som använder ordet negerboll skulle använda det i sällskap av färgade?

Problemet med benämningen "chokladboll" är att det låter fantasilöst, man skulle kommit på något klatchigare. Kan man kombinera ihop chokladboll och negerboll till nåt som låter spännande och unikt; chegerboll, nekladboll, kleggboll?
Den som inte frågar får inga svar.

Mickan

Video meliora proboque deteriora sequor

Miss Fish

Havreboll fungerar utmärk tycker jag.. Det ordet kanske är något jag ska börja använda..

Morsan

Jag har samma inställning som Andreas. Det är onödigt tycker jag att använda ett ord som sårar många ( t e x många av mina vänner). Ordet i sig tappar inte konnotationer eller laddning bara för att det är i början av ett sammansatt ord.
Det är inte min uppgift att läxa upp människor och tala om för dem att de är fåniga, eller överkänsliga om de reagerar starkt på ett värdeladdat ord. Och tyvärr rätt mycket av härskarteknik också att gå in på det spåret.
Det "kostar" mig ingenting att byta ord, även om jag är uppväxt med ett annat ord på bakverken.
Har aldrig stött på någon som inte förstår vad jag menar när jag säger chokladboll.

Anne

Jag tycker att "färgad" eller "mörkhyad" är minst lika kränkande som neger. En liten reflektion bara, efter att ha bott i en mycket blandad miljö. (Californien.)

Chokladboll säger jag om jag har behov av att vara PK, annars negerboll. Och de med skum i heter kokosboll. Eller möjligen "Augusta Janzon" eller "Skumraket".
Anne's Food - min matblogg

Krista

Men havreboll är ju såna där beiga bollar som man köper på Statoil eller Pressbyrån, 3 för 10 kr eller 1 för 4 kr (man säger "en sån där också" i kassan och pekar, för de ligger alltid framme vid kassan). Så nu ska vi inte blanda ihop begreppen här... ;)

Ordet negerboll har jag (tidig 80-talist) inte använt så ofta utan för mig heter det självklart kokosbollar. Ibland känner jag en smula förvirring när jag rullar dem i pärlsocker, men fortfarande heter de kokosbollar. Chokladbollar har jag väl sagt nån gång också.

Chokladdoppade bollar med skum i heter skumbollar i min värld. Eller mums mums om de är spritstoppformade.

Krista

Citat från: Anne skrivet 2009-04-06 15:08
Jag tycker att "färgad" eller "mörkhyad" är minst lika kränkande som neger. En liten reflektion bara, efter att ha bott i en mycket blandad miljö. (Californien.)

Chokladboll säger jag om jag har behov av att vara PK, annars negerboll. Och de med skum i heter kokosboll. Eller möjligen "Augusta Janzon" eller "Skumraket".


Skumraket är ju de avlånga varianterna :)

(OT: men varför är "mörkhyad" kränkande? Vad ska man annars säga? Eller ska man inte säga nåt alls..?)

Anne

Citat från: Krista skrivet 2009-04-06 15:40
Skumraket är ju de avlånga varianterna :)

(OT: men varför är "mörkhyad" kränkande? Vad ska man annars säga? Eller ska man inte säga nåt alls..?)


Precis, skumraket är de avlånga. Kokosboll är de runda. Eller "gammaldags kokosboll" finns ju också ja. Och jag säger nog oftast inget särskilt, lika lite som jag säger "vithyad". Säger jag nånting säger jag möjligen svart.
Anne's Food - min matblogg

bryggens

Jag säger Negerboll, och de innehåller inte kokos och är heller inte fluffiga!

kjpil

Jag säger chokladboll. Vidare homosexuella män om homosexuella män istället för bögar. Jag kallar också tjejer vid namn istället för att säga "lilla gumman". Troligtvis använder jag laddade ord eller utryck som kan upplevas som nedvärderande/kränkande ibland - men enbart pga dålig uppfostran, detta sker självklart aldrig medvetet.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal