Smaksättning med buljongtärning

Startat av bryggens, 2009-04-03 14:25

Föregående ämne - Nästa ämne

bryggens

En liten undran, skulle man kunna använda en halv grönsaksbuljongtärning i 5dl degvätska för smak och sälta?
Jag tänkte prova, men det vore bra om någon visste om det är en helkass tanke eller?

Mickan

Video meliora proboque deteriora sequor

Hasse

Det är inte jag! Jag tycker att Bryggens idé är spännande! Bryggens, du måste redovisa resultatet! Succé eller katastrof???

ena

jag bakade ett örtgrönt bröd till en väns knytkalas häromsistens :) med två ötrtärningar med basilika o timjans-smak (ekologiska från ett företag som heter PureGreen)

i övrigt hade jag lite durumvetemjöl, vetemjöl, olivolja, vatten och jäst i... *höll på att glömma, två väl förvällda vitlöksklyftor mosades med oljan...)

en lagom smak av pesto enligt de andra...
man kan prova allt -minst en gång!!;)

kryddburken

Jag använde faktiskt buljongen från ett recept på "Fattigmans-låda" för nåt år sen, det blir gott, saftigt och MATIGT!! Det funkar absolut!
http://kryddburken.wordpress.com/2007/06/13/fattigmans-brodet-gjort-pa-buljong/

bryggens

Det blev riktigt gott.
Använde ca 1/4 tärning till 3dl degvätska.1/4 pkt jäst, vetemjöl och lite kruskakli.
Kalljäste i källaren över natten.

Andreas

Trevligt! Struntade du alltså helt i saltet när du använde tärning Bryggens?
Den som inte frågar får inga svar.

bryggens

Japp. Endast buljongtärning, inget extra salt eller fett.

Mickan

Ok, 1/4 tärning. Hur mycket tycker du att du vann?

Jag är inte rädd längre men allmänt allergisk mot tärningar...
Video meliora proboque deteriora sequor

bryggens

Nu vet jag inte riktigt hur du menar med "vann".
Jag bara tänkte att det skulle kunna ge lite annan smak åt brödet, och det
gjorde det. Egentligen skulle man kanske använda kokspadet efter rimmad fläsklägg, då slipper man ju
tärningarnas tillsatser, men får salt, fett och smak ändå.

Mickan

Eftersom du verkligen fick en annan smak tycker jag att "du vann" nya smaker. Kul när experimenten lyckas!
Video meliora proboque deteriora sequor

Kari

Kan vi samköra denna tråd med http://matforum.nu/index.php?topic=2719.msg28366#msg28366 eller nått? Eller förtydliga namnet på denna?

Så nu har jag messerschmittat lite ;)


Andreas

Citat från: bryggens skrivet 2009-04-04 16:54
Egentligen skulle man kanske använda kokspadet efter rimmad fläsklägg, då slipper man ju
tärningarnas tillsatser, men får salt, fett och smak ändå.


Ja att ta vara på saker på det viset är toppen, ett annat sätt att få gratis sälta och vatten och kanske lite näring är att använda gammalt pasta- och paltkoksvatten.

Citat från: Mickan skrivet 2009-04-04 14:50
Jag är inte rädd längre men allmänt allergisk mot tärningar...


Är det smakförstärkarna du inte gillar eller har du nån annan invändning?
Den som inte frågar får inga svar.

Mickan

Jag tycker egen buljong är så mycket godare och vill inte att tärningen med sin enkelhet ska locka mig att fuska  ;D Nej, jag gillar helt enkelt inte smaken och förstärkarna är ett sorgligt kapitel. Skönt ändå att det finns vissa utan att ta till när tiden är knapp.
Video meliora proboque deteriora sequor

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal