Ekologiska ägg nyttigare

Startat av Krista, 2009-04-08 09:10

Föregående ämne - Nästa ämne

Krista

Livsmedelsverket håller på med en stor undersökning av svenska ägg , de är inte helt klara än men de har släppt lite resultaten redan nu. Jämfört med konventionella ägg innehåller ekologiska ägg mer vitamin D och E, jod, järn, selen och lite mer zink. Verkar alltså som att ekologiska ägg är mer näringsrika. Ska bli kul att se hela resultatet sen när de är klara :)

agnetasch

Det känns bra att man inte bara slänger pengarna i sjön när man köper de dyrare ekologiska äggen :)
Men det var väldigt mycket jod i dom, nästan dubbelt så mycket som i konventionella ägg. Hur kan det komma sig?

Krista

I undersökningen såg de att fodret påverkar näringsämnena i äggen. Jod finns i jorden och tas upp av gräs och grödor som växer där. Ekohönor får väl gå ute och käka gräs och picka, så det skulle kunna vara en förklaring.

Jag noterade också att det var bra mycket mer jod i ekoägg, och så tänkte jag att det kanske inte är så bra. Men jag kopplade nog jod till salt, och salt ska man  tydligen inte käka för mycket av. RDI av jod är 150 mikrogram (rekommenderat maxintag 600 mikrogram) och ett ekoägg innehåller 47 mikrogram.

Andreas

Men kan det verkligen stämma att de ekologiska äggen innehåller mer jod för att hönorna är ute och käkar gräs? På sidan du länkar till i första inlägget står om siffrorna är att de är ett "smakprov på preliminära resultat från analyser av ekologiska vinterägg"..?  ???

Vad får de ekologiska hönorna för slags foder egentligen?
Den som inte frågar får inga svar.

Miss Fish

Citat från: Andreas skrivet 2009-04-08 11:14
Men kan det verkligen stämma att de ekologiska äggen innehåller mer jod för att hönorna är ute och käkar gräs? På sidan du länkar till i första inlägget står om siffrorna är att de är ett "smakprov på preliminära resultat från analyser av ekologiska vinterägg"..?  ???

Vad får de ekologiska hönorna för slags foder egentligen?Det stämmer att eko-hönor får beta gräns på sommaren och de har tillgång till "grovfoder" året om (grovfoder = hö, ensilage, rotfrukter), och deras foder får inte innehålla tillsatta aminosyror så som melanin. Deras foder hinnehåller mest vegetabiler och kan innehålla lite fiskmjölstillsats (för att just få aminosyrorna), de senste siffrorna jag sett är att det ska vara minst 90% vegitabilier.

Visserligen gammal skrift, men detta med ekologiska äggproducenter på ett bättre sätt än tex krav.
http://www.konsumentverket.se/Documents/PM/PM2004_05_ekologiska_konventionella_agg.pdf


Krista

Ah just det, vinterägg...lite svårt med gräsbete då (nu vandrade tankarna iväg: blåbärsris kanske de kan gnaga i sig...vad händer om man ger dem blåbär...blir gulan blå då?). I vilket fall som innehåller nog fodret mer jod och andra vitaminer och mineraler.

Det finns ägg med nån antioxidant i (kallas nåt i stil med extra gula ägg), där utnyttjar de det faktum att ämnen i fodret förs över till ägget.

Men det jag tyckte lät bra med den här nyheten var främst att det är mer vitamin E (antioxidant) och mer järn i ekoägg.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal