Efterlysning: thai(?)-soppa!

Startat av Sofia, 2009-04-16 11:00

Föregående ämne - Nästa ämne

Sofia

Har efterlyst denna soppa som en del i en annan gren, men den verkar behöva en egen, för jag har inte fått perfekt napp än...

Åt en gång en jättegod soppa, som jag delvis var med och lagade, så jag minns vissa ingredienser, men skulle vilja ha ett komplett recept. Om någon tycker sig känna igen dessa ingredienser så kom gärna med förslag på vad det är jag är ute efter!

kyckling, champinjoner, kokosmjölk, citrongräs, röd currypasta, färsk koriander (förmodligen också kycklingbuljong). Det kan även ha varit fler smaksättare, som t ex vitlök eller limeblad, men det kommer jag inte ihåg.   :-[

Väntar hoppfullt...  ;)

dePaul

Saxat och klart:

Tom Kha Gai - Chicken coconut Soup

Ingredients:
2 cups of coconut milk
6 thin slices of galangal
2 stalks of lemon grass (cut into 1 inch strips and crush with cleaver)
5 fresh kaffir lime leaves (torn in half, not cut)
250 g of boneless chicken
5 tablespoons of fish sauce (naam blaa)
2 tablespoons of sugar
Half a cup of lime juice
1 teaspoon of black chili paste (nam prik pow)
Quarter cup of coriander leaves
5 green chili peppers (I will use red chilis)

Method 1:
(1) Combine half the coconut milk with the galangal, lemon grass and lime leaves in a large saucepan and heat to boiling. Add the chicken, fish sauce and sugar.
(2) Simmer for about 4 minutes, or until the chicken is cooked. Add the remaining coconut milk to the saucepan and heat just to boiling.
(3) Place the lime juice and chili paste in a serving bowl then pour the soup into the serving bowl.
(4) Garnish with the torn coriander leaves and chili pepers, and serve.

Other recipes I have read don't include the lemon grass. I also saw another one that said add the chili at the same time as the chicken. I will do that. This next version of the same recipe comes from a book called "Simply Thai Cooking". I am thinking I will go for a mixture of the two. However, they say add lemon juice which I don't have!

Method 2:
(1) Slice the chicken into thin strips.
(2) Smash lemon grass with the flat side of a chef's knife once and then cut into 1 inch pieces; slice galangal into thin rounds; tear lime leaves into thirds; cut chilis in half.
(3) Heat coconut milk and water in a saucepan for 2-3 minutes. Don't let it boil. Reduce heat to a medium and add lemon grass, galangal, lime leaves, chilies and cook for another 2 minutes, stirring continuously and not letting it boil.
(4) Add chicken strips and cook for 5 minutes, stirring over medium heat, until the chicken is cooked.
(5) Add 2 tablespoons of lemon juice, 1 tablespoon of fish sauce and quarter tablespoon of sugar. stir, and continue cooking for another minute or two/
(6) Transfer to a soup bowl and serve immediately, garnished with fresh corriander leaves.

~Paul~

Sofia

Ingen röd curry-pasta i den, eller döljer det sig bakom något mer orientaliskt namn?  ???

agnetasch

Citat från: Sofia skrivet 2009-04-16 11:00
Åt en gång en jättegod soppa, som jag delvis var med och lagade
Vilka var det som var med o lagade soppan? Är det ingen du kan kontakta som kommer ihåg receptet?

dePaul

Citat från: Sofia skrivet 2009-04-19 13:22
Ingen röd curry-pasta i den, eller döljer det sig bakom något mer orientaliskt namn?  ???
Alltså, det är inget som hindrar dig från att slänga i en sked röd currypasta. Inga recept är statiska, det är du själv som bestämmer ;).

~Paul~

Sofia

Agneta: det var på ett lära-känna-läger jag var på i början av utbildningen, och det var två äldre-kursare som basade i köket. Det var de som såg till att allt blev lagat, vi fick mest uppgifter som att strimla kyckling, hacka vitlök, dela svamp och så vidare. Tyvärr har jag inte kontaktuppgifter till någon av dem.  :( Annars var det ju förstås den absolut bästa idén.

TriKri

Arla köket har också en relativt god och lättlagad version av Tom Kha Gai. Jag skulle dock ta ut hönsbuljongtärningarna och ersätta med hemmagjord fond, där smaken kommer från kyckling som den ska göra, och inte från smakförstärkare.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal