Fluffigare kakor med rumstempererade ägg?

Startat av Andreas, 2009-04-18 12:15

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

I dagens Mia Gahne-spalt i lokaltidningen står "TA FRAM äggen ur kylen ett par timmar innan du ska baka. Med rumstempererade ägg är det mycket lättare att få riktigt fluffiga kakor."

Jag brukar alltid ta äggen direkt från kylen, men kanske är detta ett bra knep, någon som tempererar sina ägg och märker skillnad?
Den som inte frågar får inga svar.

ena

när man vispar maräng är det mycket lättare med rumstempererade äggvitor :)
och det har med att om äggvitan är rumstempererad är den mycket mer elastisk och bildar längre trådar av nåt som jag givetvis inte kommer ihåg namnet på nu (är hopplös på namn av alla de slag  :-[) och de trådarna bidrar iallafall till att mer att smeten blir mer luftig.

många ord som slutade i ett jaså eller nåt  ???
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Andreas

Men gäller verkligen samma princip för alla sorters kakor som för maränger - blir det samma sak med hela ägget som med bara vitan?

Jag får för mig att Mia Gahne menar kakor typ sockerkaka.
Den som inte frågar får inga svar.

ena

ingen aning faktiskt... har dålig framförhållning när det gäller bak av sockerkakor o dyl men tycker nog att de blir luftiga kakor ändå :)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

roffekock

Man bör väl aldrig baka med kylskåpskalla råvaror. På vilket sätt skulle det vara en fördel? ???

/rolf
Matforum är bäst

Andreas

Fördelen är ju att det är lättare att spontanbaka om man kan plocka råvarorna direkt från kylen och det ändå blir lika bra.

Sen tycker jag det är intressant om det nu stämmer det som Mia Gahne säger med rumstempererade ägg, för i så fall kan man ju fundera ifall det kanske blir ÄNNU fluffigare om man värmer äggen till låt säga 40 grader innan man bakar..?

Inte egentligen för att jag vill ha så extremt luftiga kakor men jag villl gärna veta hur det här hänger ihop rent teoretiskt.
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Ägg som man vispar över varmt vattenbad ökar *väldigt* mycket i volym, så visst blir det fluffigare om man gör så. Men det beror en hel del på receptet i övrigt, förstås. Mycket fett gör kakan plattare och mer kompakt, t.ex.
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Jo att fett gör kakan mer kompakt är förstås sant och apropå det, nu när jag tänker efter, var det inte så att just fettet i äggulan hämmar luftigheten i äggviteskummet/trådarna Ena skrev om i inlägg #2? Jag har ett svagt osäkert minne av recept där man skall vispa vitan och gula i separata omgångar för att sen vända ihop dem försiktigt för extra mycket fluff, någon som kan bekräfta?
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Ja, äggvita som är vispad separat är i vissa kakor det enda som lyfter kakan, dvs. man bakar helt utan bakpulver.
Anne's Food - min matblogg

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal